Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Predsjednica ustavnog suda bit će prva austrijska kancelarka

None Foto: LISI NIESNER/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata austrijski parlament iskazao je nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi - nakon samo 525 dana završio je mandat Sebastiana Kurza

Austrijski predsjednik Alexander Van der Bellen izabrao je u četvrtak predsjednicu ustavnog suda za privremenu kancelarku nakon što je parlament izglasao nepovjerenje vladi Sebastiana Kurza u jeku skandala s videosnimkom. 

Brigitte Bierlein, koja će ove godine zbog navršenih 70 godina morati u mirovinu, bit će zadužena za sastavljanje kabineta koji će imati potporu parlamenta do sljedećih izbora koji bi se trebali održati u rujnu.Tako će postati i prva kancelarka u Austriji.

"Ona je predsjednica austrijskog ustavnog suda i za nekoliko dana ću je imenovati austrijskom kancelarkom", rekao je u obraćanju medijima predsjednik Alexander Van der Bellen. 

"Najvažniji cilj u ovome trenutku je pridonijeti smirivanju napetosti i izgradnji povjerenja između svih (političkih) strana....u Austriji, Europi i cijelome svijetu", rekla je Bierlein.

Van der Bellen je dodao da se sa Bierlein, koju će u roku nekoliko dana službeno imenovati zajedno s ostatkom vlade, dogovorio oko toga da ministri budu uglavnom javni službenici.

Bierlein je dodala da je za ministra vanjskih poslova izabrala Alexandera Schallenberga, diplomata koji je bio visoki dužnosnik u Kurzovom uredu.

"Nema sumnje da u idućim mjesecima nećemo vidjeti nikakve velike promjene zakona. Ovdje se više radi o dobrom i ureženom vođenju državnih poslova", rekao je Van der Bellen.

Prvi put nakon Drugog svjetskog rata austrijski parlament iskazao je nepovjerenje jednom kancelaru i njegovoj vladi - nakon samo 525 dana završio je mandat Sebastiana Kurza. 

Vlada konzervativnog kancelara pala je u ponedjeljak poslijepodne nakon što joj je većina u parlamentu izglasala nepovjerenje.

To je epilog afere u čijem je središtu objava tajne videosnimke na kojoj je dotadašnji vođa ultradesnice i austrijski vicekancelar Heinz-Christian Strache nudio lažnoj nećakinji ruskog bogataša ugovore s državom u zamjenu za financijsku potporu njegovoj stranci.

Strache je nakon toga podnio ostavku na mjesto vicekancelara a Kurz je pozvao na prijevremene izbore te je razvrgnuo koaliciju svoje konzervativne Narodne stranke (OeVP) sa Stracheovom ultradesnom Slobodarskom strankom (FPOe).

 

Komentari (7)
  • Najljepše karijere su uvijek neplanske. Tako i Karijera Brigitte Bierlein. Designirana kancelarka ostati će na svojoj dužnosti narednih nekoliko mjeseci... Ook. Bravo. Bierlein je prva žena na ov96j poziciji u povijesti Austrije...makar nekokiko mjeseci. I to je lijepo, ali dosadašnja predsjednica Ustavnoga suda, prije toga zamjenica(VfGH) Dugogodišmja predsjednica Vrhovnoga suda, od 2001- 2003 predsjedavajuća i član International Association of Prosecutors, je sa velikim iskustvim u politici i vrlo sposobna za preuzimanje, do sada, samo od muške gospode zaposjednutih pozicija. Također sam uvjerena, kako je rado prihvaćena kao prijedlog i od svake stranke. K tome bih samo dodala, kako joj se do sada mnogo toga slučajno dogodilo, nego je sama nastojala..:) Čak i ovoga puta, poziv u Kanzleramt od predsjednika države Alexander Van der Bellen-a je za nju bio iznenađujući, mnogo puta do sada se dogodilo i kao ni sada.. nikada ih nije odbila. Veoma posvećena i cijenjena od svoh kolega koji su kao i ja ubijeđeni da će, premda ne baš u najmađim godinama dostojno, suvereno i pravilno odraditi svoj zadatak i posao.

    30. 5. 2019,   20:32
  • Imamo i mi tako ugledne suce: Jasna Omejec, Maja Šupe, pokojni Smiljko Sokol...

    30. 5. 2019,   16:40
  • Novac nije imovina, veleumno kad treba braniti lopovluk..

    30. 5. 2019,   16:59