Obavijesti

News

Komentari 126

To je njihov igrokaz: Plenković i Bandić od javnosti rade idiote

To je njihov igrokaz: Plenković i Bandić od javnosti rade idiote
2

Vlada je odbila i amandman stranke Milana Bandića koji je tražio da uzme 280 milijuna kuna s proračunske stavke za opremanje borbenih aviona te tim novcem osiguraju besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce

VIDEO

U Saboru se redom odbijeni oporbeni amandmani na proračun za 2019. Ministar financija Zdravko Marić nije prihvatio amandman Arsena Bauka (SDP), koji je tražio da se Državnom uredu za sport uzme 20.000 kuna i preusmjeri Uredu predsjednice za novu stavku "Navijačke aktivnosti i rekviziti". 

- Ništa vam nije sveto - ironično je poručio Bauk nakon što je ministar financija odbio amandman. 
Podsjetio je da je predsjednica nedavno rekla da "netko pokušava napraviti razdor između nje i Vlade".

'Dajte predsjednici 20 tisuća kuna za navijačke rekvizite...'
'Dajte predsjednici 20 tisuća kuna za navijačke rekvizite...'

- Sada vidimo i tko. Vlada! Ovo je svjesna opstrukcija političkog i vanjskopolitičkog rada predsjednice Republike - ustvrdio je Bauk. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Podsjetio je kako je u srpnju tijekom Svjetskog nogometnog prvenstva rasla potpora Kolindi Grabar Kitarović, da bi mjesec dana kasnije da je nakon "marakeške avanture" izgubila potporu četvrtine birača. 

Bauk: Jedina uspješna vanjskopolitička aktivnost predsjednice je navijanje

- Očito da je jedina uspješna vanjskopolitička aktivnost predsjednice RH je navijanje, a sve ostalo čega se uhvati osramoti HDZ ili Hrvatsku. Jedino što diže rejting, što je uspješno i jednodušno prihvaćeno od svih, a to je navijanje, vi joj ovim odbijanjem onemogućujete. Ali neće vam uspjeti. Ako nije ušla u proračun, ušla je u Paninijev album sličica s Lukom Modrićem - poručio je Bauk i pokazao zastupnicima navedenu isprintanu sličicu.

Gdje joj je kraj? Kolinda je ušla u Paninijev album sa sličicama
Gdje joj je kraj? Kolinda je ušla u Paninijev album sa sličicama

SDP-ovac Fred Matić je potom zatražio stanku zbog, kako je rekao, ozbiljnosti situacije.

- Mislio sam do zadnjeg trenutka da će Vlada pokazati razumijevanje, međutim ne. I to je udar, a ne ovo što je danas u medijima. Sljedeće godine tolika natjecanja, svjetska prvenstva, predizborna kampanja... Da li je nekom stalo? HDZ-u očito nije, nama jeste. To je očito podmetanje Vlade i udar na predsjednicu - poručio je Matić.

Kao snježna kraljica: Mostova zastupnica čini Sabor vedrijim
Kao snježna kraljica: Mostova zastupnica čini Sabor vedrijim

Fred Matić (SDP) tražio je stanku zbog ozbiljnosti situacije.

- Mislio sam da će Vlada imati razumijevanja, međutim ne. Šokiran sam i u nevjerici. To je udar, a ne ovo što je izašlo u medijima. Sljedeće godine tolika natjecanja, svjetska prvenstva, predizborna kampanja. Je li nekom stalo? HDZ-u očito nije, nama jeste. To je očito podmetanje Vlade i udar na predsjednicu - poručio je Matić. 

Upitao je i vladajuće što će predsjednica raditi iduće godine. 

- Obišla je sve županije, šatora više nema, psa hrane drugi, Putinu i Trumpu se već popela na vrh glave. Što će raditi? Smisao njezinog postojanja i funkcije će izgubiti smisao. Glavni frend i donator znamo da iz objektivnih razloga nije u državi. Ovo je preozbiljno da bi se prepustilo slučaju - zaključio je Matić. 

