Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Predsjednica je pregled platila 6160 kn: Dobila 20% popusta

None Foto: Marko Lukunić/Pixsell

Predsjednica je dobila popust od 1540 kuna, pa nije platila punu cijenu od 7700 kuna, koliko inače košta taj pregled (magnetska rezonancija cijelog tijela) u Poliklinici Radiochirurgia Zagreb u Svetoj Nedelji

Puna cijena pregleda (magnetska rezonancija cijelog tijela - screening) kojeg je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović obavila u privatnoj poliklinici Radiochirurgia Zagreb u Svetoj Nedelji iznosi 7700 kuna, javlja Dnevnik.hr koji je dobio račun na uvid. No, predsjednici je odobren popust od 20%, pa je predsjednica platila pregled 6160 kuna. 

Podsjetimo, predsjednica je u ponedjeljak potvrdila da je u toj poliklinici bila na infuziji i preventivnom pregledu.

PREDSJEDNICA POTVRDILA: 'Bila sam na pregledu, imam genetske predispozicije za rak'

- Nažalost, imam neke genetske predispozicije. Od četvero mojih baka i djedova, troje je umrlo od karcinoma tako da ja svake godine radim magnetsku rezonanciju dojki i unutarnjih organa, objasnila je predsjednica.

Ta je Klinika specijalizirana za dijagnostiku i liječenje karcinoma radioterapijom i radiokirurgijom. Objasnila je da redovito ide na godišnje preventivne preglede kao što to zastupa u javnosti.

No isti dan se postavilo pitanje (Mirando Mrsić) zašto predsjednica ne vjeruje javnim zdravstvenim ustanovama, koliko je koštao taj pregled u privatnoj poliklinici i tko ga je platio. Mrsić je podsjetio da su se njezini prethodnici pregledavali u kliničkim bolničkim centrima, a pita je i kakvu poruku predsjednica šalje građanima, osuđenima na beskonačne liste čekanja.

Sada je vidljivo da je predsjednica sama platila pregled, a iz Ureda Pantovčaka objasnili su da se odlučila upravo za tu polikliniku jer je vodi liječnik koji ju je godinama liječio u javnom zdravstvu.

Nije poznato odobrava li ova Poliklinika svima popust od 20 posto.

Inače, predsjednica je sredinom siječnja u više navrata bila i na infuziji u KBC-u Sestara milosrdnica. 

PREDSJEDNICA Zdrava je i sad može na izbore: 'Tko danas nije bio na infuziji'

- Je, sve je u redu, imala sam virozu poslije Nove godine i išla sam na infuziju u Vinogradsku bolnicu jer sam morala ići u Tursku u državni posjet. Uostalom tko danas nije bio na infuziji - rekla je predsjednica u ponedjeljak.

U javnosti se postavilo pitanje trebaju li dužnosnici objaviti nalaze redovitog sistematskog pregleda. Zdravstveni karton je privatni dokument i za dužnosnike ne postoji obveza objavljivanja zdravstvenog stanja. U SAD-u, gdje je politička moć koncentrirana u rukama predsjednika, običaj je da se objavljuje njegov nalaz sistematskog pregleda. Treba li to biti praksa u Hrvatskoj, mišljenja su podijeljena.

Komentari (109)
  • I ja bi izbjegavao javno zdravstvo kad bi imao mogucnost...

    20. 2. 2019,   11:04
  • ajd da je i ona jednom u pravu, naime, rekla je da nam je zdravstvo u banani...

    20. 2. 2019,   11:08
  • Kad ti je plaća 30 somova onda i nije teško skoknut do privatne poliklinike.

    20. 2. 2019,   10:59