Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Pred nama je velika bitka, a ja vjerujem u Milanovićev uspjeh'

None Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

Davor Bernardić je na sjednici Glavnog odbora istaknuo kako vjeruje u pobjedu svog bivšeg šefa Zorana Milanovića te da oni idu u borbu za otvorenu, tolerantnu, optimističnu, ravnopravnu Hrvatsku

SDP je mijenjao našu zemlju u ključnim trenucima naše novije povijesti. Kada smo 2000. otvorili Hrvatskoj vrata EU i NATO-a, kada smo podigli plaće i mirovine, ostvarili najveći gospodarski rast u Europi, kada smo ojačali civilno društvo i izgradili neovisne institucije, povezali Hrvatsku modernim autocestama i kada smo kao rezultat tog posla uveli Hrvatsku u Europsku uniju, istaknuo je u subotu šef SDP-a, Davor Bernardić, na početku sjednice Glavnog odbora na kojoj su glavna tema nadolazeći predsjednički izbori. 

Stoga je na sjednicu došao i njihov kandidat Zoran Milanović.

'Nije normalno da zbog sumnje na korupciju ode pola Vlade i nikom ništa'

Bernardić se osvrnuo na aktualna zbivanja u državi i istaknuo kako je premijer Andrej Plenković glavna prepreka ulasku Hrvatske u Schengen.

- Zbog sumnje na korupciju pola Plenkovićeve Vlade je moralo otići, a uz to premijer stalno vrši pritisak na Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa i time u odnosu na zahtjeve EK postaje prepreka ulasku Hrvatske u Schengen - poručio je naglasivši kako time Vlada dodatno ruši povjerenje u institucije i uvjerava građane da su nenormalne stvari normalne. 

Zagreb: Sjednica glavnog odbora SDP-a | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

- Nije normalno da zbog sumnje na korupciju ode pola Vlade i nikom ništa, da vrh policije ne poštuje zakone, da nema novca za povećanje plaća profesora, a bilo je za povećanje plaća predsjednika Vlade i Sabora te najbogatijih u Hrvatskoj, da roditelji strahuju da silovatelji i nasilnici nad njihovom djecom neće doći pred lice pravde, da se zgrada Hrvatskog Sabora iznajmljuje za stranački dernek. Nisu iznajmili samo Sabor nego i cijelu Hrvatsku i uništavaju je - nabrojao je šef SDP-a. 

Zagreb: Sjednica glavnog odbora SDP-a | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Predlažemo korjenitu, nikad veću reformu pravosuđa'

Naglasio je kako u Hrvatskoj korupcija nikad nije bila veća te najavio da zato SDP kreće u formiranje širokog antikorupcijskog Saveza, kako bi vratili optimizam i budućnost Hrvatskoj.

Zagreb: Sjednica glavnog odbora SDP-a | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

- U Hrvatskoj situacija u pravosuđu nikad nije bila gora. Građani osjećaju nepravdu na svakom koraku, a najveća nepravda koju osjećaju je kada vide da zakoni u ovoj zemlji nisu jednaki za sve, da su silovatelji na slobodi, da nema kazna za lopove, da moćnici i korumpirani političari godinama izbjegavaju ruku pravde - istaknuo je.

Zagreb: Sjednica glavnog odbora SDP-a | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

SDP stoga predlaže korjenitu, nikad veću reformu pravosuđa, kao osnovni preduvjet razvoja naše zemlje. 

- Pravosuđe mora biti učinkovitije, sudovi organiziraniji, a sudska praksa ujednačena. Pravo mora biti jednako za sve. Pravosuđe mora biti u službi zakona, a ne iznad zakona, i mora biti u službi građana. Moramo vratiti vjeru u pravosuđe i sudstvo učiniti bržim i efikasnijim, ali potpuno neovisnim od bilo kakvog oblika političkog ili bilo kakvog drugog utjecaja - poručio je istaknuvši glavne točke njihove reforme pravosuđa.

Zagreb: Sjednica glavnog odbora SDP-a | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

'Bitno je motivirati građane da izađu na izbore'

- Inzistirat ćemo na puno jačoj odgovornosti pravosuđa kroz sustavnu kontrolu imovine sudaca i članova njihovih obitelji, jer u sudskoj vlasti, baš kao i zakonodavnoj i izvršnoj, ne smije biti svetih krava, izmjenu načina izbora Državnog sudbenog vijeća, pojačat ćemo odgovornost sudaca za nezakonito suđenje i kažnjavat će se oni koji takve presude budu donosili. Za slučaj primanja mita uvest ćemo zakonsku obvezu da se davatelj mita oslobađa kaznene odgovornosti ukoliko prijavi primatelja te ima pravo na povrat novčanog iznosa ili predmeta koje je dao kao mito, a sve kako bi pokušaj korupcije učinili neugodnom avanturom - poručio je. 

Zagreb: Sjednica glavnog odbora SDP-a | Autor: Sandra Simunovic/PIXSELL Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL

No da bi to postigli, dodao je šef najveće oporbene stranke, bitno je motivirati građane da izađu na izbore.

- Pred nama je velika bitka, a ja vjerujem u pobjedu Zorana Milanovića. Idemo u borbu za otvorenu, tolerantnu, optimističnu, ravnopravnu, jednostavno normalnu Hrvatsku i ja vjerujem da možemo uspjeti - zaključio je.


 

Komentari (77)
  • Koji farizeji , koje lažne ljubavi , obadva narcisa , obadvojica pjevaju po cijeli dan pred ogledalom " ja volim samo sebe , ja volim samo sebe " . Koja će to biti lažna ljubavna kampanja , ni jedan ne da pred sebe, a ni pored sebe .

    26. 10. 2019,   12:35
  • Bero reče, citiram "'Pred nama je velika bitka, a ja vjerujem u Milanovićev uspjeh'" .....dobro, mogu si zamisliti da je za Sdp to velika i izazovna bitka, uistinu od ishoda te "bitke" puno toga je ovisno. Sdp je pred bankrotom, bezidejan je i još uvijek je na huraaa razini. Mene ne čudi da se Bero povlači u drugi red, ne govori više o uspjehu Sdp-a, nego o "uspjehu" Bizantinca, Bero živi u nadi na taj način, riješiti se milanovića i njegovih pristaša.....traži priliku da im ukaže na nesposobnost i gubitnički mentalitet, jer onda nitko ne bi mogao za neuspjeh okriviti Sdp, nego baš tu grupicu. Bero bi mogao reći......ja/mi smo te podržali, "vjerovali" pa opet nije išlo, sada je dosta! Mislim da ovo i nije tako loša prigoda da se Sdp konsolidira i napokon vrati na put istinske socijaldemokracije. No, je li Bero sposoban za ovakvo što, je li Sdp sposoban za ove iskorake?.....SUMNJAM u sposobnosti Bere, ali i Sdp-a.

    27. 10. 2019,   09:00
  • Pred nama su jedan propali i potrošeni političar i jedan lik koji nikada neće biti političar premda od politike isključivo živi.

    26. 10. 2019,   12:08