Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Predsjednica ide u Ameriku: Govorit će na skupštini UN-a

None Foto: Dusko Jaramaz/PIXSELL

Zalaganjem za jačanje multilateralizma, koji je posebno važan za manje države, Hrvatska ne zanemaruje  bilateralne odnose. Predsjednica Grabar-Kitarović "ima otvorena vrata" kod vodećih čelnika u svijetu

Predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović putuje u četvrtak u SAD gdje će na 74. zasjedanju Opće skupštine UN-a podržati provedbu reforme UN-a, založiti se za jačanje multilateralizma i upozoriti na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, s posebnim naglaskom na zaštitu Jadranskog mora. 

Predsjednici svjetskih država ili vlada idući će se tjedan izredati za govornicom Opće skupštine. Hrvatska predsjednica na redu je u utorak. 

"U svom govoru će podržati reformu UN-a kako bi se to tijelo osnažilo i postalo učinkovitije, založiti se za važnost multilateralizma koje je trenutno u krizi, a također će upozoriti i na važnost održivog razvoja i očuvanja okoliša, s posebnim naglaskom na Jadransko more", rekao je izvor na Pantovčaku.

Zalaganjem za jačanje multilateralizma, koji je posebno važan za manje države, Hrvatska ne zanemaruje  bilateralne odnose. Predsjednica Grabar-Kitarović "ima otvorena vrata" kod vodećih čelnika u svijetu, tvrdi izvor.

AMERIČKA TURNEJA U Skupštini UN-a predstavit će otok Zlarin kao globalni projekt

"Jedna od tema u govoru bit će i održivi razvoj i očuvanje okoliša, posebice Jadrana kao malog i zatvorenog mora koje je za Hrvatsku jako važno", kazao je izvor.

Podsjetio je da je Jadransko more ugroženo plastikom i da zagađenost Jadrana smećem koje zbog morskih struja stiže iz susjedne Crne Gore i Albanije predstavlja opasnost za hrvatski turizam, važnu privrednu granu.

Sudjelovanje Općoj skupštini UN-a predsjednica će iskoristiti kako bi predstavila projekt "Zlarin bez plastike" koji je na tom otoku započet 2018.

"U godinu dana je ostvaren veliki napredak. To je prvi hrvatski otok bez plastike i to nosi globalnu poruku. Predsjednica će na globalnoj razini predstaviti hrvatske uspjehe, a Zlarin je naš primjer dobre prakse", kazao je izvor.

U utorak će predsjednica sudjelovati na političkom forumu o održivom razvoju, a navečer će nazočiti prijemu koji priređuje američki predsjednik Donald Trump. Radi se o prijemu koji američki predsjednici tradicionalno priređuju povodom zasjedanja Opće skupštine UN-a.

Dan ranije, u ponedjeljak, Grabar-Kitarović će sudjelovati na klimatskom summitu, a navečer će biti gošća Atlantskog vijeća na kojem se raspravlja o transatlantskim odnosima. 

Tijekom dana će imati niz bilateralnih susreta, uključujući i susret s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom, jordanskim kraljem Abdulahom II., gruzijskom predsjednicom Salome Zurabišvili i predsjednikom Kosova Hashimom Thacijem.

Iz Ureda predsjednice napominju da aktualne svjetske teme poput migracija i najnovije krize na Bliskom istoku nakon napada na naftna postrojenja Saudijske Arabije nikako neće biti zapostavljene. Te će teme posebice prevladavati u razgovorima s predsjednikom Erdoganom te kraljem Abdulahom.

ŠEF KAMPANJE POTVRDIO 'Predsjednica će kandidaturu objaviti po povratku iz SAD-a'

U utorak će se bilateralno sastati s čelnicima Čilea, Argentine i Kolumbije te predsjednikom OECD-a Joseom Ángelom Gurríom Trevinom, kako bi lobirala za ulazak Hrvatske u tu organizaciji, čemu se protivi susjedna Slovenija.

Predsjednica će u srijedu moderirati panelom o "Lokaliziranju ciljeva održivog razvoja", jednim od šest panela vezanih uz tu temu, a poslijepodne će imati svoj popratni događaj na kojem će okupiti 75 bivših i sadašnjih predsjednica  i premijerki. Grabar-Kitarović je, naime, u ožujku preuzela predsjedanje "Vijećem žena - svjetskih vođa", a sastati će se i s Phumzile Mlambo-Ngcuka, izvršnom direktoricom UN Women, organizacije koja je globalna predvodnica u zagovaranju jednakosti spolova.

Kolinda Grabar-Kitarović  jedna je od samo četiri žene predsjednice u 193 države članice koja je izabrana na izravnim izborima.

Prije nego što stigne u New York, Grabar-Kitarović će posjetiti kliniku u Clevelandu gdje radi hrvatski liječnik Tomislav Mihaljević, a biti će i gošća Udruženja američko-hrvatskih profesionalaca koje okuplja uspješne poduzetnike hrvatskih korijena.

U subotu će biti u Pittsburghu gdje će u crkvi Sv. Nikole nazočiti misi i poslije govoriti u Hrvatskoj bratskoj zajednici u povodu 125. obljetnice njezinog osnutka. 

Grabar-Kitarović je uoči odlaska obavijestila Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa da će dio putovanja biti privatan, odnosno da će nakon završetka zasjedanja Opće skupštine posjetiti Boston, gdje na Harvardu studira njezina kći. Sve troškove vezane uz to, predsjednica će platiti sama. 

Predsjednica će u Ameriku ponovo u listopadu, kako bi primila nagradu ta životno djelo udruženja Fulbright.

(abe)


 
Komentari (28)
  • U ovoj farizejskoj organizaciji je najbitnije reći kao i misice , da želiš mir u svijetu i da nema gladne djece. Pola sata aplauza za tako ''pametne''' izjave ti ne gine.

    18. 9. 2019,   08:22
  • O čemu? O Hrvatskoj u kojoj se 2000 . u pjesmama nije smjela upotrijebiti riječ : Hrvatska ???

    18. 9. 2019,   08:18
  • ....putuj selma...i molim te, ne naginji se kroz..otvorena vrata..!!

    18. 9. 2019,   07:55