Obavijesti

News

Komentari 69

Predsjednica: Vlada nije u krizi i ne spremaju nam se izbori...

Predsjednica: Vlada nije u krizi i ne spremaju nam se izbori...
1

Hrvatska predsjednica navela je kako su netransparentni potezi koji "izazivaju sumnje u mogući sukob interesa i moguće povrede zakona" naštetili prije svega Martini Dalić...

VIDEO

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović rekla je u intervju za bosanskohercegovačko izdanje Večernjeg lista od petka kako afera Hotmail nije dovela do krize vlade i da Hrvatska nije pred prijevremenim izborima. 

"Što se tiče prijevremenih izbora, oni se mogu dogoditi samo u slučaju da vlada izgubi potporu većine zastupnika u Hrvatskom saboru. Koliko vidim, to se nije dogodilo, a najbolja potvrda parlamentarne većine vidjet će se prigodom glasovanja o novom ministru ili ministrici gospodarstva", rekla je hrvatska predsjednica.

Po njezinom tumačenju vlada nije u krizi.

"Čini mi se da je u ovom trenutku pretjerano govoriti o krizi vlade. vlada je na vrijeme reagirala na krizu u Agrokoru, ponudila rješenje i do sada uspješno upravljala procesom restrukturiranja Agrokora", dodala je.

Hrvatska predsjednica navela je kako su netransparentni potezi koji "izazivaju sumnje u mogući sukob interesa i moguće povrede zakona" naštetili prije svega bivšoj potpredsjednici vlade Martini Dalić, ali i samoj vladi.

"No unatoč tome, posao se mora uspješno završiti i postići nagodba kako bi se ispunio temeljni cilj - očuvanje radnih mjesta, stabilnosti kompanije, ali i stabilnosti cjelokupnog hrvatskog gospodarstva", rekla je Grabar-Kitarović.

U ponedjeljak razgovor s Plenkovićem

Predsjednica je u odvojenoj izjavi za novinare u Saboru u petak kazala je da je dobila detaljno izvješće Sigurnosno-obavještajne agencije (SOA) o aferi Hotmail, a s premijerom Andrejem Plenkovićem o tom bi pitanju trebala razgovarati u ponedjeljak, kada će predložiti i održavanje sjednice Nacionalnog vijeća.

Skupina ljudi koja je sudjelovala u prepisci privatnim mailovima pokazala je veliku neozbiljnost prema vrlo ozbiljnom pitanju i nacionalnom problemu, a taj način komunikacije baca sjenu na cijeli proces, izjavila je predsjednica.

"U ponedjeljak na razgovoru s predsjednikom Vlade predložit ću održavanje sjednice Nacionalnog vijeća, svakako postoji potreba jer moram izraziti zabrinutost trenutnim stanjem ", rekla je Grabar Kitarović.

Dodala je i kako je od SOA-e zatražila i sinoć dobila detaljno izvješće o svim njihovim aktivnostima, a danas se sastaje s ravnateljem SOA-e Danielom Markićem koji će je izvijestiti o ulozi Sigurnosno-obavještajne agencije. 

Predsjednica je objasnila i kako je zabrinuta trenutnim stanjem zbog činjenice da se nagodba oko Agrokora mora provesti. "Ne želim da dođe do komplikacija jer o tome ovisi stabilnost radnih mjesta u koncernu Agrokor i stabilnost hrvatskog gospodarstva", istaknula je. 

Kao drugi razlog istaknula je da treba istražiti i vidjeti tko je znao za komunikaciju u aferi Hotmail.

"Zašto jedna skupina dužnosnika, ozbiljnih ljudi, komunicira preko Hotmaila i drugih privatnih mailova čiji su serveri izvan države o jednom tako bitnom državnom pitanju. Zašto su izbjegavali službene mailove? To baca sjenu na cijeli proces", ustvrdila je predsjednica.

Bez komentara o premijerovoj upletenosti

Upitana za odgovornost premijera Plenkovića, rekla je da se on sastao sa skupinom Borg, no i istaknula kako "treba istražiti i autentičnost sadržaja tih mailova".

"To rade odgovarajuće institucije. Nitko od nas ne smije raditi pritisak na DORH. Naravno, svatko od nas je politički odgovoran za posao koji radi, a to ovisi i o stabilnosti unutar koalicije, njihovim razgovorima", rekla je Grabar-Kitarović. Ona, kaže, u ovom trenutku nema dovoljno podataka da bi mogla komentirati detalje.

Tvrdi da je i sama postavljala pitanje tko je pisao lex Agrokor u nekoliko navrata kada se susrela s Martinom Dalić i dobila odgovor da su ga pisali bivša potpredsjednica vlade i njezini suradnici.

"Imena i prezimena mi nije dala jer ih nisam tražila, a i ne poznajem tu skupinu ljudi" rekla je Grabar Kitarović. 

I predsjednica poziva savjetnike da vrate novac

Suglasila se s pozivom premijera Plenkovića da savjetnici vrate novac.  

"Ja bih vratila novce. Ne bih htjela dovoditi u sumnju svoje namjere u pisanju zakona koji u konačnici donio stabilnost. Dakle, nemojmo zaboraviti onaj pozitivni dio" - da je koncern Agrokor stabiliziran i da su sačuvana radna mjesta.

"Ističem - čast je važnija od novca", poručila je predsjednica.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 69
VIDEO

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'
SASTAO SE VRH HDZ-A

Plenković: 'Milanović odmah treba dati ostavku. Sad ću iz inata i dišpeta formirati 76!'

Nakon sastanka vrha HDZ-a, šef stranke Plenković obratio se javnosti

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava