Obavijesti

News

Komentari 33

Predsjednica i kineski premijer: Važna suradnja Azije i Europe

Predsjednica i kineski premijer: Važna suradnja Azije  i Europe
1

Kolinda Grabar Kitarović i kineski premijer složili su se da postoji potreba za jačanjem suradnje u području turizma te za uspostavom izravnih letova između dviju zemalja

VIDEO

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović, primila je u srijedu kinesko izaslanstva na čelu s Li Keqiangom, predsjednikom Državnog vijeća Narodne Republike kine, te je istaknula da je kineska inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' komplementarna s Inicijativom triju mora, dok je kineski premijer poručio da je proširenje gospodarske suradnje Kine i Hrvatske, od vitalnog značaja za Kinu.

Grabar-Kitarović je na sastanku rekla da inicijativa 'Jedan pojas, jedan put' jačanjem infrastrukturnih i gospodarskih odnosa Kine i ostalih država potiče svjetski gospodarski razvoj te promiče mir, sigurnost i prijateljstvo među državama, navodi se u priopćenju ureda predsjednice.

Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?
Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?

Predsjednica je istaknula da je Inicijativa triju mora nadopunjuje kinesku inicijativu 'Jedan pojas, jedan put', pogotovo što se tiče povezivanja Azije i Europe.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Kineska tvrtka CRBC, koja gradi Pelješki most, je prva kineska tvrtka koja nosi tako velik infrastrukturni projekt u Europskoj uniji, a projekt se sufinancira iz fondova Europske unije, istaknula je Kolinda Grabar Kitarović.

Li Keqiang, predsjednik Državnog vijeća Kine je naglasio veliki značaj tog projekta, a istaknuo je da je su nastavak i gospodarske suradnje Hrvatske i Kine, posebno povezane s infrastrukturnim projektima, od vitalne važnosti za Kinu. Kineski je premijer rekao da iznimno cijeni spremnost Hrvatske na suradnju te da hrvatsko-kineske odnose želi temeljiti na ravnopravnosti, poštovanju i međusobnom uvažavanju, stoji u priopćenju Ureda Predsjednice.

Predsjednica je naglasila značaj luke Rijeka i željezničke pruge Rijeka-Zagreb koja je, s krakovima, najpogodniji pravac za robnu razmjenu između Kine te srednje i istočne Europe, odnosno Europske unije.

Hrvatska će u Kinu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode
Hrvatska će u Kinu izvoziti mlijeko i mliječne proizvode

Grabar-Kitarović je ocijenila kako je posjet iskorak u odnosima Hrvatske i Kine te je istaknula da je za Hrvatsku važna suradnja unutar formata Kina + 16, za koji predsjednica vjeruje da može poslužiti jačanju gospodarske suradnje.

Hrvatska je ove godine domaćin osmog sastanka šefova vlada Kine i 16 zemalja srednje i istočne Europe (CEEC) – Kina+16, u sklopu kojega će se održati poslovni forum, a koji će trajati od 10. do 12. travnja.

Format Kina+16 je potpuno transparentan te komplementaran dio EU-kineskog strateškog partnerstva, a uvelike je pridonio jačanju suradnje i političkog dijaloga s Kinom, ustvrdila je hrvatska predsjednica.

Sugovornici se slažu da postoji potreba za jačanjem suradnje u području turizma te za uspostavom izravnih letova između dviju zemalja.

Grabar-Kitarović je pozvala u uzvratni posjet Hrvatskoj kineskog predsjednika Xi Jinpinga.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 33
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.