Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Predsjednica Hrvatske položila cvijeće za djecu poginulu u ratu

Uz predsjednicu, u državnom izaslanstvu koje je položilo zajednički vijenac podno spomen-obilježja 'Prekinuto djetinjstvo' bili su i saborski zastupnik Pero Ćosić i Nevenka Benić

Predsjednica Republike Kolinda Grabar-Kitarović, koja u subotu boravi u Slavonskom Brodu, po dolasku u taj grad položila je vijenac podno spomen-obilježja djeci poginuloj u Domovinskom ratu 'Prekinuto djetinjstvo' u sklopu programa 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata 'Mali križ - velika žrtva'.

POGLEDAJTE GALERIJU FOTOGRAFIJA:

None Foto: Ivica Galovic/PIXSELL 35

Uz predsjednicu Grabar Kitarović, u državnom izaslanstvu koje je položilo zajednički vijenac podno spomen-obilježja "Prekinuto djetinjstvo" bili su i i izaslanik predsjednika Hrvatskog sabora, saborski zastupnik Pero Ćosić i izaslanica predsjednika Vlade i ministra hrvatskih branitelja, državna tajnica u Ministarstvu branitelja Nevenka Benić.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon što je sudjelovala u polaganju vijenca u spomen na djecu poginulu u Domovinskom ratu, Kolinda Grabar Kitarović zaputila se u slavonskobrodsku Glazbenu školu u kojoj se održava svečana akademija u povodu 17. susreta sjećanja na najmlađe žrtve rata 'Mali križ - velika žrtva'.

KOLINDA GRABAR KITAROVIĆ: 'Demografija je sada najvažnija jer bez ljudi nema niti države...'

- Od svih žrtava koje smo podnijeli za slobodu, žrtva naše drage djece najveća je žrtva - poručila je na svečanoj akademiji predsjednica Grabar- Kitarović, pokroviteljica skupa, ističući da se pred članovima obitelji žrtava danas crveni jer su do sada ostali nekažnjeni zločini i ne postoji zakon kojim bi bila definirana prava civilnih stradalnika u Domovinskom ratu.

- To je zločin za koji nažalost nitko nije odgovarao. To je zločin zbog kojega se kao država moramo crvenjeti od stida jer nismo dovoljno učinili da krivce privedemo pravdi niti smo dovoljno pokazali koliko nas boli ova rana. Moramo isto tako priznati da nismo dovoljno glasno govorili kako su te djevojčice i ti dječaci bile najnevinije žrtve velikosrpskih osvajačkih aspiracija prema Hrvatskoj i mržnje prema hrvatskom narodu, koja je nažalost desetljećima usađivana u one koji su bez imalo srca i savjesti ispaljivali granate i bacali bombe na našu djecu, žene i starce - kazala je predsjednica Republike.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Dodala je kako smo unatoč tome sjedinjeni u zajedništvu bola za našu djecu, ali i u zajedništvu ljubavi za našu domovinu.

- Želimo dostojanstveno sjećati se i moliti za našu djecu. No ne smije se ostati samo na tome. Zato apeliram da se što prije uputi u proceduru prijedlog Zakona o civilnim žrtvama rata. Ne ulazeći u pojedinosti njegova sadržaja, smatram da kao država moramo naći način kako s poštovanjem vrednovati žrtvu izgubljenih života i zdravlja civilnih žrtava velikosrpske agresije, čiji su životi, posebice životi ove djece, ugrađeni u slobodnu i neovisnu Hrvatsku jednakom vrijednošću kao i životi hrvatskih branitelja - rekla je, uz ostalo, predsjednica Grabar-Kitarović.

Žrtve iz Domovinskog rata, istaknula je Grabar-Kitarović, znače i "obvezu učiniti sve da ova naša draga domovina snažno zakorači, ne u bolje sutra, nego u bolje danas. A to znači ne samo veće plaće i bolji materijalni životni standard nego još više i još važnije: sačuvati čist okoliš, čistu vodu i čisti zrak. No, to je samo kap u moru onoga što moramo učiniti za našu dragu Slavoniju, koja je toliko dala za hrvatsku slobodu, ne samo u Domovinskom ratu".

