Obavijesti

News

Komentari 125

Austrija širi žicu na granicama, hrvatska policija u pripravnosti

Austrija širi žicu na granicama, hrvatska policija u pripravnosti
1

Austrija će danas objaviti nove mjere na granici, a mogla bi i proširiti ogradu na graničnom prijelazu Šentilj, ali bi je mogla staviti i na druge prijelaze sa Slovenijom te Italijom

VIDEO

Zbog najave novog, strožeg režima prihvata migranata u Austriju i Sloveniju, MUP je alarmirao i 'digao' stotinjak interventnih i graničnih policajaca i poslao ih u Slavoniju. Stigle su i grupe koje su trebale doći na smjenu za rad u kamp u Slavonski Brod tek u četvrtak.

Ljude su počeli 'dizati' već u noći na nedjelju. Dio njih odmah je raspoređen uz zelenu  granicu sa Srbijom koju naša policija termovizijom kontrolira i noću. Sprečava se svaki neorganizirani ulazak migranata u Hrvatsku.

Prema dostupnim podacima, Srbi su opet počeli puštati ljude na zelenu granicu. No kad migranti vide našu policiju, povuku se bez da probaju ući u Hrvatsku. Ako Austrija i Slovenija znatno smanje dnevni prihvat i Hrvatska će morati reducirati organizirani ulazak u zemlju.

- U toj varijanti i mi moramo smanjiti ulazak migranata u zemlju, a bez dodatne policije to nije moguće. Zato je poslano više ljudi u Slavoniju - pojasnio nam je izvor iz Ravnateljstva policije.

U Slavoniju su poslane pojačane interventne i granične jedinice iz raznih dijelova Hrvatske.

Austrija širi žicu

Austrija uvodi strože kriterije za prihvat izbjeglica i primat će samo one koji bježe iz zemalja zahvaćenih ratom, dok će ekonomske emigrante vraćati u Sloveniju.

To bi izazvalo istu lančanu reakciju u Sloveniji i Hrvatskoj, pa i moguće zatvaranje granica obiju zemalja. Austrija će danas objaviti nove mjere na granici, a mogla bi i proširiti ogradu na graničnom prijelazu Šentilj, ali bi je mogla staviti i na druge prijelaze sa Slovenijom te Italijom. 

- Priljev migranata preko Balkana i prema Njemačkoj bit će postupno usporen u sklopu koordiniranog "domino efekta" ograničenja koje uvode zemlje uzduž migrantske rute, izjavila je austrijska ministrica unutarnjih poslova Johanna Mikl-Leitner, a prenio je list Kurier.

- Važno je da svaka zemlja postupno ograniči priljev na svojim granicama i da to učinimo u dogovoru jedni s drugima - dodala je Mikl-Leitner.

Marko Jurinec/PIXSELL

Austrija je većinom služila kao koridor u susjednu Njemačku za stotine tisuća ljudi, od kojih su mnogi sirijski izbjeglice, a koji su došli na njezin teritorij otkako su im dvije zemlje otvorile granice u rujnu.

Ona je, međutim, primila sličan broj tražitelja azila kao i Njemačka razmjerno svom broju stanovnika, a koalicijska vlada je priopćila da se neće biti u stanju nositi se s tolikim brojem migranata ako se njihov priljev ne zaustavi.

Makedonija je podigla metalnu ogradu uzduž svoje granice na glavnom graničnom prijelazu za migrante.

Austrija je postavila zapreke i ogradu dugačku otprilike četiri kilometra na svom glavnom graničnom prijelazu za migrante u Spielfeldu na svojoj južnoj granici sa Slovenijom.

Austrijski Kurier piše da se Beč sprema uvesti slične mjere zapadno od prijelaza tunel Karavanke također na granici sa Slovenijom. 

Uvođenje takvih mjera moguće je na graničnom prijalzu Brenner s Italijom, važnom transportnom vezom, navodi list dodajući da bi nadgledanje granica moglo biti pojačano na još devet prijlaza na granici sa Italjom, Slovenijom i Mađarskom.

Austrijska vlada trebala bi na današnjoj sjednici i povećati broj vojnika angažiranih u operacijama na granici s tisuću na 1600.

'Da je bilo suradnje, ne bi došlo do postavljanja žice'

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović, koja je prošli listopad izjavila da će “Hrvatska trebati staviti ogradu na granicu kako bi se zaštitila”, u nedjelju je poručila “da se mora ukloniti žica s granice s Mađarskom i Slovenijom”. Na Pantovčaku navode da se ne radi o promjeni stava, napominjući da se predsjednica od početka zalagala za dijalog sa susjedima.

- Da je ranije postojala suradnja sa susjedima, ne bi došlo do postavljanja žice - kažu u Uredu predsjednice. 

I Vesna Pusić (HNS) smatra da je zatvaranje granica okretanje glave od problema: “To je kao guranje prsta u probušenu branu. To može funkcionirati neko vrijeme”.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 125
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk
VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca