Obavijesti

News

Komentari 179

Predizborna krčma: Vrijeđaju se i svađaju, a tek su počeli...

Predizborna krčma: Vrijeđaju se i svađaju, a tek su počeli...
1

Kampanja se zaoštrila. Kolinda Grabar Kitarović, Miroslav Škoro i Zoran Milanović žestoko se obračunavaju i na osobnoj razini i ne prežu ni pred čime...

VIDEO

Pretkampanja je bila samo zagrijavanje, a u početak službene kampanje protukandidati su krenuli žestokim obračunima.

Očekuje se daljnje zaoštravanje kampanje jer će, prema istraživanjima, troje kandidata voditi glavnu riječ. Iako je kratko prema anketama rastao, Mislava Kolakušića, smatra analitičar Ivica Reljković, više ne možemo smatrati nekakvim kandidatom za drugi krug. Kako sad stvari stoje, Kolinda Grabar Kitarović, Zoran Milanović i Miroslav Škoro kreću u borbu jer ni jedan ne želi biti onaj treći, odnosno gubitnik.

- Sad se pozicioniraju napadi, ovisno o tome tko misli da će nečije glasove pridobiti ili tko će svoje vlastite birače homogenizirati na temelju napada na nekog protukandidate, čak i ako nema neke izravne koristi u smislu rasta rejtinga - napominje analitičar Relković.

Tijesna utrka: Vodeću trojku dijeli samo tri posto glasova
Tijesna utrka: Vodeću trojku dijeli samo tri posto glasova

Trenutačno gledamo bitku dva desna kandidata koji se bore za isti bazen birača.

- Svaki glas koji se poljulja kod Kolinde Grabar Kitarović očekivano vjerojatno ide Miroslavu Škori, a ne Zoranu Milanoviću. Između ova dva kandidata očekivana je borba po pitanjima gdje je tko bio i tko je što u odnosu na Franju Tuđmana i povijesni HDZ - smatra Relković.

Upravo je Škoro sa zagrebačkog skupa poslao jasne poruke HDZ-ovim biračima, ali i članovima.

- Škoro se dosad u kampanji pozicionirao upravo na odnos prema dijelu biračkog tijela koji je u HDZ-u ili je razočaran ovakvim HDZ-om pa bi ga popravljao - navodi analitičar.

Relković nastavlja kako Škoro zapravo nema nekakvog manevarskog prostora za drugačiju kampanju pa u svojoj igri na sve ili ništa, preko aktualne predsjednice, svojim govorima više izaziva premijera. Andrej Plenković je oštro odgovorio na Škorinu poruku da je on izdao HDZ i Tuđmana.

Škoro igra na sve ili ništa

Poručio je kako se Škoro okružio zlonamjernim i bezidejnim političarima Mosta, uz poruku kako ljudi moraju znati da je “glas za Škoru glas za Milanovića”.

- Vidio sam dvije minute Škorina nastupa. Djelovao mi je kao neka parodija na ‘Večernju školu’, s tim što je ona zabavna. Ovo je loše. Čovjek puno bolje pjeva nego što govori - uzvraća.

Za Milanovića kaže da je “čovjek koji hvata krivine” još iz vremena dok su bili u Ministarstvu vanjskih poslova. Milanović zasad nije reagirao, a Škoro nije ostao dužan Plenkoviću. On iz premijerovih posljednjih izjava iščitava paniku:

- Neki bi njegovu vladu možda nazvali parodijom, ali mislim da je točnije reći da se radi o tragediji. Parodija zabavlja ljude. Ovo što rade Plenković i njegovi birokrati nije nimalo zabavno. Tog briselskog činovnika i nekolicinu njegovih ministara bez dana radnog iskustva nijedan poduzetnik, uključujući mene, nikad ne bi zaposlio. Zašto onda da nam vode državu?!

Vukovar, djeca, laganje. Ovo je najodvratnija kampanja do sad
Vukovar, djeca, laganje. Ovo je najodvratnija kampanja do sad

Relković je stava kako je posljednja anketa Ipsosa unijela nervozu. Ona Grabar Kitarović daje 27,4 posto, Milanoviću 24, a Škori 23 posto potpore ispitanih. Prema Crobarometru, aktualna predsjednica ima 32,4, Milanović 21,9 dok Škori ide 17,3 posto potpore ispitanih.

- Ne znamo koja je anketna stvarnost. To ne znaju ni anketne kuće. Očito su modeli zastarjeli, jer više ne znamo tko i koliko napreduje - rekao je.

Ono što vidi kod Milanovića ne može nazvati strategijom nego improvizacijom. Relković se pita i zna li Milanović da napadom na aktualnu predsjednicu, ali i premijera, možda sam sebe izbacuje s drugog mjesta.

Milanović samo improvizira

- Svaki glas za Škoru je korak prema porazu Milanovića. Naraste li Škori rejting na 25 posto, a aktualnoj predsjednici padne na 25 posto, jasno je da će Milanović u tom slučaju biti gubitnik - napominje Relković.

Želi li SDP-ov kandidat zaštititi svoj rezultat i osigurati si ulazak u drugi krug, politički analitičar napominje kako bi trebao prestati dolijevati ulje na vatru. Podsjeća da svi glasovi koji se otkidaju Grabar Kitarović ne odlaze njemu, nego prelaze Škori.

- Milanović bi trebao voditi računa da ta desna borba ne ide preko njegovih leđa, a on pak kao da dolijeva ulje. Takav scenarij samo je za njega katastrofalan - poručio je Relković.

Predsjednički izbori utjecat će na izbore unutar HDZ-a.

- Plenković možda i može ‘preživjeti’ pobjedu Milanovića, ali nad Grabar Kitarović. Pitanje je može li politički izdržati pobjedu Milanovića nad Škorom, Škore nad Grabar Kitarović ili pak pobjedu Škore nad Milanovićem - kaže Relković.

Ako Milanović ne uđe u drugi krug, u SDP-u se opet može očekivati show.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 179
VIDEO

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu
UOČI DRUGOG KRUGA

Milanović pozvao TV kuće da organiziraju zajedničku debatu

'Poštujući građane i interes svih nacionalnih televizija koje žele organizirati debatu predsjedničkih kandidata, predlažem im - dogovorite i organizirajte zajedničku debatu', poručio je Milanović

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati
'VRIJEDE DRUGA PRAVILA'

'Osjećam se jadno': Tisuće u bolnicama nisu mogli glasovati

Da se i u bolnicama, pogotovo u doba digitalizacije, može organizirati i glasovati govore iskustva drugih država. Ipak, kod nas to nije bilo moguće, što govore iskustva pacijentica
Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost
ZNAKOVITE PORUKE NA FEJSU

Milanović: Ja sam zreo za ovo; Kolinda: Pobjeđujemo bahatost

Pobjednik prvog kruga izbora istaknuo je da nitko u Hrvatskoj ne može biti drugi i osjećati se kao građanin drugog reda, a aktualna predsjednica rekla je kako će konačna pobjeda biti pobjeda naroda