Obavijesti

News

Komentari 17

'Predlažem da Bandića imenuju za Nobelovu nagradu za mir...'

'Predlažem da Bandića imenuju za Nobelovu nagradu za mir...'

U saborskoj raspravi neizbježna tema bila i počasni doktorat zagrebačkog gradonačelnika. Potezalo se pitanje tko je zaustavio projekte, a SDP-ova Glasovac tražila je tabletu za razbuđvanje HDZ-ovaca

VIDEO

U Saboru se raspravljalo o razrješenju predsjednika i članova upravnog vijeća Agencije za znanost i visoko obrazovanje te imenovanje novih. Za predsjednicu je predložena Dijana Vican, a za članove Drago Šubarić, Krešimir Rotim, Branko Matulić, Vlatko Cvrtila, Gordana Rusak, Marko Petrak i Nediljko Jerković.

Oporba je upozorila da je i ovim imenovanima vladajući pokazuju da im nije u fokusu znanost i obrazovanje te da je i Agencija postala poligon na kojem se lome razne političke trgovine. Oporbi smeta i što se za predsjednicu Upravnog vijeća imenuje Dijana Vican.

Vesna Pusić (GLAS) pita se je li moguće da netko tko nije bio dovoljno dobar da bude na čelu tijela koje provodi kurikularnu reformu, bude na čelu Upravnog vijeća Agencije. Revoltirana je imenima za upravno vijeće, jer je stava da znanost i akademska zajednica zaslužuju bolje.

U raspravi je neizbježna tema bila i počasni doktorat zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića što oporba smatra sramotnim činom.

Gordan Maras (SDP) kazao je kako to govori o niskim standardima na sveučilištima, protekcionizmu, o korištenju javnog novca za građenje kulta ličnosti. 

- Rektor Boras je ponizio sve koji žive u Zagrebu, koji su išli na zagrebačko sveučilište, stekli svoja zvanja i doktorate - rekao je SDP-ovac.

Upitao ne da bi po toj logici svaki građanin Zagreba trebao dobiti počasni doktorat te bi li doktorat trebao dobiti i Siniša Hajdaš Dončić od Prometnog fakulteta jer je tijekom mandata unaprijedio cestovnu i željezničku infrastrukturu te stvorio temelje za gradnju Pelješkog mosta.

Bilo bi dobro, navodi, da se HDZ-ovci osim što se smješkaju, ograde od toga i pošalju poruku rektoru i senatu da to nije ispravno. Ustvrdio je da se u sastav upravnog vijeća umiješala politička trgovina te da se ljudi predlažu po političkim, a ne stručnim referencama.

Naveo je primjer Gordana Rusak koja je članica stranke Milana Bandića. 

- Ona je poznata po tome da je do sada promijenila tri do četiri stranke. Krenula je iz Mosta, preko stranke Drage Prgometa da bi na kraju završila u stranci Milana Bandića i de facto zagrljaju HDZ-a. Vrlo lijepo svoje 'žetončiće' monetizira gradonačelnik Milan Bandić - kazao je Maras.

Davor Vlaović (HSS) smatra da u ovom imenovanju ne bi trebalo biti politike. Loša poruka je kaže da se ne reagira na davanje počasnog doktorata Milanu Bandiću te što se ignorira peticija i tisuću prosvjednika pred zgradom Sveučilišta, jer Senat ima svoja pravila.  

- Ako imaju svoja pravila predlažem da Bandića imenuju za Nobelovu nagradu za mir, jer je 'žetončićima' obećao mir ovoj Vladi da mogu donositi ovakve zakone iako bi bila primjerenija Nobelova nagrada za trgovinu - poručio je Vlaović. 

- Doktori trgovine Andrej Plenković i Milan Bandić trguju našim glasovima i novcem. To je ono što se ljudima gadi i što trebamo u Hrvatskoj napustiti - poručio je Maras navodeći kako bi on prije napustio politiku nego svoje birače.

Branko Bačić (HDZ) posjetio je SDP-ovce da je njihova Vlada zaustavila gradnju Pelješkog mosta. Sabina Glasovac (SDP) uzvratila je kako je Bačić opet loše i ružno sanjao: 

- Kako su sanjali neki dan da je zaustavljena Gaženica za vrijeme SDP-ove vlasti, a svečano je otvorena, sad je sanjao da ste vi zaustavili gradnju Pelješkog mosta. Ako imate neke tablete za razbuđivanje da ih upotrijebimo - predložila je Glasovac predsjedavajućem Hajdašu Dončiću. 

Ante Babić (HDZ) kazao je kako kritičare počasnog doktorata za Milana Bandića ne smeta da su na popisu počasnih doktora istog sveučilišta najviši komunistički dužnosnici poput Josipa Broza, Vladimira Bakarića, Jakova Blaževića. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 17
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea
VIDEO: STIGLO ŠEST BORBENIH AVIONA

Održali govore: Zoran Milanović pozdravio Plenkovića i čestitao svima u nabavci aviona Rafalea

Milanović je čestitao svima koji su sudjelovali u nabavi Rafalea. Podsjetio je na Rudolfa Perešina i ostale pilote koji su "dali čudo" u vremenima stvaranja države.
HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...
IZBORNE KALKULACIJE

HDZ ima većinu koja će izabrati Jandrokovića za šefa Sabora? Propada oporbeni plan SDP-a...

Iako se SDSS i Domovinski pokret zasad isključuju iz koalicije, podrška HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Sabora ne bi trebala biti upitna ni s jedne strane. Time bi HDZ napravio veliki korak i prema vladi...