Obavijesti

News

Komentari 130

Potvrdili mu drugu optužnicu: Zdravka Mamića mogu izručiti!

Potvrdili mu drugu optužnicu: Zdravka Mamića mogu izručiti!
2

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši Dinamov direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan

VIDEO

Na Županijskom sudu u Osijeku potvrđena je drugu Uskokovu optužnicu protiv bivšeg čelnika NK Dinama Zdravka Mamića i još šestorice okrivljenika, koje tužiteljstvo tereti da su, u sklopu zločinačkog udruženja, ovaj klub oštetili za oko 200 milijuna kuna. Mamiću je određen istražni zatvor i u drugom postupku.

To otvara put ka njegovu izručenju iz BiH, piše Večernji list. 

- Uskok očito zanima samo određivanje drugog istražnog zatvora protiv Mamića što se nije dogodilo od 1990. ni jednom. Od 1993. imamo unison stav Vrhovnog suda da nema procesnih pretpostavki o odlučivanju o drugom istražnom zatvoru dok postoji prvi  - rekao je Mamićev odvjetnik Veljko Miljević.

Iz USKOK-a su na ovu vijest poručili da očekuju kako će uskoro vidjeti Zdravka Mamića, javlja Dnevnik.hr.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Na upit novinara može li se tražiti Mamićevo izručenje iz BiH, u slučaju potvrđivanja optužnice, Mamićev odvjetnik Veljko Miljević je, prije samoga ročišta, odgovorio potvrdno. "Njegovo izručenje je traženo u nekoliko navrata, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Mogu se nastaviti i ponoviti ti postupci, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći", pojasnio je Miljević.

Ivan Turudić: "Zdravko Mamić me ne zove otkad je u BiH..."
Ivan Turudić: "Zdravko Mamić me ne zove otkad je u BiH..."

Mamićev odvjetnik Veljko Miljević. izjavio je novinarima kako su branitelji 3. okrivljenog Maria Mamića i 5. okrivljenog Nikky Arthura Vuksana, neposredno prije ročišta, predložili izuzeće svih članova optužnog vijeća i predsjednika osječkog Županijskog suda, čemu se usprotivilo tužiteljstvo, smatrajući da je to nedopušteni prijedlog, o kojemu uopće ne bi trebalo odlučivati.

Odvjetnica menadžera Nikky Arthura Vuksana, Ksenija Vržina, izjavila je kako su ukinute privremene mjere blokade imovine, koje su se odnosile na njezina branjenika te Maria Mamića, a koje smatra protuzakonitim.

Glasnogovornik Suda Miroslav Rožac izjavio je novinarima kako će se uskoro elektronskim putem odrediti raspravni sudac u ovome predmetu, a da bi u roku od dva mjeseca trebalo biti zakazano pripremno ročište.

Dodao je kako će se o izuzeću predsjednika Županijskog suda, što je danas tražila obrana, odlučivati naknadno, nakon što spis bude dostavljen predsjedniku Vrhovnog suda, koji je nadležan za takvu odluku. Pojasnio je kako će Vrhovni sud odlučivati i o žalbi na određivanje istražnog zatvora Zdravku Mamiću, za što je rok tri dana, dok na odluku o potvrđivanju optužnice žalba nije dopuštena.

Rožac: Ako Vrhovni sud potvrdi odluku istražnom zatvoru može može početi procedura izručenja

Ako Vrhovni sud potvrdi odluku o određivanju istražnog zatvora, može početi procedura izručenja, koja ide preko Ministarstva pravosuđa, s obzirom da je optuženik na području druge države, rekao je Rožac, dodavši da će nakon potvrđivanja takve odluke biti potrebno raspisati i tjeralicu.

Nije želio odgovoriti na pitanje kada bi se Zdravka Mamića moglo vidjeti u Hrvatskoj, ocijenivši kako je to hipotetsko pitanje te da to ovisi o primjeni Sporazuma o izručenju koji postoji između Hrvatske i BiH. "BiH bi ga mogla izručiti, ako se bude držala tog sporazuma", dodao je Rožac

Zahtjevi za izručenje iz BiH mogu se ponoviti

Na upit novinara može li se tražiti Mamićevo izručenje iz BiH, Miljević je odgovorio potvrdno. Njegovo izručenje je traženo u nekoliko navrata, zna se kada su pokrenuti postupci izručenja i kako su završili pred mjerodavnim sudovima BiH. Mogu se nastaviti i ponoviti ti postupci, za to nema pravne zapreke, i to se odvija prema Zakonu o međunarodnoj pravnoj pomoći, pojasnio je Miljević.

Na upit kada se očekuje odluka o žalbi na prošlogodišnju prvostupanjsku presudu, kojom je Zdravko Mamić osuđen na šest i pol godina zatvora, Miljević je kazao kako je Vrhovnom sudu uputio nekoliko podnesaka, kojima nastoji ubrzati proceduru i u kojima je ukazao na neke greške i bitne povrede postupka u žalbenoj fazi.

Ističe kako su obustavom postupka zbog sumnji u davanje lažnog iskaza protiv nogometaša Luke Modrića i Dejana Lovrena nastupile nove činjenice.

Zdravko Mamić bi uskoro ipak mogao biti izručen Hrvatskoj?
Zdravko Mamić bi uskoro ipak mogao biti izručen Hrvatskoj?

Na upit novinara ako žalba na tu presudu bude prihvaćena može li se Zdravko Mamić u ostalim postupcima koji su pokrenuti protiv njega braniti sa slobode Miljević je odgovorio potvrdno, izrazivši uvjerenje da će žalba na tu presudu biti prihvaćena.

Miljević: Ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po Mamića

Ne znam hoće li biti nekih alternativnih mjera, koje zamjenjuju istražni zatvor, ali ako prvostupanjska presuda bude ukinuta, isti dan idem po njega i dovodim ga u RH, poručio je Miljević

Zločinačko udruženje za izvlačenje novca iz Dinama

Drugom optužnicom, uz Zdravka Mamića, obuhvaćeni su njegov sin Mario, brat Zoran, bivši "Dinamov"direktor Damir Vrbanović, poduzetnici Sandro Stipančić i Igor Krota te menadžer Nikky Artur Vuksan.

Optužnica Zdravka Mamića tereti da je, od prosinca 2004. do prosinca 2015. godine, ostale okrivljenike organizirao u zločinačko udruženje te da su sklapanjem fiktivnih ugovora između "Dinama" i više stranih tvrtki te ispostavljanjem računa o plaćanju nepostojećih usluga za transfere igrača klub oštetili za više od 144 milijuna kuna.

Uz navedeno, tvrdi se u optužnici, NK Dinamo je neosnovano obvezan za plaćanje dodatnog iznosa od još 7.35 milijuna eura, odnosno 55,8 milijuna kuna.

Mamić je u lipnju prošle godine nepravomoćno osuđen na šest i pol godina zatvora, zbog izvlačenja oko 116 milijuna kuna iz Dinama, a neposredno uoči izricanja te presude otišao je u BiH, čije državljanstvo ima, te danas živi u Međugorju.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:15

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 130
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...
Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Susjedi sumnjičavi: 'Nestanak je prijavila tek sat i pol nakon...'

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...