Obavijesti

News

Komentari 306

Premijer ljetuje u omiljenoj vili Ala Caponea, dok Kolinda radi

Premijer ljetuje u omiljenoj vili Ala Caponea, dok Kolinda radi
7

Osim predsjednice Grabar Kitarović, visoki državni dužnosnici idu na godišnji odmor. Premijer će ljetovati u već dobro poznatoj Vili Costabelli a predsjednik Sabora u privatnom aranžmanu na Jadranu

VIDEO

Ljeto je vrijeme godišnjih odmora, koji će iskoristiti i premijer i ostali članovi hrvatske vlade i ostali hrvatski dužnosnici.

Premijer Andrej Plenković će, kao i prošle godine, svoj dvotjedni odmor provesti u državnoj rezidenciji Villi Costabelli kod Rijeke. Luksuznu rezidenciju koristili su drugi premijeri pa se tako u njoj odmarao i tehnički premijer Tihomir Orešković, ali i bivši SDP premijer Zoran Milanović

O vili je opširno pisao Express krajem srpnja 2013. godine, neposredno prije nego je u njoj ljetovao tadašnji premijer Milanović. Kompleks vile prostire se na nekih 5.500 kvadrata, a od znatiželjnika je zaštićen visokom ogradom i gustim zelenilom.

24sata

Na ulazu su smeđa i pomalo zahrđala ograda i prazna stražarska kućica, no dalje od toga ne može se prići jer je zatvorena za javnost. Smještena tik uz more, vila je okružena gustim vrtom i ima bazen, a poznata je i kao Vila Capone jer je u njoj navodno dvadesetih godina ljetovao šef mafijaške obitelji Al Capone

Misteriozna vila: Tim ljetuje u kući koja čuva najveće tajne...
Misteriozna vila: Tim ljetuje u kući koja čuva najveće tajne...

Iako je nemoguće pouzdano tvrditi da je omiljenu vilu hrvatske političke elite nekad koristio i zloglasni mafijaš, u riječkim se kuloarima pričao da je Al Capone za vrijeme Drugog svjetskog rata baš tamo sakrio vlastitu majku. 

Capone financirao gradnju privatne lučice

'Al je u vili boravio i početkom ‘20-tih godina prošlog stoljeća, čak financirao gradnju privatne lučice, koja se i danas nalazi tik ispod južnog ulaza, na moru. Alova majka Teresina (rođena Raiola) navodno je bila Riječanka. Službeni podaci američke imigrantske službe govore da je obitelj Ala Caponea u Ameriku doplovila iz Rijeke. No navodno je do udaje za napuljskog brijača i Caponeova oca Gabriela, s kojim je 1894. godine emigrirala u SAD, Alova majka i živjela upravo u Rijeci', piše Express. 

Orepić: Vila Costabella nije najveći problem, ima toga još
Orepić: Vila Costabella nije najveći problem, ima toga još

Vila krije mnoge tajne, a stariji Riječani tvrde da su se pedesetih godina tamo dešavale čudne stvari. Navodno se iz kuće čula i pucnjava, no do tada su rezidenciju preuzele jugoslavenske službe. Na vili je dugo stajala i golema antena, 'najveća na Kvarneru',  kazuju stariji Riječani.

Još jedan u nizu eksponiranijih korisnika vile je i Aleksandar Ranković, čelnik Udbe i Ozne. Nije sasvim jasno tko je bio formalni vlasnik objekta prije devedesetih, ali nedvojbeno je on bio u rukama tadašnjeg Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP), prethodnice današnjeg MUP-a.

Ljetna rezidencija Tuđmanove obitelji

Rezidenciju je u svoje vrijeme koristio i predsjednik Franjo Tuđman, koji je doduše tamo rijetko boravio. U kući su više boravili Ankica i Nevenka Tuđman, ali i Nevenkin sin Siniša Košutić koji se tamo pripremao za utrke na Grobniku. 

Imamo točne datume: Evo tko je i kada bio u vili Costabella...
Imamo točne  datume: Evo tko je i kada bio u vili Costabella...

Osim obitelji Tuđman, u vilu je dolazio odmarati Ivan Jarnjak, bivši ministar unutarnjih poslova i nekadašnji predstojnik Ureda za nacionalnu sigurnost. Kada je tamo boravio, navodno je ondje imao i sprave za bildanje. U vilu je dolazio i Vjeko Brajović, nekoć glasovit policijski obavještajac koji je bio zadužen upravo za Tuđmana, a poslije, u HDZ-ovoj vlasti, silno utjecajan šef 6. odjela SZUP-a, Službe za zaštitu ustavnog poretka iz devedesetih koja je poslije zamijenjena POA-om (Protuobavještajna agencija), piše Express.