Bolja budućnost Hrvatske, rekla je predsjednica, vezana je uz zajedništvo, a Slavonija svoju budućnost prema njenim riječima može graditi na poljoprivredi, šumskom i vodnom blagu,  nafti i plinu, te razvoju turizma, IT i druge industrije.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Na skupu je upozoreno da višegodišnja obećavanja državnih institucija da će zakonskim rješenjem biti omogućeno ostvarivanje prava i civilnim žrtvama i njihovim obiteljima još nisu ispunjena.

Činjenicu da je na današnjem skupu Vladu i ministarstvo hrvatskih branitelja predstavljala državna tajnica, a predsjednika Sabora izaslanik, predsjednica Zajednice udruga hrvatskih civilnih stradalnika Domovinskog rata Julijana Rosandić ocijenila je sramotnim i da je to odnos prema ovim žrtvama kao građanima drugoga reda.

- Činjenica da u ovom trenutku nemamo ni "z" od zakona znači da su obitelji imale samo pravo izgubiti djecu. Imaju samo pravo plakati 27 godina. Danas nas više ne mogu poniziti. A rečenica da za zločin nitko nije odgovarao, puka je fraza. Danas smo posebno osjetljivi, povrijeđeni i poniženi - rekla je Rosandić.

Potpisivanje ugovora o plinofikaciji

Zatim će nazočiti potpisivanju ugovora o plinofikaciji rafinerije u Bosanskom Brodu (BiH) između Rafinerije nafte Brod, Zarubežnjefta i Crodux plina d.o.o. Riječ je o realizaciji projekta 'Opskrba prirodnim plinom Rafinerije nafte Brod', koji bi trebao biti prvi korak u rješavanju problema onečišćenja zraka u Slavonskom Brodu.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

Potpisivanje ugovora, među ostalim, uslijedilo je nakon postignutih predugovora između Plinacroa, Croduxa i Zarubežnjefta, tvrtke koja je vlasnik rafinerije, te razgovora predsjednice Grabar-Kitarović i Vlade s predstavnicima ruskog Ministarstva ekonomskog razvoja i energetike te predstavnicima tvrtke Zarubežnjeft, Plinacroa i Croduxa održanim u listopadu prošle godine u Slavonskom Brodu.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

O rješenju problema onečišćenje zraka u Slavonskom Brodu hrvatska predsjednica razgovarala je i s čelnicima Ruske Federacije - predsjednikom Vladimirom Putinom i ministrima i tada je procijenjeno da će se plinofikacijom te rafinerije velikim dijelom riješiti onečišćenje zraka u Brodu i oko 50 posto smanjiti emisija štetnih plinova.

THE CANADIAN PRESS 2019-05-14 GRABAR KITAROVIĆ: 'Trebamo biti usmjereni na rast i globalnu konkurentnost'

Opskrba prirodnim plinom Rafinerija nafte Brod (RNB) obavit će se izravnim priključenjem na plinski transportni sustav Hrvatske prenamjenom postojećeg produktovoda Slobodnica - Brod u izravni plinovod, koji će biti korišten isključivo za opskrbu prirodnim plinom te rafinerije.

Foto: Ivica Galovic/PIXSELL

U poslijepodnevnim će satima predsjednica Grabar - Kitarović sudjelovati na tribini 'Današnji izazovi pred ženama u politici, poduzetništvu i društvu'.

Komentari (33)
  • Dok je ta ista Precjednica svoj djeci osigurala školovanje u Americi na najskupljem sveučilištu, kod nas ima dječice koja nemaju ni za knjige..pravedna država i još pravednija presjednica....blago nama Švicarsku smo već nadmašili...

    25. 5. 2019,   13:42
  • svuda stiže i dijeli obećanja i lažno suosjećanje -putuje i troši na naš račun njoj je ovo i više nego švica njeno obećanje ludom radovanje

    25. 5. 2019,   15:33
  • ae,triba koji bod za izbore skupit...na poginuloj dici...sramota,4godine se nii sitila doć i položit cviće...

    25. 5. 2019,   14:00