Obavijesti

News

Komentari 0

Premijer: 'Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu'

Premijer: 'Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu'
7

Divulje: Ministarstvo obrane je s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisao sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Hrvatske vojske

VIDEO

Međuresorna vježba "Sigurnost 19" odrađena je u utorak u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu u Divuljama, u vojarni „Knez Trpimir”, nazočni su bili premijer Andrej Plenković i ministri obrane i unutarnjih poslova Damir Krstičević i Davor Božinović, a ocijenjeno je da je koordinacija svih snaga koje su sudjelovale odlična i Hrvatska je spremna za ljetnu protupožarnu sezonu.

U sklopu vježbe, na kojoj su bili i ministar zdravstva Milan Kujundžić i ministar uprave Lovro Kuščević, prezentiran je besposadni sustav „Orbiter” i potpisana su dva sporazuma između Ministarstva obrane (MORH) i Hrvatske vatrogasne zajednice (HVZ), te Hrvatske gorske službe spašavanja (HGSS).

Ministarstvo obrane je s Hrvatskom vatrogasnom zajednicom potpisao sporazum o suradnji u gašenju velikih požara na otvorenom prostoru protupožarnim zrakoplovima Hrvatske vojske, dok je s HGSS-om MORH potpisao sporazum o daljnjoj suradnji.

Glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković naglasio je kako je međuresornom vježbom prezentirano uvođenje novih tehnologija i provjera prijenosa slike s fiksnih i pokretnih kamera s kriznog žarišta u Operativno vatrogasnom zapovjedništvu (OVZ) u Divuljama u realnom vremenu. Time se poboljšavaju tehnički uvjeti za donošenje procjena i odluka članova OVZ-a, a uvode se i nove metoda prijevoza vatrogasnih snaga brodovima MORH-a.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Promatrači vježbe i predstavnici medija su preko ekrana pratili tijek 'gašenja požara' na otvorenom u okolici Gračaca, zaštitu HE Jaruga i skladišta klorne stanice Vodovoda Šibenik te požar na otvorenom u NP Krka. Također se, među ostalim,  pratilo i koordiniralo simulaciju nesreće na ulazu u Tunel sv. Ilija, zbrinjavanje unesrećenih, požar na otoku Braču na Vidovoj gori te punjenje air tractora na bračkom Aerodromu.

U drugom dijelu vježbe odrađen je zamišljeni šumski požar, prebacivanje snaga brodom HRM- a, desant vatrogasnih snaga helikopterom, djelovanje kopnenih i zračnih snaga u gašenju požara, izvlačenje vatrogasnih snaga, spašavanje ozlijeđenog vatrogasca, kao i tehničko-taktički prikaz sredstava i opreme predstavnika svih operativnih snaga koje sudjeluju u vježbi.

Koordinacija na vrlo visokom nivou, zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga

Glavni vatrogasni zapovjednik Tucaković naglasio je kako je zadovoljan svojim vatrogascima i cjelokupnim sustavom. Danas su, dodao je, s pet lokacija integrirali sliku u zapovjedni sustav u Divuljama.

Ocijenio je da je u završnom dijelu vježbe koordinacija bila na vrlo visokom nivou, ove je godine novo to što imaju integraciju slika s terena, a danas je po prvi put izveden zajednički desant vatrogasnih i vojnih snaga, uvođenje desantnih brodova i minopolagača za prijevoz opreme.

„Županije i gradovi su dali veliku potporu i u financijskom smislu za nabavku novih vatrogasnih vozila. Imamo komunikacijski sustav preko Ministarstva unutarnjih poslova, Ministarstva poljoprivrede. Doći će sada kombi vozila, pick-upovi za gašenje požara, ali i projekt nabave novih vatrogasnih vozila preko sustava MUP-a, iz EU fondova što će ojačati i dati novi operativni doprinos cjelokupnom stanju vatrogastva u Hrvatskoj”, zaključio je Tucaković.

Dio vježbe "Sigurnost 19" na području Zadarske i Šibensko-kininske županije

Osim u Splitsko-dalmatinskoj županiji terenski dio međuresorne vježbe "Sigurnost 19" održao se i na području Zadarske, te Šibensko-kininske županije, dok je pokazni dio vježbe, kao i taktičko-tehnički prikaz sredstava i opreme održan u Vojarni "Knez Trpimir" u Divuljama.

