Obavijesti

News

Komentari 4

Premijer Plenković: Hrvatskoj potreban nacionalni prijevoznik

Premijer Plenković: Hrvatskoj potreban nacionalni prijevoznik
7

Prvi komercijalni let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine iz Zagreba u Split, dok je povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo 5. travnja 1992. godine

VIDEO

U ponedjeljak je u hangaru Croatie Airlinesa održan svečani domjenak povodom 30 godina od osnutka te tvrtke. Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića, koji je održao i govor, na svečanosti su bili ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli te ministar državne imovine Mario Banožić.

Održava se svečanost u prigodi 30 godina od osnutka Croatie Airlinesa: Uz predsjednika Vlade Andreja Plenkovića došao ministar mora i infrastrukture Oleg Butković, ministar turizma Gari Cappelli te ministar državne imovine Mario Banožić Reporterka: Željka Meštrović

Objavljuje 24sata Politiko u Utorak, 17. rujna 2019.

Prije samog početka pušten je film koji je prikazao kratku povijest Croatie Airlinesa, ali i kratak video koji prikazuje brojne poznate hrvatske sportaše koji čestitaju rođendan. Na svakom koraku bili su konobari koji su sve goste uslužno posluživali te pazili kako čaše ne bi ostale prazne.

Plenković se na samom početku svojeg govora vratio u prošlost te je spomenuo Hrvate koji su doprinijeli letu i zrakoplovstvu kakvog danas poznajemo.

- Hrvatska je poznata po svojim izumiteljima koji su pridonijeli razvoju svjetskog zrakoplovstva. Posebno bih istaknuo Davida Švarca, izumitelja zračnog broda 1896. po čijim nacrtima je kasnije izgrađen Zeppelin. Slavoljub Penkala je izumitelj prvog  zrakoplova 1910 godine. Rudolf Fizir najpoznatiji je konstruktor zrakoplova...

Istaknuo je kako su počeci bili skromni, ali postupno kompanija je izgrađena u ono što danas poznajemo kao Croatia Airlines.

- Naš je stav kao Vlade da je Hrvatskoj potreban nacionalni prijevoznik koji će poticati trgovinu, osigurati osnovnu uslugu našim građanima, a to je povezanost i u konačnici jačati u Hrvatskoj turizam. Ono što je ključno je produljenje sezone na veći dio godine u čemu vi igrate ključnu i nezaobilaznu ulogu - rekao je Plenković. 

Sedmog kolovoza 1989. godine u Zagrebu je registriran Zagreb Airlines d.d. (Zagal), poduzeće za zračni prijevoz. Zagal je s radom počeo u prosincu iste godine pružajući uslugu prijevoza poštanskih pošiljaka, a 23. srpnja 1990. godine promijenio je ime u Croatia Airlines d.d. te postao nacionalna aviokompanija za prijevoz putnika, robe i pošte. 

Prvi komercijalni let Croatia Airlinesa obavljen je 5. svibnja 1991. godine iz Zagreba u Split, dok je povezivanje Hrvatske sa svijetom počelo 5. travnja 1992. godine, prvim međunarodnim letom na liniji Zagreb – Frankfurt. 

Od prvog leta do kraja veljače ove godine zrakoplovi tvrtke ukupno su obavili 589.500 letova i prevezli više od 38,240.000 putnika. Od toga je na letovima unutar Hrvatske zabilježeno 11,407.500 putnika, na međunarodnim letovima 24,014.500, a na izvanrednim (čarter) letovima 2,818.000 putnika.

Tijekom predstojeće turističke sezone zrakoplovi Croatia Airlinesa u redovitom će prometu letjeti u 38 odredišta u 24 države. 


 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 4
VIDEO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i  Hrvatsku...
NEVJEROJATNO

VIDEO Pogledajte nebo iznad Grčke! Ovaj fenomen uskoro bi mogao pogoditi i Hrvatsku...

ATENA, GRČKA Jaki vjetrovi donijeli su saharski pijesak koji je prekrio dijelove Grčke, među njima i glavni grad Atenu. Kažu kako je to jedan od najgorih slučajeva koje vežu za pustinjski pijesak u šest godina. Prema projekcijama Copernicusa, ova meteorološka pojava mogla bi pogoditi Hrvatsku krajem mjeseca

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori
Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!
ČESTITKE!

Osvojen je Eurojackpot od 120 milijuna eura. Dva vrijedna dobitka idu i u Hrvatsku!

Vrijedni dobici odlaze igračima Hrvatske Lutrije iz Osijeka i s otoka Krk