Obavijesti

News

Komentari 22

Predsjednica primila najbolje vojnike i dočasnike u 2017.

Predsjednica primila najbolje  vojnike i dočasnike u 2017.
15

Hrvatski vojnik uvijek je bilo ime za hrabrost, viteštvo i odanost Domovini, a posebice u Domovinskom ratu, kazala je predsjednica Kolinda Grabar Kitarović u povodu dodjele nagrada najboljim vojnicima

VIDEO

Hrvatska predsjednica i vrhovna zapovjednica Oružanih snaga RH Kolinda Grabar-Kitarović u srijedu je na Pantovčaku primila i prigodno nagradila najbolje vojnike i dočasnike u prošloj godini te uručila medalju "Iznimni pothvat" pozornici Antoniji Sadiković za iznimne zasluge i iskazanu visoku požrtvovnost prilikom spašavanja ljudskog života i imovine.

Pozornica Sadiković krajem rujna prošle godine, zajedno sa suprugom, spasila je unesrećenog vozača iz automobila nakon slijetanja s ceste. Automobil je pao u manju provaliju, prevrnuo se na krov i zapalio, što su uočili pozornica Sadiković i njezin suprug te su izvukli unesrećenog vozača i pokušali ugasiti zapaljeni automobil.

Obraćajući se nagrađenima, predsjednica Republike kazala je da su oni pravi primjer sposobnosti, znanja, kreativnosti i motivacije pripadnika hrvatskih Oružanih snaga (OS) te izrazila uvjerenje da će sačuvati visoku motivaciju za svoj poziv.

"Hrvatski vojnik uvijek je bilo ime za hrabrost, viteštvo i odanost Domovini, a posebice u Domovinskom ratu. Držim kako se u mnogočemu možemo ugledati na postignuća i iskustva iz Domovinskog rata, a najviše bi nas trebala motivirati njegova najveća vrijednost: hrvatsko zajedništvo. Neka nam svima to bude misao vodilja. Budite svojim kolegama i svima nama  primjer i inspiracija", poručila je predsjednica Grabar-Kitarović.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Naglasila je kako su ljudi najveća vrijednost hrvatskih Oružanih snaga te se o njima mora najviše skrbiti i sustavno ulagati. Izrazila je zadovoljstvo zbog povećanja obrambenog proračuna i njegovog slijednog rasta u godinama koje dolaze, za što se, podsjetila je, zalagala tijekom svog mandata.

Povećanje sredstava, kazala je predsjednica države, zasigurno će omogućiti podizanje razine kakvoće života i rada vojnika i dati im dodatni motiv i polet za izvršavanje zadaća.

"Posjetima vojarnama i vojnim objektima uvjerila sam se kako su uvjeti u nekima od njih na granici održivosti. To moramo žurno  promijeniti. Ohrabruje činjenica kako su neki projekti već pokrenuti, ali u isto vrijeme znam kako na tom području još mnogo toga moramo ostvariti, za što ću se, kao i do sada, svesrdno zauzimati", dodala je.

Sve veća nestabilnost na svjetskoj razini, kao i političke nestabilnosti u našem bližem okružju u državama jugoistočne Europe, istaknula je vrhovna zapovjednica OS RH, upućuju nas na potrebu stalnog razvoja sposobnosti sustava obrane i Oružanih snaga radi odvraćanja i djelotvornog odgovora na možebitne sigurnosne prijetnje i ugroze. 

U tom kontekstu, naglasila je važnost strateškog vodstva koje određuje smjer tim naporima i hrvatske prioritete unutar međunarodnog okruženja.

Naglasila je kako je strateški okvir za djelovanje hrvatskih Oružanih snaga znatno nadograđen donošenjem Strategije nacionalne sigurnosti i Zakona o sustavu domovinske sigurnosti, kao i da će skoro donošenje Izmjena i dopuna Zakona o obrani i Zakona o službi u Oružanim snagama upotpuniti navedene okvire.

Ti će dokumenti, kazala je predsjednica Grabar-Kitarović, uvelike pridonijeti sinergiji napora unutar cjelokupnog sustava nacionalne sigurnosti Republike Hrvatske. A cjelokupan obrambeni sustav, poručila je najboljima vojnicima i dočasnicima, bit će onoliko uspješan koliko oni budu uspješni.

"Nadam se da će i drugi vojnici i dočasnici prepoznati vaša postignuća i prihvatiti vaš način života i rada", kazala je te im zaželjela da zajedno sa svim pripadnicima OS RH i dalje budu prvi oslonac obrane i sigurnosti Republike Hrvatske.

Načelnik Glavnog stožera OS RH, general zbora Mirko Šundov podsjetio je da se mjesečni i godišnji izbor najboljeg vojnika i dočasnika provodi od 2013. godine te među 22 nagrađenih posebno izdvojio pozornicu Sadiković, najboljeg dočasnika Danijela Dragišića i najbolju vojnikinju u prošloj godini, pozornicu Anu Barinić, koja nije bila na Pantovčaku jer se trenutačno nalazi u misiji Oružanih snaga u Afganistanu.

Nagrađujemo ljude koji su uložili dodatni napor u provedbi svojih vojnih zadaća, kazao je general Šundov dodavši da su ta priznanja, uz potvrdu uspješnosti zaslužnih, i poticaj svima ostalima za daljnje usavršavanje u radu.

"U budućnosti pred nama stoje novi izazovi na koje će moći odgovoriti samo oni koji žele izvrsnost i koji imaju motiva biti najbolji. Mi ćemo i dalje tako raditi", poručio je.

U ime nagrađenih narednik Dragišić kazao je kako rezultati po kojima su prepoznati predstavljaju njihovo viđenje časne i uzorne vojne službe.

"Samo priznanje i vaš prijem svima nama predstavlja poticaj za daljnji rad i usavršavanje s ciljem daljnjeg razvoja Oružanih snaga RH", rekao je u zahvali vrhovnoj zapovjednici.

Najbolje vojnike i dočasnike u 2017. godini, u srijedu je u Ministarstvu obrane primio i potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 22
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11
ZATVORENA SU BIRALIŠTA

Nove izlazne ankete: HDZ dobio jedan mandat, SDP gubi jedan. DP ima 13, Most skočio na 11

Do 16.30 sati na birališta je izašlo čak 50,60 posto birača, odnosno njih čak 1.605.472. To je više od 16 posto više nego 2020. godine, 13,4 posto više nego 2016. i čak četiri posto više od rekordne 2015. godine!