Obavijesti

News

Komentari 27

Preko fiktivnih računa skupina izvukla više od 75 milijna kuna

Uskok je proširio istragu koju je u veljači zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna preko fiktivnih računa pokrenuo protiv članova navodnog zločinačkog udruženja

VIDEO

Uskok je proširio istragu koju je u veljači zbog izvlačenja više od 57 milijuna kuna preko fiktivnih računa pokrenuo protiv članova navodnog zločinačkog udruženja na čijem je čelu bio poduzetnik Svetislav Josimović.

U četvrtak su izvijestili da je istraga proširena na još 29 hrvatskih državljana, mađarskog državljana i šest trgovačkih društava "zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela pomaganja u zlouporabi povjerenja u gospodarskom poslovanju u sastavu zločinačkog udruženja, pomaganja u utaji poreza ili carine u sastavu zločinačkog udruženja, zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i utaje poreza ili carine".

Tužiteljstvo sumnja da su navodni organizatori "zločinačkog udruženja" od početka 2009. do siječnja ove godine, na području Zagreba i Zagrebačke županije, pronalazili zainteresirane odgovorne osobe u tvrtkama i obrtima radi "pribavljanja znatne nepripadne imovinske koristi za sebe i druge" izvlačenjem novca na temelju nevjerodostojnih faktura.

Nakon izdavanja i plaćanja faktura za robu i usluge koje nisu bile isporučene organizatori su navodno dio novca zadržavali na računima svojih tvrtki, a ostatak podizali u gotovini i dijelili s okrivljenim odgovornim osobama tvrtki i obrta iz kojih se izvlačio novac. Na taj su način tvrtke osoba na koje je proširena istraga oštećene za najmanje 9.2 milijuna kuna, izvijestio je Uskok na svojoj internetskoj stranici.

Uskok sumnja da su izdavanjem fiktivnih računa okrivljenici državu oštetili za više od 11,8 milijuna kuna poreza na dodanu vrijednost, poreza na dobit, poreza na dohodak i prireza.

Od suca istrage zagrebačkog Županijskog suda Uskok je zatražio tzv. privremene mjere protiv okrivljenika i okrivljenih tvrtki radi osiguranja oduzimanja nezakonito stečene imovinske koristi.

Nakon pokretanja istrage početkom veljače u istražnom zatvoru završilo je 13 osumnjičenika. Josimović koji je mrežu izvlačenja novca navodno osmislio s Jurjem Puškarom je, međutim, nakon samo tjedan dana na Uskokov zahtjev pušten na slobodu pa su mediji nagađali da je priznao sve za što ga terete.

Prema neslužbenim informacijama novac je među ostalim izvučen i iz tvrtki Westgate, Shopping City Zagreb, Trgovački centar Zagreb, Oktal Pharma, Emporion Plus itd.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 27
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa