Obavijesti

News

Komentari 44

Plenković: Moramo više raditi na industrijskoj proizvodnji

Plenković: Moramo više raditi na industrijskoj proizvodnji
1

Jučerašnja ocjena Europske komisije da je Hrvatska izašla iz procedure, točnije, da nismo u prekomjernim neravnotežama, važno je za naše gospodarstvo i važan simbol ohrabrenja reforma, rekao je

VIDEO

Zgroženi smo monstruoznim činom na Pagu gdje je nastradalo četvero malodobne djece, rekao je premijer Andrej Plenković na početku sjednice Vlade. Kasnio je na sjednicu jer su on te ministri Božinović, Muranić i Kujundžić kontaktirali s različitim službama od policije do bolnice u Zadru. Naveo je kako su policijski izvidi u tijeku a u bolnici se pruža pomoć djecu. 

- Očekujemo daljnje vijesti doslovno potreseni s ovakvim, do sada bar ja ne pamtim, činom koji se odvio na Pagu - kazao je Plenković.  

Hrvatska ima stabilno gospodarstvo 

Premijer se osvrnuo i na izvješće Europske komisije prema kojem nismo više u prekomjernom makroekonomskim neravnotežama, što je važno za gospodarstvo i važan signal ohrabrenja reformama koje kao Vlada poduzimamo. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- To je izuzetan uspjeh i veliki korak oko provođena fiskalne konsolidacije, da trošimo onoliko koliko uprihodimo ako možemo i ako nema izvanrednih situacija te da uštedimo što smo činili s proračunskim viškom 2017. Bili smo u situaciji protekla dva mjeseca platiti državna jamstva, koja su iz ranijih mandata, osim ovog lanjskog koji je omogućio život i plaće svim zaposlenicima Uljanika i 3.maja - poručio je premijer. 

Način na koji su odgovorno vođenje financije prepoznati su i od Europske komicije, kazao je. 

'EK je potvrdila napredak Hrvatske u provođenju reformi'
'EK je potvrdila napredak Hrvatske u provođenju reformi'

- Ta činjenica pokazuje da Hrvatska ima stabilno gospodarstvo, da šaljemo dodatni signal za povjerenje ulagačima što je bitno za naš daljnji rast. Mi sada pokazujemo signal da smo se u stanju suočavati s brojnim izazovima koji se mogu postaviti od financijskih kriza do nekih balona primjerice na tržištu nekretnina ili prevelikog manjka tekućeg računa što u hrvatskoj nije slučaj - poručio je. 

Želja Vlade je, navodi, da ovo ohrabrenje bude dalje prepoznato od agencija za kreditni rejting. 

- Naš je cilj u ovom mandatu doći do investicijskog kreditnog rejtinga. Ako ovako nastavimo doći će i do pomaka, što će dovesti do povoljnijeg položaja hrvatske na međunarodnim financijskim tržištima, do puno bolje situacije do smanjenja kamata što će se reflektirati na gospodarstvo i građane. Ovo je jasan smjer Vlade  - poručio je premijer. 

Prokomentirao je i usporavanje BDP-a. Državni zavod za statistiku objavio je jučer kako je gospodarski rast u četvrtom kvartalu 2018. iznosi 2,6 posto što je manje od prethodnog kvartala kada je BDP bilježio stopu rasta od 2,8 posto. Podsjetio je da je Vlada planirala rast od 2,7 posto za četvrti kvartal, a prve procjene samo su mu dokaz da Vlada realno planira.

Diže nam se, ali nam i pada: BDP raste, ali sporije nego lani
Diže nam se, ali nam i pada: BDP raste, ali sporije nego lani

- Ključna poruka je da moramo raditi više na industrijskoj proizvodnji, izbalansirati omjer uvoza i izvoza. Dobro je i vide se efekti naših mjera poput poreznog rasterećenja. Moramo gledati kontekstualno došlo je do usporavanja velikih gospodarstava u EU, i kada se pogledaju komparativni podaci, onda je Hrvatska u biti jako dobra - poručio je Plenković.

U EU se primjećuje trend usporavanja gospodarstva, a Italija je tehnički išla u recesiju, što se može ocijeniti vrlo zabrinjavajuće, kazao je. 

- Hrvatska je daleko od te situacije, ali puno je zadaća pred nama. Bitno je da rastemo na zdravim temeljima sa smanjivanja javnog duga i deficita - zaključio je Plenković. 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 44
VIDEO

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja
LOV NA 76 POTPISA

Tko je u ekipi za pregovore između HDZ-a i DP-a: Plenković stavio čovjeka od povjerenja

Plus+ SDP sada predlaže vladu od godinu dana koja bi okupila cijelu oporbu. HDZ-ove pregovore s DP-om će voditi Medved. Most i Možemo za manjinske vlade, ali jedni sa drugima ne mogu

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'
O MANDATARU, PLENKOVIĆU, USTAVNOM SUDU...

VIDEO Milanović: 'Ovo sve je priprema za državni udar. To im neće proći, nemojte se bojati'

Predsjednik Milanović se svojim ponašanjem sam doveo u situaciju da se isključuje od mogućnosti da bude mandatar. Političke stranke koje ga podržavaju toga moraju biti svjesne, poručili su s Ustavnog suda
VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku
STOP ZA MILANOVIĆA

VIDEO Ustavni sud: Milanović ne može biti mandatar ni premijer čak i ako da ostavku

Na Ustavnom sudu se raspravljalo o načinu na koji se predsjednik RH Zoran Milanović angažirao u izbornoj kampanji