Obavijesti

News

Komentari 86

Premijer je protiv konsenzusa: 'Nije moguće da svi misle isto'

Premijer je protiv konsenzusa: 'Nije moguće da svi misle isto'
2

Reforme koje provodimo ili počinjemo su teške i ne vide se odmah, ali treba strpljenja. Vlada ne može biti efikasna ako je sama na tom putu, kaže Milanović

VIDEO

Iako se Zoran Milanović i Ivo Josipović slažu da su nužne reforme kako bi zemlja izašla iz duboke krize koja ugrožava egzistenciju građana, način pronalaženja rješenja ne vide jednako.

Milanović: Umjesto konsenzusa, moguće je približavanje

Dok Josipović poziva na konsenzus među strankama i socijalnim partnerima oko temeljnih reformi i spreman je biti i medijator. Milanović misli da konsenzus nije moguć već da je moguće samo približavanje.

Pokretanje videa...

Snježana Krnetić VIDEO

- Nije moguće da svi misle i djeluju isto . To vrlo često nije moguće u obitelji, a kamoli u cijelom društvu. Društvo je uvijek konfliktno, ljudi misle različito i te različitost treba pokušati okupiti. To nikad nije moguće potpuno, ali što više to bolje. Eto tako ja vidim konsenzus to je približavanje - rekao je Milanović i napomenuo da nam treba više reda kako bi posložili kockice.

- To je početak ozbiljnog posla i mi na tome radimo - poručio je Milanović. Napominje da zemlja stagnira već duži niz godina, što se mora promijeniti, a svima koji žele pomoći poručio je da su više nego dobrodošli. Josipović smatra da je konsenzus nužan oko ključnih reformi koje nadilaze mandat jedne vlade, a riječ je o reformi lokalne i regionale samouprave, a time i reformi državne uprave, zdravstvenoj i mirovinskoj reformi te obrazovanju i tehnologiji.

- Pozvao sam na konsenzus kojim se ne negira da smo u pluralističkom društvu - rekao je Josipović.

"Nekima koji predlažu sazivanje sjednice Vlade zapravo je do političke kavge"

Iako ga je šef HDZ-a Tomislav Karamarko pozivao da iskoristi svoje ustavne ovlasti i sazove sjednicu Vlade, Josipović misli da to nije potrebno.

- Konačno je važno da raspravu o gospodarstv u maknemo iz sfere političkih prepucavanja. Nekima koji predlažu sazivanje sjednice Vlade zapravo je do političke kavge. To nam ne treba već nam treba naporan i ozbiljan rad - rekao je Josipović i podsjetio je da se u povijesti sazivanje sjednice Vlade na inicijativu predsjednika nije pokazalo kao efikasan mehanizam.


- Važnije je potaknuti Vladu i socijalne partnere na reforme i otvaranje socijalnog dijaloga na višem stupnju nego sada - rekao je Josipović.

"Po pitanju reformi mi stojimo na mjestu"

Hrvatska se deset godina vozi u znamenitom kružnom toku što je zabrinjavajuće, upozorio je u ponedjeljak na Danu poduzetnika predsjednik HUP-a Ivica Mudrinić. Napomenuo je da je Hrvatskoj BDP od 2008. godine pao za 12 posto, a lošija je bila samo Grčka čije je gospodarstvo palo za 26 posto. Mudrinić priznaje da su napravljene određene reforme ali su bile stidljive i nedovoljne.

- Mi po pitanju reformi stojimo na mjestu . Nije bilo mudrosti i snage da se iskoriste bogate godine. Ovo nije utakmica u kojoj igra Vlada, a mi ostali sjedimo na tribinama - kazao je Mudrinić pozivajući na široki konsenzus oko reformi koje je nužno hitno provesti.

Milanović: Kockice treba dovesti u red

Premijer Zoran Milanović kazao je kako kockice treba dovesti u red te da Vladi za taj posao treba mir i stabilnost. Poduzetnicima je poručio da neće biti novih poreznih opterećenja za gospodarstvo.

- Reforme koje provodimo ili počinjemo su teške i ne vide se odmah, ali treba strpljenja. Vlada ne može biti brza i efikasna ako je sama na tom putu - izjavio je premijer te poslodavcima i sindikatima ponudio partnerstvo.

Uvjeren je da imamo priliku nadoknaditi propušteno i za deset godina dovesti Hrvatsku u krug srednje razvijenih članica EU -a.

Josipović: Vladi treba pružiti potporu

Predsjednik Ivo Josipović složio se s čelnikom HUP-a da Vladi treba pružiti potporu u reformama i pozitivnim promjenama.

Uvjeren je da imamo snage i pameti za nužne promjene.

- Koktel promjena i stabilnosti trebamo popiti za naše dobro - rekao je Josipović te pozvao na razgovore, konsenzus i odgovornost.


Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 86
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)