Predsjedavajući Željko Reiner nakon stanke poručio je kako "nije siguran je li takav pristup u političkom životu najoportuniji". Vlada je odbila amandman zastupnika Ivana Lovrinovića, koji je tražio smanjenje rashoda za kamate u iznosu od pet milijardi kuna. 

- Dobro znate da je moguće refinancirati kredite uz kamatnu stopu od tri posto umjesto šest koliko su bile kamate kad su krediti uzimani. Proračun je pravo lice Vlade. Pravo lice Vlade je grubo i hladno, ne želite pomoći građanima nego trpate novac u džepove bankara koji su već prepuni - ustvrdio je Lovrinović.

Vlada je odbila i amandman stranke Milana Bandića koji je tražio da uzme 280 milijuna kuna s proračunske stavke za opremanje borbenih aviona te tim novcem osiguraju besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce. Iz resornog ministarstva poručili su da će osmisliti model, utvrditi koliko je novca potrebno te ga osigurati uštedama i preraspodjelom novca. 

Iz kluba Milana Bandića zadovoljni su obećanjem da će se osigurati besplatni udžbenici za sve osnovnoškolce što je, kažu, obećavajuće za roditelje i lokalnu samoupravu. Javio se Gordan Maras (SDP):

- Postoje jasne stavke u proračunu. Ne možete reći da ćete osigurati novac preraspodjelama. Što će nam proračun? Ovo je prevara i igrokaz Milana Bandića i Andreja Plenkovića koji od javnosti rade idiote - poručio je. 

Mrsić: Treba milijun kuna više za Zakladu Ana Rukavina 

Među oporbenim amandmanima na proračun za 2019. je i onaj nezavisnog zastupnika Miranda Mrsića. On je tražio milijun kuna više za Zakladu Ana Rukavina odnosno za obradu uzoraka. Iz Ministarstva zdravstva navode da je u proračunu osigurano dovoljno novca za tu svrhu. Mrsić uzvratio je kako to nije točno. Naveo je 1500 uzoraka netipizirano, a imamo troje mladih, koji još nisu našli darivatelja unutar našeg ni svjetskih registara:

- Ako ne odobrite amandman neće biti moguće tipizirati uzorke koji su sada na Rebru. Zbog toga troje mladih ljudi i ostali bolesnici koji trebaju transplantaciju matičnih stanica ne nađu donora u ovom registru. S uzorcima prikupljenim do kraja godine bit će 2000 uzoraka koji neće biti tipizirani - upozorio je Mrsić. 

Točno je, kaže, da je država je uložila 37 milijuna kuna do sada, ali ne vidim razlog zašto ne može uložiti još milijun kuna više tako da imamo 2,5 milijuna kuna kako bi se tipizirali svi uzorci. 

- Možda se među tih 2000 darivatelja nalazi donor za ovo troje djece. Vjerojatno će se tu naći donor i za neke buduće bolesnike koji se sada liječe na hematologiji diljem Hrvatske - poručio je. 

Mrsić je upozorio kako predviđenih milijun i pol kuna nije dovoljno za potrebe: 

- Ovo nije amandman niti jedne stranke niti crvenih, bijelih, plavih ni žutih. Ovo je amandman bolesnika koji trebaju transplantaciju matičnih stanica - zaključio je Mrsić.   

Sabor o amandmanima glasa u ponedjeljak 

Od 217 amandmana koji su podneseni na proračun prihvaćena su samo tri i to onaj zastupnika Marije Puh, Ivana Šipića i Žarka Tušeka, vrijedan 10 milijuna kuna za razvoj brdsko-planinskih područja, te dva amandmana HDZ-ovih zastupnika Pere Čosića, Ljubice Maksimčuk i Marka Šimića u visini od 15 i 5 milijuna kuna.

Na proračun je dva amandmana uložila i Vlada. Sabor će o amandmanima glasati u ponedjeljak, kada bi Sabor trebao donijeti i proračun za 2019. godinu kojim prihodi trebaju iznositi 136,1 milijardu kuna, a rashodi 140,3 milijarde kuna.

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 126
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor