Obavijesti

News

Komentari 3

Preizborna anketa u Sloveniji: Janšin SDS vodi, Šarc drugi

Preizborna anketa u Sloveniji: Janšin SDS vodi, Šarc  drugi

Prema anketi i projekcijama iz nje, u parlament bi se trebali uvrstiti još i Ljevica (L) Luke Meseca, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca i demokršćanska Slovenija (NSI) Mateja Tonina

VIDEO

Tri stranke i dalje su u prednosti pred ostalima koje se na izborima 3. lipnja bore za ulazak u parlament i među njima treba tražiti osnovu za sastav buduće vladajuće koalicije, pokazala je nova anketa koju je agencija Mediana napravila za RTV Slovenija, a objavila u petak, devet dana pred izlazak na biračka mjesta oko 1,6 milijuna slovenskih birača.

U vodstvu je i dalje Slovenska demokratska stranka (SDS) Janeza Janše koja bi u sadašnjem trenutku dobila 15 posto glasova, druga je Lista Marjana Šarca (LMŠ) s 10 posto, a treći su Socijalni demokrati (SD) Dejana Židana s 4,8 posto.

Janšina i Šarčeva lista otprilike su na istoj poziciji po potpori birača kao i u prošlotjednoj anketi Mediane izvedene na 1100 ispitanika, dok je znatno pao rejting socijaldemokrata koji su prošlog tjedna imali potporu 6,5 posto birača.

Prema anketi i projekcijama iz nje, u parlament bi se trebali uvrstiti još i Ljevica (L) Luke Meseca, Demokratska stranka umirovljenika (DESUS) Karla Erjavca i demokršćanska Slovenija (NSI) Mateja Tonina, dok prelazak 4-postotnog izbornog praga za dobivanje zastupničkih mjesta za ostale stranke nije izgledan.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Anketa Mediane pokazala je da Janšina stranka ima najviše potpore među biračkim tijelom koje izjavljuje da će sigurno izaći na izbore jer među njima uživa 20-postotnu potporu, ali da stranci kad je riječ o preferencijama ostalih stranačkih čelnika nedostaje potreban koalicijski potencijal jer je smatraju previše usmjerenom prema krajnjom desnom rubu političkog spektra.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.
IZ MINUTE U MINUTU

Izrael napao Iran. Odjekuju eksplozije: 'Proračunata osveta. Pokazali su da ih mogu probiti'.

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović