Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Predsjednica EK: 'Hrvatska je priča o uspjehu i uzor drugima'

None Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL 2

Izabrana predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen posjetila je Zagreb, kako bi s Plenkovićem razgovarala oko ulaska u Schengen, uvođenju eura, ali i Hrvatskom predsjedanju EU-om

Današnji susret iskoristit ćemo kako bismo predsjednici Europske komisije predstavili specifičnosti koje su za Hrvatsku jako važne, rekao je u utorak premijer Andrej Plenković uoči sastanka s novoizabranom predsjednicom EK Ursulom von der Leyen u Banskim dvorima. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Nova predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen stigla je u Hrvatsku, na sastanak s premijerom Andrejom Plenkovićem Reporterka: Nikol Zagorac

Objavljuje 24sata Politiko u Utorak, 30. srpnja 2019.

Nasljednica Jean Claude Junckera posjetila je Zagreb kako bi se sastala s Plenkovićem koji je naveo da će razgovarati o ulasku Hrvatske u Schengen, uvođenju eura, ali i hrvatskom presjedanju Europskom unijom te drugim temama.

Upravo Hrvatska je treća zemlja koju je nova šefica Komisije posjetila u sklopu svoje mini turneje prije službenog stupanja na tu dužnost 1. studenog.

Von der Leyen je izrazila divljenje hrvatskim postignućima.

- Hrvatska je najmlađa članica Europske unije, a ipak će već početkom 2020. predsjedati Vijećem EU. Hrvatska je izuzetno uspješna priča i ona je model, uzor za mnoge druge zemlje. Čestitam vam iz sveg srca na tim postignućima - istaknula je von der Leyen zahvalivši premijeru Plenkoviću na snažnoj potpori koju joj je dao tijekom kandidature za predsjednicu Europske komisije.

Pohvalila je i napore za ulazak Hrvatske u Schengen istaknuvši kako je po tom pitanju uz nas.

Na čelu Europske komisije, dodala je, zadatak će joj biti uspostaviti balans između stare i nove Europe te mladih članica EU.

- Moji politički ciljevi su uravnotežiti istok i zapad, sjever i jug, manje i veće članice. No, to je moguće samo ako smo ujedinjeni, napredni, snažni, ako govorimo snažnim europskim glasom – istaknula je.

Naglasila je inovacije, digitalizaciju i demografiju kao izrazito bitne teme kojima će posvetiti pažnju.

- Demografski pad je problem s kojim se suočavaju mnoge zemlje. No, Europa je predvodnica i mi možemo istražiti kako pristupiti tom problemu i izvući koristi – poručila je. 

Plenković je naglasio kako je jako zadovoljan da je nakon zahtjevnih pregovora na razini Europskog vijeća u konačnici konsenzualni stav bio da se izglasa povjerenje Ursuli kao novoj predsjednici Europske komisije.

- Čestitam joj na predstavljanju programa i ambicija za Europu - poručio je u premijer istaknuvši i izvrsnu suradnju s novom predsjednico EK dok je još bila ministrica obrane u njemačkoj vladi. 

- Posebno mi je drago da Ursula dolazi iz Europske pučke stranke, kojoj pripadamo ja i moja stranka. Činjenica je da je pred Europom izrazito puno izazova, a upravo ova najveća europska obitelj nudi rješenja za sve stanovnike našeg kontinenta - istaknuo je Plenković. 

 

Komentari (150)
  • Ova koristi neke jake supstance...

    30. 7. 2019,   13:55
  • Jel ta žena uopće zna u koju je državu doputovala. Jedino je izvjesno da se bude dobro nadopunjavala sa predsjednicom.

    30. 7. 2019,   13:33
  • Dajte gospođi 3500 kn mjesecno i neka zivi u Hrvatskoj pa da vidimo koliko ce izdržati. Fino joj je Plenki ispricao bajku.

    30. 7. 2019,   13:40