Obavijesti

News

Komentari 409

Predrag Raos napao pisce na 'presici' i špricao ih suzavcem

Predrag Raos napao pisce na 'presici' i špricao ih suzavcem
4

Krv i suze u Društvu pisaca: Predrag Raos je upao na konferenciju za novinare, vrijeđao kolege i izgubio živce zbog referenduma. Odvela ga je policija

VIDEO

Hrvatsko društvo pisaca u pet minuta do podne spremalo se početi konferenciju za novinare, na kojoj su namjeravali izraziti svoj stav o nedjeljnom referendumu i ustavnoj definiciji braka.

Planove im je pokvario književnik i prevoditelj Predrag Raos, također član društva. Upao je u sobu u kojoj je trebala biti konferencija i počeo zviždati.

- Čim sam ga vidio, znao sam što slijedi. Upao je i uzurpirao govornicu. Psovao je i vikao da mu se ne smijemo približiti na pola metra jer to smatra napadom - rekao nam je Nikola Petković, predsjednik Hrvatskog društva pisaca. Raos nije dao članovima predsjedništva i upravnog odbora da počnu s pripremljenim govorima, a nakon što su ga zamolili da prestane vikati i pričeka da oni kažu što imaju, počeo ih je vrijeđati. Najviše je spominjao predsjednicu hrvatskog PEN centra Nadeždu Čačinovič.

- Vikao je da smo pederčine i zastupnici pedera. Molili smo ga da nas sasluša, ali nije na to pristajao. Rekao je da je to njegova presica i da će on govoriti - nastavlja Petković.

Konferenciju držali u hodniku

S obzirom na to da s Raosom nikako nisu mogli naći kompromis, odlučili su napustiti prostoriju te u hodniku održati konferenciju.

- Zatvarao sam vrata, ali ih je on povukao, pa sam raskrvario prst na mjestu na kojemu mi je prsten, a onda me suzavcem poprskao po licu - kaže Petković. Nakon toga Raos je suzavcem napao i Klaudiju Brnad, tajnicu PEN centra, koja mu se slučajno našla na putu.

U tom trenutku nastao je potpuni kaos, a od suzavca su stradali i neki drugi pisci te djelatnici.

- Mene su pregledali u vozilu Hitne pomoći. Očistili su mi krv s ruke i lice. Bilo mi je odmah lakše, ali nju su prevezli u Vinogradsku bolnicu - rekao je Petković.

Raosa odvela policija

Članovi društva pozvali su policiju, koja je stigla brzo i privela Predraga Raosa.

Njegov ispad mnoge je šokirao, neki su čak u početku nakratko mislili da je Hrvatsko društvo pisaca pripremilo skeč za publiku. Ipak, već nakon nekoliko Raosovih rečenica praćenih psovkama bilo je jasno da je pisac izvan kontrole.

- Sklon je ispadima, naprosto želi biti u centru pažnje - rekao je pomirljivo Velimir Visković, koji se sjeća i čuvenoga Raosova sukoba s pokojnim Branimirom Donatom 1996. godine.

Zbivalo se to na skupu druge spisateljske udruge, Društva književnika Hrvatske, koje se tog dana preimenovalo u Društvo hrvatskih književnika. Publicist i književni povjesničar Branimir Donat je tada Raosa pokušao navesti da se spusti s tribine, ali su se na kraju tako snažno sukobili da je i tada stradao prst, pa je Branimir Donat dobio gips.

I prije imao kontroverzne istupe

Raos je i prije znao imati kontroverzne istupe u kojima je govorio protiv homoseksualaca i njihovih prava, čak se izjašnjavao i kao protivnik uvođenja zdravstvenog odgoja u školama.

Nakon što je Raosa odvela policija, pisci su ipak održali konferenciju i pozvali sve građane da u nedjelju izađu na referendum i glasuju protiv definiranja braka u Ustavu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 409
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'
FELJTON: ČERNOBIL, 2. DIO

'Ovo je most smrti, svi koji su stajali tu jako brzo su umrli...'

Hrvatski znanstvenik Zdenko Franić posjetio je Černobil i stajao na mjestu s kojeg su stanovnici Pripjata promatrali plamen nakon eksplozije u nuklearnoj elektrani. Svi ti ljudi s mosta završili su u agoniji...
Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'
NAKON SJEDNICE VLADE

Plenković opleo: 'Milanović i korumpirani SDP vabe DP'

Šef HDZ-a i tehnički premijer Andrej Plenković drži presicu nakon sjednice vlade. Istaknuo je da je HDZ-ova borba protiv korupcije snažna.