Nije posve jasno tko je bio formalni vlasnik objekta prije devedesetih, ali nedvojbeno je on bio u rukama tadašnjeg Sekretarijata unutrašnjih poslova (SUP), prethodnice današnjeg MUP-a.

Upravljanje vilom je pod ingerencijom MUP-a i Agencije za komercijalnu djelatnost (AKD) kojoj je ugovorom iz 1995. i aneksom ugovora od 2001. povjerena na upravljanje Villu Costabella.

Imanje se prostire na površini od 4942 četvorna metra, unutar kojih se nalazi 3824 četvornih metara parka, 500 četvornih metara dvorišta, glavna kuća od 288 kvadrata, manji stambeni objekt od 81 četvornog metra, bazen od 174 četvorna metra i dva gospodarska, pomoćna objekta površine 34, odnosno 41 kvadrat.  

Costabella za prave gurmane: Sva ta skupa jela ste vi platili
Costabella za prave gurmane: Sva ta skupa jela ste vi platili

Boravak tehničkog premijera Tihomira Oreškovića u legendarnoj rezidenciji izazvao je priličnu reakciju u javnosti. Obitelj premijera Oreškovića vilu je koristila za Uskrs, u lipnju i srpnju, a javnost je ostala zgranuta troškovima za reprezentaciju koje su svojim boravkom tamo ostavili građanima. 

Troškovi su, prema navodima medija, iznosili gotovo 100.000 kuna. Tada je Orešković govorio kako je nemoguće da su potrošili toliku cifru na hranu. Ipak, ponudio je plaćanje svih troškova, ali krajem rujna se branio da nije dobio fakture i nije mogao podmiriti račune.Na kraju je sam izračunao da je potrošio 18.132 kune i navodno toliko uplatio u državni proračun. 

Dok je bio ministar, vilu je koristio i bivši HDZ-ov šef Tomislav Karamarko. Postoje i mnogi drugi gosti, ali službene podatke je nemoguće dobiti upravo zbog tajnosti. Kako je vila i dalje pod upravom MUP-a, svaki posjet i boravak u vili mora odobriti ministar unutarnjih poslova.

Predsjednica ljeto provodi radno

Iako i predsjednik Sabora Gordan Jandroković ima pravo korištenja državne rezidencije za godišnji odmor, on se ipak odlučio ljetovati u privatnom aranžmanu negdje na Jadranu, no iz Sabora nisu htjeli otkriti gdje.

Zna se da je potpredsjednik Vlade i ministar Predrag Štromar kao i svake godine s obitelj otputovao u Istru. Ministar državne imovine Goran Marić godišnji će provesti u vlastitoj kući u Živogošću kod Makarske, a ministar prometa Oleg Butković odmarat će u obiteljskoj kući u Novom Vinodolskom. 

Ministar gospodarstva Darko Horvat na more ide s obitelji u Tučepe, a potom i do Zadra, dok je ministrica obrazovanja Blaženka Divjak odlučila provesti na Jadranu, a nekoliko dana bit će i u rodnom Varaždinu. 

Ostali ministri također su godišnji odlučili provesti na Jadranu, no za ostale nije poznato koje su destinacije izabrali.  

Predsjednica Kolinda Grabar Kitarović također razmišljala o tome da nakon proslave Dana pobjede provede desetak dana na odmoru, no od toga je odustala jer, kako kažu na Pantovčaku, jednostavno nema vremena. Iako u ljetnim mjesecima ima manje skupova i događanja, pa samim time manje pojavljivanja u javnosti, predsjednica je zauzeta radom u uredu sa svojim savjetnicima, piše Večernji. 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 306
VIDEO

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva
IZ MINUTE U MINUTU

Gotov sastanak DP-a i Mosta. Oglasio se Pupovac: Nijedna nam opcija nije neprihvatljiva

Prošlo je šest dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!
NOVA KOALICIJA

Što je sad ovo? Čak tri partnera HDZ-a idu na europske izbore s ovim oporbenim strankama!

HSLS i HNS su na parlamentarnim izborima bili na listi s HDZ-om i dosad su im čuvali leđa u vladajućoj većini. Jednako kao i SDSS. Ali za ove izbore su formirali blok s onima koji ne žele čuti za podršku HDZ-u
'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'
BURNA PRESICA PENAVE

'Izborit ćemo se da svako srpsko selo ima sve što i hrvatsko. Ali SDSS je nama neprihvatljiv!'

SDSS i Možemo! su nam neprihvatljivi partneri. Sa svima drugima se razgovora.  Pravi razgovori su tek krenuli s jučerašnjim danom, kaže Penava