Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preko 3000 oboljelih od gripe: 'Još nije kasno za cijepljenje'

None Foto: PIXSELL

Kada se cijela sezona gripe uzme u obzir, najviše oboljelih je bilo u Dubrovačko neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Najviše prijavljenih slučajeva, njih 2.016, bilo je u prvom tjednu 2019. godine

U Hrvatskoj je od početka sezone gripe registriran 3.141 oboljeli. Za cijepljenje još nije kasno, kaže nam dr. Bernard Kaić iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, ali Zavod cjepiva više nema. Stoga će oni koji se požele cijepiti ovih dana cjepivo morati sami kupiti u ljekarni. Cijena mu je oko stotinu kuna.

POGLEDAJTE VIDEO:

Cjepivo, naime, počinje djelovati nakon dva do tri tjedna, a gripe će još sigurno biti i tijekom veljače. 

bolnica BOLOVALA OD MIŠIĆNE DISTROFIJE Epidemija gripe: Djevojčica od tri i pol godine preminula u BiH

Teško je točno reći kada očekujemo vrhunac epidemije, ali to će otprilike biti krajem siječnja ili početkom veljače. Nakon toga će i broj oboljelih početi padati. Za sada nemamo niti jedan službeno prijavljen slučaj smrti od gripe – kaže dr. Bernard Kaić.

Kada se cijela sezona gripe uzme u obzir, najviše oboljelih je bilo u Dubrovačko neretvanskoj županiji te u Gradu Zagrebu. Najviše prijavljenih slučajeva, njih 2.016, bilo je u prvom tjednu 2019. godine, a tada je po broju oboljelih prednjačila Brodsko posavska županija.

Filip Brala/Pixsell EPIDEMIJA UZIMA MAHA Od svinjske gripe ove sezone u Kaliforniji umrlo je već 42 ljudi

Gripa prednjači među djecom predškolske dobi, a i dr. Kaić ističe da su u sezoni gripe djeca najveći rezervoar virusa. Najmanje zaraženih je među starijima od 65 godina, a to je ponajviše zbog toga što je tom dijelu populacije omogućeno besplatno cijepljenje, baš kao i kroničnim bolesnicima i zdravstvenim radnicima. 

Postoje i oni koji se ne smiju cijepiti, a to su svi koji su alergični na jaja i pileće proteine, oni koji su već prije imali neku reakciju preosjetljivosti na cjepivo, oni koji su preosjetljivi na druge sastojke cjepiva te djeca mlađa od šest mjeseci. Laboratorijskim nalazima oboljelih je utvrđeno da je ove godine dominantan virus tipa A, odnosno, A/H1N1.

Sick little boy hugs his teddy bear in bed MITOVI - ŠTO JE ISTINA? Prehlada ne prelazi u gripu, a antibiotik neće otjerati virozu

Mnoge bolnice u Hrvatskoj već su uvele određene restrikcije posjeta zbog gripe, a dr. Kaić kaže kako odluku o tomu donosi svaka bolnica po vlastitom nahođenju. I uz restrikcije, kaže dr. Kaić, nije moguće posve spriječiti unos virusa u bolnicu. 

Dobrim modelom smatra britanski gdje se zabranjuje ulazak u bolnice samo onima koji imaju simptome bolesti te djeci koja su, kako smo već spomenuli, najveći rezervoari virusa.

Tema: Hrvatska

Komentari (32)
  • Ma koje cijepljenje protiv gripe? Ako nisi vec narusenog zdravlja, nema potrebe. Vise stete nego koristi... Aluminij u tim njihovim jeftinim cijepivima mi ne pomogne, ne hvala. Gripa postoji od kad je ljudi, odlezis par dana uz caj, limun, med i nesto za spustanje temp ako je iznad 38 i dovidjenja

    12. 1. 2019,   13:54
  • Trenutno se lijecimo od gripe.. Tempratura 6 dana-koja se tesko obara, bolovi u misicima zglobovima, glavobolja i jaki produktivni kasalj.. Krevet 2 tjedna mrdanja nema.. Samo nedaj Boze komplikacija ali bilo je i tezih bolesti...

    12. 1. 2019,   14:03
  • Hvala,ali ne,hvala.

    12. 1. 2019,   14:03