Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Prema dokazima Kashoggija su ubili saudijski dužnosnici'

None Foto: Handout/Reuters/PIXSELL

Posebna izvjestiteljica tjedan je dana boravila u Turskoj sa skupinom forenzičkih i pravnih stručnjaka, gotovo četiri mjeseca nakon Khashoggijeva ubojstva 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu

UN-ova istraga ubojstva saudijskog novinara Jamala Khashoggija objavila je u četvrtak kako dokazi pokazuju da su taj brutalni zločin "planirali i počinili" saudijski dužnosnici.

"Dokazi prikupljeni tijekom moje misije u Turskoj na prvi pogled pokazuju da je gospodin Khashoggi žrtva brutalnog ubojstva koje su isplanirali i izveli dužnosnici Saudijske Arabije", rekla je u priopćenju Agnes Callamard, posebna UN-ova istražiteljica.

Saudijski dužnosnici su 13 dana u listopadu prošle godine "teško opstruirali" napore Turske da istraži mjesto zločina u saudijskom konzulatu u Istanbulu, dodala je.

Callamard je rekla da je imala uvid u dio "jezivog audio materijala" u vezi s Khashoggijevim ubojstvom koje je pribavila turska obavještajna služba.

Ured za odnose s javnošću saudijske vlade nije odgovorio na zahtjev Reutersa da komentira izvješće.

Posebna izvjestiteljica tjedan je dana boravila u Turskoj sa skupinom forenzičkih i pravnih stručnjaka, gotovo četiri mjeseca nakon Khashoggijeva ubojstva 2. listopada u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Američke obavještajne agencije vjeruju da je prijestolonasljednik Mohammed bin Salman naredio Khashoggijevo ubojstvo.

Rijad niječe bilo kakvu upletenost prijestolonasljednika.

Saudijska Arabija tvrdi da je smrt Khashoggija, velikog kritičara režima princa Salmana, bila dio operacije za koju vlada nije znala te je 11 osoba na suđenju zbog tog zločina.

Callamard je rekla da je "jako sumnja" u pošteno suđenje te da je službeno zatražila da posjeti kraljevinu.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan tvrdi kako je nalog za Khashoggijevo ubojstvo došao iz najviših krugova saudijske vlade.

Komentari (13)
  • Zašto ne pišete malo više o tome kako je došlo do ubojstva? Premalo se piše o tome kako mu je mobitel mjesecima bio hakiran jednim od najsofisticiranijih tehnologija za upadanje u pametne telefone. Praćenje lokacije, uključivanje kamere, mikrofona, presretanje kriptirane komunikacije(Whatsapp). Dakle, kap koja je prelila čašu su njegove poruke koje je pisao na Whatsappu u kojima je vrijeđao princa. A takav alat može imati samo država i nema spora da je princ za to znao. Također u Hrvatskoj se također primjenjuje takva tehnologija za hakiranje pametnih telefona i računala za diskreditaciju pojedinaca najčešće političara ali to je javna tajna jer se ne smije znati koliko je Hrvatska suvremena u tehnološkom smislu. Pojedinci iskorištavaju obavještajni sustav u HR samo zato jer to mogu i takvu tehnologiju koriste za organizirani kriminal. Osobno znam kako se ta tehnologija koristila za zataškavanje elitne prostitucije.

    7. 2. 2019,   20:50
  • Normalno da su krivi, iskasapili ga i to još pokušavali sakrit, da bi tek kad su bili stisnuti kao priznali.

    8. 2. 2019,   20:26
  • Ovo ubojstvo je sprega Saudijske Arabije i SAD-a.

    7. 2. 2019,   22:03