Obavijesti

News

Komentari 140

Premijer o curenju informacija: 'Svi možete zbrojiti dva i dva'

Premijer o curenju informacija: 'Svi možete zbrojiti dva i dva'
1

Ono što nas zanima jest da se utvrdi tko to radi, zašto netko krivotvorene fotografije daje medijima i nekome pričini štetu. To je zadaća i DORH-a i policije, kaže Plenković

VIDEO

Premijer Plenković komentirao je afere curenja informacija osvrćući se ponajprije na slučajeve Tolušić i avioni.

- Što se tiče slučaja montiranih fotografija, koje su trebale kao takve izazvati direktan napad na potpredsjednika Vlade, na njegov privatni život, integritet i obitelj, pa time - u našem ozračju - definitivno utjecati na destabilizaciju Vlade, tu svi možete zbrojiti dva plus dva. Zamislimo recimo da su stvarno bile nemontirane, ili da su bile montirane i objavljene recimo dan prije aktualnog prijepodneva, kakvo bi to ozračje nastalo. Ono što nas zanima jest da se utvrdi tko to radi, zašto netko krivotvorene fotografije daje medijima i nekome pričini štetu. To je zadaća i DORH-a i policije", rekao je Plenković.

'Pelješki most završit ćemo za tri godine, dinamika je dobra'
'Pelješki most završit ćemo za tri godine, dinamika je dobra'

Na pitanje novinarke Nove TV što je s curenjem klasificiranih dokumenata o avionima, premijer je odgovorio:

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

- Što se tiče curenja informacija, to ćemo provjeriti, kako su ti dokumenti završili u medijima. Oni završavaju u medijima već nekih mjesec i pol, vidim da je to tek sada postala dramatična stvar. Mislim da nije dobro da cure informacije. Curile su i prije ove Vlade. Rade se istrage i pokušava se utvrditi tko je odgovoran.

Na pitanje novinara Hrvoja Krešića je li ikad u hrvatskoj povijesti utvrđeno tko je odgovoran za neko curenje informacija, Plenković je kazao: 

'Vlada nije dobila dokument o izraelskim zrakoplovima F16'
'Vlada nije dobila dokument o izraelskim zrakoplovima F16'

- To nije moj hobi, Hrvoje. Ako vi ne znate, ja ću to ispitati pa ću vam kazati .

Upitan misli li da DORH treba ispitati tko je odgovoran za puštanje informacija kazao je da treba, a na upit bi li se DORH trebao malo probuditi, odgovorio je potvrdno.

'Cijela priča oko aviona svodi se na tko je kriv'

Upitan da komentira izjavu ministra obrane Damira Krstičevića koji je rekao da "nema težeg posla od nabave borbenih aviona", Plenković je kazao da ima puno teških stvari, ali da cijela priča oko aviona poprima dimenziju tko je kriv.

"Važno je razumjeti da je ovaj posao bio organiziran na načelu ponuda između vlada, nije to bio natječaj u kojem se nabavljao uredski materijal, već u kojem se išlo na direktne razgovore s predstavnicima vlada", istaknuo je Plenković i dodao da će se o tome govoriti u saborskoj raspravi.

"Tome se pristupilo u dobroj vjeri, neovisno o bilo čijoj procjeni, mi smo željeli s najviših relevantnih razina dobiti osiguranja da će doći do kupnje aviona, ali nažalost do toga nije došlo.

'Živi zid me uopće ne zanima'

Premijer je, odgovarajući na pitanje je li Živi zid i sve što se događa oko te stranke opasan, kazao da ga "oni uopće ne zanimaju", ali je kazao da je sada dobra prigoda da glasači razbistre pogled o kojim je pokretima riječ.

"Tendencije takvih stranaka koje nemaju ozbiljnu političku platformu, nemaju jasnu ideju što žele nego imaju jedan destruktivan pristup, nisu korisne", izjavio je.

Plenković je rekao da zbog toga političke aktere u Hrvatskoj treba dijeliti na one koji su ozbiljni i pouzdani i neke druge koji pričaju doslovno svašta i bez puno odgovornosti.

Živi zid bi nam uveo iliberalnu demokraciju. Evo što to znači
Živi zid bi nam uveo iliberalnu demokraciju. Evo što to znači

"Puno polažem u razboritost te da će većina hrvatskih birača jako dobro vidi tko je tko, tko što može i tko iza čega stoji", kazao je.

Upitan očekuje li od Državnog odvjetništva (DORH) istragu o sumnjivim financijama stranke Živi zid, Plenković je odgovorio da će svatko raditi svoj posao, ali da je njemu od toga zanimljivija politička dimenzija takvih istraga, jer će ljudi dobro vidjeti što se događa kada populistički i demagoški pokreti rastu.

Plenković je na novinarsko pitanje koliko su velike političke stranke odgovorne za rast Živog zida, Plenković je kazao da može reći jedino za ono za što on odgovora.

"Odgovaram za vođenje HDZ-a od srpnja 2016., a ako u nešto ulažemo puno napora, onda je to da nema demagogije, nikakvih poteza koji bi na bilo koji način mogli poticati rast ovakvih skupina", dodao je.

Premijer je rekao da cijela filozofija njegovog osobnog pristupa sintetizira ideju da izbjegavamo takve situacije, jer one nisu dobre za ukupno političko ozračje u društvu, nije dobro za gospodarski razvoj društva.

Smatra i da živimo u drugom vremenu, vremenu interneta i trenutke komunikacije, informacija i dezinformacija, što je povoljnije ozračje za rast takvih pokreta.

Projekti za jug HRvatske

Kazao je i da će u politici HDZ-a biti dosljedan "da nam se ne dogode ovakvi kvazi otpori i alternative".

Što se tiče same sjednice Vlade, premijer Plenković je izjavio kako je ukupna vrijednost svih donesenih odluka 4,5 milijarde kuna, pri čemu je posebno naglasio značaj vodno-komunalnog gospodarstva i ključnih projekata prometne povezanosti, a po čemu je pokazan duh partnerstva i trajnog dijaloga koji vodi Vlada sa svim županijama.

Napomenuo je kako sve odluke, koje su donesene u suradnji s jedinicama lokalne samouprave i uz puni angažman svih resora Vlade, imaju svoj plan izvedbe i financiranja, dok su rokovi realizacije ovisni o složenosti projekta ili izvoru financiranja.

“Ovo su konkretni projekti važni za jug Hrvatske. Samo ovako možemo pridonijeti rješavanju svih prioriteta svih dijelova Hrvatske, čime smanjujemo nejednakosti i jačamo politiku ravnomjernog regionalnog razvoja“, ustvrdio je Plenković.

Na kraju sjednice potpisana su 52 ugovora, 18 sporazuma i niz odluka s raznim partnerima u Dubrovačko-neretvanskoj županiji.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 140
VIDEO

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...
POTRAGA ZA DANKOM (2)

Policajac iz Bora priveden jer je odavao informacije o istrazi; Dankin otac bio na poligrafu...

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)
Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila
TRAŽILI NOVAC ZA INFORMACIJE

Nevjerojatno! Trojac iz BiH je na TikToku tvrdio da je Danka (2) kod njih: Policija ih je uhitila

Od nestanka dvogodišnje djevojčice u utorak popodne, u naselju Banjsko Polje kod Bora, na jugoistoku Srbije, u potragu je bilo uključeno više od 500 pripadnika MUP-a, dobrovoljaca...