Vježba se provodila temeljem godišnjeg plana rada Koordinacije za sustav domovinske sigurnosti za 2019. godinu i u skladu s Programom aktivnosti u provedbi posebnih mjera zaštite od požara za Republiku Hrvatsku u 2019. godinu. Cilj međuresorne vježbe "Sigurnost 19" je provjera spremnosti i koordinacija vatrogasnih, vojnih i policijskih snaga koje sudjeluju u provedbi zadaća tijekom ljetne protupožarne sezone.

'Sustav domovinske sigurnosti uspješno djeluje u kriznim situacijama'

Premijer Andrej Plenković, izjavio je u utorak u Divuljama, nakon međuresorne vježbe  "Sigurnost 19" u Operativnom vatrogasnom zapovjedništvu, da je vježba pokazala kako sustav domovinske sigurnosti i sinergija svih dionika uspješno djeluju u kriznim situacijama i na teško pristupačnom terenu.

Čestitao je svim sudionicima vježbe. "Impresivno je bilo vidjeti zračne i pomorske snage, kvalitetna vozila koja imaju vatrogasci, potporu vojske, kao i osiguranje policije. To je zaista visoki tehnološki napredak", rekao je premijer Plenković, dodavši kako su svi komunikacijski uređaji koji imaju Odašiljači i veze, te Hrvatske šume integrirani u sustav zaštite od požara. 

U ovoj vježbi su svi pokazali visoki stupanj sposobnosti, naglasio je premijer, najavivši da će se u mandatu ove Vlade status Hrvatske vatrogasne zajednice podići na razinu Središnjeg državnog ureda.  

 "Na taj način ćemo u institucionalnom pogledu ustrojiti vatrogastvo na razinu koju po meni zaslužuje i koja će se jako dobro uklopiti u sve što radimo na razini uvezivanja, koordinacije, sinergije svih dionika, te zaštite kritične infrastrukture i kvalitetnije sposobnosti Hrvatske da se suočava s požarima. Ulažemo i u ljude i u tehnička sredstva, te bolju koordinaciju koja ima i svoje međunarodne dimenzije", istaknuo je Plenković.

Rekao je da će se vidjeti koliko Hrvatska koristi EU sredstva i dolaskom europskog povjerenika za upravljanje krizama i humanitarnu pomoć, Christosa Stylianidesa, koji se u četvrtak očekuje u Splitu, a najavio je nabavku novih bespilotnih letjelica iz EU sredstava.

O nadograđenom i usavršenom Sustavu domovinske sigurnosti, ministar obrane Damir Krstičević je rekao da je upravo taj sustav brend Vlade RH, naglasivši da se jedino kroz sustav možemo nositi sa svim modernim ugrozama.

"Meni je drago da je i ova vježba danas pokazala združeno djelovanje vatrogasaca, vojske, policije, spasitelja i svih ostalih sastavnica sustava. Ono što je ključ tog sustava je partnerstvo za sigurnost, koordinacija, objedinjavanje svih resursa i da se u duhu zajedništva nosimo sa svim ugrozama", kazao je Krstičević. 

Iako je ostalo još određeno vrijeme za pripremu protupožarne sezone, preporučio je da se provjere hidranti, pristupne ceste, deponiji i sve ostalo kako bi se požari prevenirali.

U financijskom okviru unutar EU od 2021. do 2027. trostruko povećanje za pitanja sigurnosti

Da je današnja vježba sjajan primjer kako se sustav zaštite i spašavanja izgrađuje, ocijenio je i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. Rekao je da je iz godine u godinu sustav sve bolji, koherentniji i učinkovitiji i sve se više obraća pozornost na prevenciju.

Istaknuo je da se u financijskom okviru unutar EU u razdoblju od 2021. do 2027. godine predviđa trostruko uvećanje ukupnih sredstava za pitanja sigurnosti.

"Kada se govori o zaštiti i spašavanju, specifično unutar toga, četiri puta je više sredstava nego što je do sada EU izdvajala. To za nas znači veliku mogućnost i obvezu. No mislim da je Ministarstvo unutarnjih poslova upravo s natječajem vezanim za radio komunikacijska sredstva za sve žurne službe i za novih više od 90 vatrogasnih vozila, pokazalo kako ima ljude, znanje i sposobnost da ta sredstva povuče i to je posao kojim ćemo se kontinuirano baviti", rekao je Božinović.

 

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a