Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Kolona na Bregani 10 km, na ulaz u Hrvatsku čeka se 4 sata

None Foto: Igor Soban/PIXSELL

Slovenski prometni servisi javljaju da je kolona vozila na prijelazu Obrežje (Bregana) na slovenskoj strani u ranim jutarnjim satima iznosila više od 10 kilometara

Promet je pojačan na većini glavnih cestovnih pravaca A3 Bregana-Lipovac u smjeru istoka, A2 Zagreb-Macelj u oba smjera, A1 Zagreb-Ploče u smjeru juga, na gradskim prometnicama i obilaznicama, dok su na pojedinim graničnim prijelazima sa Slovenijom, Bosnom i Hercegovinom, Crnom Gorom i Srbijom moguća i višesatna čekanja.

Zabrane za teretna motorna vozila iznad 7,5 t najviše dopuštene mase bit će u petak, 14. travnja i u subotu, 15. travnja od 15 do 23 sata, kao i na Uskrsni ponedjeljak, 17. travnja od 14 do 23 sata. Zabrana se odnosi na važnije državne ceste, između kojih ističemo Jadransku magistralu (DC8) cijelom dužinom, dok zabrane nema na autocestama, niti na državnoj cesti DC1, Ličkoj magistrali.

Uz povoljne vremenske uvjete u prometu je sve više mopedista, motociklista i biciklista, pa sve sudionike pozivamo na dodatni oprez, posebice prilikom uključivanja u promet ili prestrojavanja iz traka u trak.

Na ulazu u Hrvatsku čeka se satima

Zbog stroge kontrole putnika koji u Hrvatsku ulaze iz Slovenije i jutros su veliki zastoji na granici s tom državom.

Slovenski prometni servisi javljaju da je kolona vozila na prijelazu Obrežje (Bregana) na slovenskoj strani u ranim jutarnjim satima iznosila više od 10 kilometara i da se na ulazak u Hrvatsku čekalo nešto manje od 4 sata.Kolona vozila, ali znatno manja je i na graničnom prijelazu Gruškovje (Macelj), te na prijelazima u Istri.

Slovenska granična policija i jutros izvodi sustavne mjere kontrole svih putnika u skladu s izmijenjenom schengenskom uredbom.
Slovenski premijer Miro Cerar izjavio je jučer da Slovenija mora ustrajati na provođenju takve striktne kontrole ako želi ostati u schengenskom prostoru, ali da je moguće privremeno ublažavanje kontrola, u ovisnosti od prilika na graničnim prijelazima.
Slovenski mediji navode da o režimu kontrole odlučuju samostalno zapovjednici policijskih postaja na svakom prijelazu, te da pri tome uvažavaju više kriterija.

Gužve na granici proteklih su dana izazvale teškoće slovenskim gospodarstvenicima i turizmu, navode slovenski mediji.
Kako navodi ljubljansko "Delo", šoping izleti iz hrvatske Istre u slovenske gradove na obali pali su na polovicu, a neki hrvatski organizatori turističkih izleta odustaju od jednodnevnih izleta u Sloveniju zbog dugih čekanja na granici.

Kako navodi "Delo", zbog očekivanih zastoja na granici, malo će se gostiju iz Hrvatske odlučiti za jednodnevni prijelaz granice na što se prije računalo zbog predstojećih školskih praznika u Hrvatskoj, a  dolazak hrvatskih gostiju u slovenska termalna lječilišta i toplice, osobito one u Čatežu, proteklih je dana jako smanjen.

 

Komentari (112)
  • janezi ostvaruju prijetnju iznesenu prije par mjeseci!!

    14. 4. 2017,   08:02
  • Nije mi baš jasno sad sve ovo, je l se teroriste pokušava spriječiti da uđu ili izađu iz EU?

    14. 4. 2017,   07:51
  • Nema logike, više se kontrolira izlaz iz Schengena nego ulaz.

    14. 4. 2017,   07:39