Obavijesti

News

Komentari 110

Mihalinec: Novi sastanak Vlade i sindikata održat će se u petak

Mihalinec: Novi sastanak Vlade i sindikata održat će se u petak
4

Član sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec izvjavio je kako su dogovorili nastavak pregovora za petak, a u međuvremenu će izraditi pregovarački protokol

VIDEO

Nakon prvog sastanka Vladinog i sindikalnog pregovaračkog tima u ponedjeljak u Banskim dvorima o povećanju plaća u javnim službama, član sindikalnog pregovaračkog tima Branimir Mihalinec izvjavio je kako su dogovorili nastavak pregovora za petak, 1. travnja, a u međuvremenu će izraditi pregovarački protokol.

Neosporno je da obje strane sporazum drže vrlo važnim i da će ga pokušati zajednički realizirati. Svjesni smo da Vlada ima problema s realizacijom sporazuma "odjednom i sve" i spremni smo pregovarati o dinamici njegove provedbe, istaknuo je Mihalinec nakon početka pregovora o sindikalnom zahtjevu za povećanjem osnovice za plaće javnih službenika za šest posto, što im jamči sporazum u slučaju da BDP raste dva i više posto dva kvartala zaredom.

Upitan očekuje li dio povišice još ove godine, Mihalinec je rekao kako su se složili da tvrdnja "nema novaca" nije ozbiljna pregovaračka pozicija, a kada, koliko i u kojim uvjetima će biti novaca za realizaciju sporazuma treba jasno i argumentirano utvrditi. Očekujemo da će Hrvatska krenuti naprijed i da će ove godine sigurno biti novaca za početak realizacije sporazuma, kazao je Mihalinec.

Postignemo li sporazum s Vladom, tada će to biti njezina obaveza koju svjesno prihvaća i tada će utvrditi rebalans proračuna kako bi mogla izvršiti potpisane obveze. Upravo to očekujemo, rekao je Mihalinec odgovarajući na novinarsku opasku da u proračunu nisu predviđena sredstva za realizaciju sporazuma, koja bi na godišnjoj razini iznosila 1,8 milijardi kuna.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Upitan hoće li u pregovorima biti riječi i o izmjenama kolektivnog ugovora, božićnicama, regresima i drugim dodacima, Mihalinec je rekao da pregovarački tim, koji čine predstavnici osam sindikata potpisnika sporazuma, pregovara o osnovici za plaće, a o ostalome će pregovarati sindikati potpisnici Temeljnog kolektivnog ugovora.

U vezi usklađivanja pariteta plaća u javnim službama i plaća u privredi Mihalinec je rekao kako to jest predmet sprazuma i da će o tome argumentirano pregovarati.

Na upit je li zadovoljan današnjim sastankom, Mihalinec je rekao kako bi sindikalci bili zadovoljniji da se sporazum počeo realizirati 1. siječnja, no svjesni su realnosti i prihvaćaju pregovore o mogućim rokovima koji će biti jasno utvrđeni i sigurno realizirani.

Što se tiče mogućih proračunskih ušteda, Mihalinec je rekao kako je to pitanje za premijera Oreškovića, no u svakom slučaju treba povećati prihode zemlje, ojačati gospodarstvo i proizvodnju, a javne službe trebaju biti odličan servis gospodarstvu da to uspije realizirati.

Dan D za Petrova: Počeli pregovori sa sindikatima

U Vladi su u ponedjeljak ujutro započeli pregovori vladinoga i sindikalnog pregovaračkog tima o izmjenama kolektivnog ugovora za javne službe, odnosno ostvarenju sporazuma o povećanju osnovice za plaće od 6 posto.

Na čelu Vladinoga pregovaračkog odbora je potpredsjednik Vlade Božo Petrov.

 

Pregovarački odbori Vlade i sindikata javnih službi, u kojima je zaposleno oko 180.000 ljudi, i državnih službi, gdje radi oko 63.000 djelatnika, pregovarat će o povećanju osnovice za plaće za šest posto, slijedom rasta BDP-a u dva uzastopna tromjesječja za dva i više posto, sukladno sporazumu iz 2009. godine, koji je praktički stupio na snagu od 1. siječnja. 

Vlada ne spori da sindikati imaju pravo na tu povišicu, ali za ispunjenje tih obaveza potrebno je oko 1,8 milijardi kuna na godišnjoj razini, a tih sredstava nema u novom državnom proračunu, niti su predviđena u projekcijama proračuna za 2017. i 2018.

Sindikati su najavili da neće odustati od tih šest posto, kažu da su spremni braniti svoja prava svim legalnim sredstvima, a mogu pristati tek na kraću odgodu primjene sporazuma, ako to Vladini pregovarači dobro argumentiraju.

Marić o pregovorima: U životu ništa nije lako

Ministrica rada i mirovinskog sustava Nada Šikić izjavila je u ponedjeljak, uoči pregovora Vlade i predstavnika javnih i državnih službi o izmjenama kolektivnih ugovora i povećanju plaća za šest posto, da za ovu godinu nisu predviđena sredstva u proračunu i da mogu pregovarati kako premostiti sadašnju situaciju.

Ministar financija Zdravko Marić, na novinarski upit očekuje li teške pregovore kratko je rekao da - u životu ništa nije lako.

U izjavi novinarima ministrica Šikić rekla je kako se nada da će se pronaći trajno rješenje, naglasivši da će pregovarati kako premostiti sadašnju situaciju i kako reagirati u budućnosti.

Na novinarski upit, rekla je da se ne boji sudskih tužbi i da zato idu u pregovore.

Ribić: Ima mjesta za pregovore u svim stavkama 

Predsjednik Matice hrvatskih sindikata Vilim Ribić kazao je kako ima mjesta za pregovore u svim stavkama ako se želi da sporazum ne stupi u punom opsegu na snagu.  Svjesni smo da kada bi u potpunosti stupio na snagu da bi to bio teret za proračun koji ne bi mogao izdržati, istaknuo je Ribić. Dodao je kako se sav teret sporazuma (iz 2009.) sabio u ovu godinu i da je to sada problem.

Upitan što će biti ako im u Vladi kažu da nema novca, Ribić je odgovorio da sindikati "onda idu dalje",  ne želeći precizirati što pod tim misli.

Mihalinec: Očekujemo da se pronađe način za ispunjenje sporazuma

Predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama Branimir Mihalinec ustvrdio je kako novca uvijek ima, samo je pitanje kako će se i kada rasporediti.  Očekujemo da će se u pregovorima naći način na koji će način Vlada ispuniti sporazum. Možemo razgovarati o tome da se realizacija sporazuma protegne na dulje razdoblje, ali ne beskonačno i bezuvjetno, kazao je Mihalinec.

Sve opcije su otvorene, a ono što će nam u Vladi reći ćemo prenijeti članstvu i ono će imati zadnju riječ, poručio je predsjednik Nezavisnog sindikata zaposlenih u srednjim školama.

Šustar: Ključno je da se razgovara

Ministar znanosti obrazovanja i sporta Predrag Šustar kaže kako od današnjeg sastanka očekuje puno posla i da se vidi što kolege iz sindikata traže.

To je dug proces i očekujem više sastanaka, no ključno je da se razgovara, smatra Šustar. Situacija je takva kakva je i svi smo toga svjesni, ali uz dogovor mislim da se ostvarenje sporazuma može malo rastegnuti, zaključio je.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 110
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...
Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke