Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Predsjednik nema što tražiti kod odabira ustavnih sudaca'

None Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Predsjednički kandidat SDP-a Zoran Milanović rekao je u nedjelju u Trogiru da predsjednik Republike ne bi trebao sudjelovati u odabiru ustavnih sudaca te istaknuo da se tu radi o teškom sukobu interesa

Upitan bi li predsjednik trebao sudjelovati u odabiru ustavnih sudaca, Milanović je niječno odgovorio.

- Ne, zato što ustavni suci u nekoj dalekoj mogućnosti mogu odlučivati o odgovornosti predsjednika. Predsjednik tu nema što raditi, to je teški sukob interesa i to je predsjednica čula od nekog trećeg pa sad ponavlja to, jer je vjerojatno procijenila da je vrijeme da i to kaže - rekao je Zoran Milanović za N1 u Trogiru.

POGLEDAJTE VIDEO:

Dodao je kako je izričito protiv toga da se predsjedniku ili predsjednici povećavaju ovlasti.

- To je naprosto nekim ljudima kompenzacija za manjak karaktera i znanja, sadržaja koji mogu ponuditi - ocijenio je.

Drži i da predsjednik ne treba veće ovlasti, ako ima jasnu sliku o tome što želi te kako misli da Hrvatska treba izgledati.

MILANOVIĆ O HAJDUKU: 'Natječem se za predsjednika države, ne nogometnog saveza'

- Veće ovlasti se uvijek na kraju svode na utjecaj i novac, to ima Vlada i tako treba i ostati kao što je u svim europskim demokracijama. Tako da predsjednik ako nema karaktera i ako nema znanja, neće mu pomoći nijedna ovlast - rekao je Milanović.

Hrvatska predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović je u intervjuu za "Točku na tjedan" komentirala izbor ustavnih sudaca, kazavši da bi se dalo razgovarati o tome da predsjednik ili predsjednica uzme određenu ulogu jer smatra da bi tada taj izbor ipak bio objektivniji. To ipak, dodala je, ne treba uvesti prije predsjedničkih i parlamentarnih izbora. (bs)

POGLEDAJTE VIDEO SERIJAL 'ZENZACIJA' S IVANOM ŠARIĆEM:

Komentari (99)
  • Ne treba niko birati ustavne suce. Ustavni sud treba ukinuti. To je potpuno nepotrebna institucija, a po potrebi vladajuće stranke i potpuno štetna!

    3. 11. 2019,   16:01
  • HDZ-SDP podijele/uhljebe svoje partijce u ustavni sud, glume velike demokrate a onda svaki demos-cratos- po volji naroda dakle, svaku narodnu inicijativu koja partiji ne odgovara proglase PROTUUSTAVNOM, dakle autokrati preko ustavnog suda imaju apsolutnu moć a predsjednik bi morao moči POLA ustavnih sudaca postavit, recimo da ih ima 12, pa 6 od prdsjednika i po 3 od svake stranke ili čak NARODA odabran, zašto bi uopče stranke birale, postalvjale ustavne suce? Predsjednik DA jer on ima izravni legitimitet naroda preko izbora, Plenkovića narod nije birao! Također predsjednik mora imati ovlasti BLOKIRAT svaki zakon vlade koji smatra lošim i dati ga na referendum, naravno svima je sada lova po pitanju referenduma, skupo je, pa uvedimo elektronsko glasanje, to je jednokratan trošak i nema više troškova. Nadalje, ako predsjednik nema ovlasti za pojedina pitanja to ne znači da mu je zakonski zabranjeno otvarat te teme, propitivat, poticat jevnu raspravu, to nije kriminalno djelo zar ne?

    3. 11. 2019,   15:53
  • Ustavni sud je politička lakrdija koja služi 2 frakcijama, i danas vladajuće, PARTIJE. Samo pogledajte sastav i sve je jasno

    3. 11. 2019,   16:12