Obavijesti

News

Komentari 14

'Preko Remorkera izvlačio se novac iz HAC-ovih poduzeća'

'Preko Remorkera izvlačio se novac iz HAC-ovih poduzeća'
1

Novac se izvlačio preko osam do devet tvrtki, a među njima su bili Viadukt, Osijek Koteks, Zagorje -Tehnobeton, Strabag Zagreb, Strabag Austrija...

VIDEO

Preko firme Remorker Igora Premilovca bilo je izvlačenja novaca iz poduzeća koja su radila za HAC, rekao je Josip Sapunar, bivši član Uprave HAC-a od 2001. do 2012., koji se u postupku Remorker ranije nagodio s USKOK-om za kaznu od godine dana zatvora, što je zamijenjeno radom za opće dobro.

Novac se izvlačio preko osam do devet tvrtki, a među njima su bili Viadukt, Osijek Koteks, Zagorje -Tehnobeton, Strabag Zagreb, Strabag Austrija...

Proces je započeo izgradnjom Kalmetine, spojne ceste Zadar II- Zadar.

- Zdravko Livaković me pitao znam li tvrtku preko koje bi se mogao izvlačiti ili prati novac. Sjetio sam se Igora Premilovca i njegove firme Remorker International. Potom su Viadukt i Remorker sklopili ugovor. Premilovac mi je donio novac, a ja sam ga dao Livakoviću, Berketu i Kezeleu. Što se tiče drugih ugovora, po istom principu Osijek Koteks je sklopio ugovor vrijedan 300.000 kuna s Remorkerom, a kad mi je Premilovac donio novac ja sam ga predao Milivoju Mikuliću. Na isti način bilo je i s tvrtkama Granit iz Skopja i Zagorje- Tehnobeton. I u ova dva slučaja novac sam dao Mikuliću, a za to Zdravko Livaković nije znao. Kod izgradnje luke Gaženica Remorker je sklopio ugovor sa Strabagom od 800.000 eura. Kad sam dobio novac predao sam ga Sandru Vukeliću, a on je, prema njegovim riječima, novac odnio u Zadar - rekao je Sapunar opisujući kako se izvlačio novac.

'Pokajnik' Sapunar prvi svjedok na suđenju Kalmeti

Na početku suđenja sredinom listopada Kalmeta je na zagrebačkom Županijskom sudu, zajedno sa svojim suoptuženicima koji se ranije nisu nagodili s tužiteljstvom, odbacio optužbe za izvlačenje milijuna iz cestarskih javnih poduzeća, ali i da je narudžbom promidžbenog filma Prometna renesansa Hrvatske ministarstvo kojem je bio na čelu oštetio za više od 600 tisuća kuna.

Uz Kalmetu su optužnicom obuhvaćeni i njegovi najbliži suradnici iz ministarstva - bivši državni tajnik te predsjednik Nadzornog odbora HAC-a Zdravko Livaković i državni tajnik Milivoj Mikulić koji je također bio u upravi HAC-a.

Sapunar je još u istrazi Livakovića i Mikulića prokazao kao osobe kojima je nosio novac što su ga HAC-ovi podizvođači uplaćivali na austrijski račun češke tvrtke Remorker u vlasništvu Igora Premilovca koji je poput Sapunara, nakon priznanja Uskokovih optužbi, sporazumno osuđen na godinu dana zatvora, a može ga zamijeniti radom za opće dobro.

Uz Sapunara i Premilovca prije početka suđenja sporazumno je osuđen i direktor u Viaduktu Ivan Berket, a svi su morali vratiti i novac - Sapunar 3,8 milijuna kuna u gotovini i još dva milijuna u nekretninama i automobilu, Premilovac četiri milijuna kuna i 350.000 eura u gotovini, dok je Berketu bio blokiran devizni račun sa 700.000 kuna koje su prebačene u državni proračun.

Kalmetina obrana od početka postupka tvrdi kako nema "svjedoka ni suokrivljenika koji bi izravno teretio Kalmetu" izuzev 'pokajnika' Josipa Sapunara koji ima više postupaka i dogovore s Državnim odvjetništvom.

Sapunar je, naime, sporazumno osuđen i u slučaju Fimi media, u kojem se bivšem premijeru Ivi Sanaderu, ali i njegovoj bivšoj stranci ponovno sudi za izvlačenje novca iz državnih institucija i tvrtki. Premilovac je, pak, priznao da je preko svoje tvrtke izvlačio novac i iz Hrvatsku gospodarsku komoru zbog čega se sudi dugogodišnjem predsjedniku Komore Nadanu Vidoševiću koji poput Kalmete odbacuje sve optužbe i tvrdi da nije kriv.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 14
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa