Obavijesti

News

Komentari 0

Premijer Sánchez i dalje odbija izvanredne mjere u Kataloniji

Premijer Sánchez i dalje odbija izvanredne mjere u Kataloniji
1

Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatske državljane na oprez prilikom putovanja u Kataloniju gdje se peti dan održavaju prosvjedi zagovornika nezavisnosti protiv presuda njihovim liderima

VIDEO

Španjolski premijer Pedro Sánchez ponovio je u petak kako zasad ne razmatra uvođenje izvanrednih mjera u Kataloniji, gdje peti dan traju prosvjedi protiv osuđujućih presuda zagovornicima nezavisnosti, te da se turisti nemaju razloga bojati za sigurnost u toj autonomnoj pokrajini na sjeveroistoku Španjolske.

„Španjolska, kao socijaldemokratska pravna država, ima sve zakone kako bi osigurala suživot i red. Onaj tko krši zakone prije ili kasnije će za to odgovarati. Neka nitko ne sumnja u to“, rekao je Sánchez na konferenciji za medije u Bruxellesu nakon sastanka Europskog vijeća.
„No potrebno je proporcionalno odgovoriti. Pokazat ćemo demokratsku čvrstinu i osigurati suživot“, dodao je odbacivši zahtjeve oporbene desnice o preuzimaju direktnog upravljanja nad autonomnom pokrajinom.
U Kataloniji, sa 7,5 milijuna stanovnika, u petak se održava opći štrajk na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost od Španjolske. Tisuće prosvjednika pristižu u Barcelonu gdje će predvečer u masovnom okupljanju zatražiti puštanje na slobodu zatvorenih katalonskih dužnosnika.
"Sloboda političkim zatvorenicima", viču tisuće na ulicama Barcelone noseći zastave koje simboliziraju samostalnost.
„U Španjolskoj nitko nije kažnjen zbog ideja, samo zbog kršenja zakona. Svatko može slobodno izražavati svoja mišljenje i stavove“, izjavio je Sánchez.

Neredi u Barceloni, Sánchez zasad protiv izvanrednih mjera
Neredi u Barceloni, Sánchez zasad protiv izvanrednih mjera


Odnos Madrida i Barcelone zaoštrio se nakon što je u ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.
To je potaknulo nasilne prosvjede tijekom kojih je ozlijeđeno oko 300 osoba u posljednja četiri dana. Postavljane su barikade, paljeni kontejneri za smeće a na policiju bacani Molotovljevi kokteli i kamenje. Policija je uzvratila palicama i oruđem za rastjerivanje mase.
„Nasilnici su identificirani. Neće biti nekažnjavanja za nerede prošlih dana u katalonskim gradovima“, istaknuo je premijer. 
Upitan za sigurnost posjetitelja u Barceloni, jednome od najposjećenijih gradova u Europi, odgovorio je: „To je očito. To je rekao danas ministar unutarnjih poslova koji najbolje zna što se ondje događa“.
Ministar Fernando Grande-Marlaska ujutro je na konferenciji za medije u Madridu rekao da se posjetitelji ne trebaju bojati za sigurnost jer su nasilje izazivale male skupine na određenim mjestima.
U petak je katedrala Sagrada Familia, jedno od najposjećenijih mjesta, morala privremeno zatvoriti ulaz nakon što su se prosvjednici okupili ispred ulaza i blokirali prilaz. Više prometnica blokirano je u Barceloni. Stranke za nezavisnost pozvale su prosvjednike na mirna okupljanja. Tijekom večeri se očekuju stotine tisuća osoba.
„Katalonsko društvo je danas podijeljeno, postoji fraktura. To nije jedan narod, to je pluralno društvo. Jedan dio stanovništva ne želi nezavisnost, ta dva dijela stanovništva moraju međusobno razgovarati“, naglasio je Sánchez.
Upitan kako su na aktualnu situaciju reagirali lideri ostalih 27 država EU-a, s kojima se sastao u petak u Bruxellesu, odgovorio je: „Ostali lideri iskazali su interes nakon medijskog izvještavanja o vandalskom ponašanju, ništa više od toga. Jako sam zadovoljan radom našeg ministarstva i konzulata koji su prošlih dana objašnjavali situaciju stranim diplomatima“.
Osvrnuvši se na europske teme Sánchez je rekao kako je sretan zbog “dogovora o uređenom Brexitu”. „Za Španjolsku je Gibraltar osjetljiva tema pa ćemo uskoro s Ujedinjenim Kraljevstvom početi bilateralne pregovore o tom pitanju“, rekao je o britanskom poluotoku na jugu Španjolske na kojeg i London i Madrid polažu prava.
Sánchez je rekao kako je Španjolska suspendirala prodaju oružja Turskoj čime se pridružila nekim drugim članicama koje su to još ranije učinile. Poručio je i kako Sjeverna Makedonije i Albanija „moraju imati perspektivu za proširenje EU-a“ pa da će se o tome još razgovarati među članicama EU-a.

Vatrene ulice u Barceloni, a u grad stižu tisuće prosvjednika
Vatrene ulice u Barceloni, a u grad stižu tisuće prosvjednika

MVEP savjetuje oprez pri odlasku u Kataloniju

- Hrvatsko ministarstvo vanjskih poslova pozvalo je hrvatske državljane na oprez prilikom putovanja u Kataloniju gdje se peti dan održavaju prosvjedi zagovornika nezavisnosti protiv presuda njihovim liderima.

"Hrvatskim državljanima savjetujemo povećani oprez u Barceloni i drugim mjestima u Kataloniji. Savjetujemo izbjegavanje područja demonstracija, oprez u blizini velikih okupljanja ili prosvjeda, praćenje lokalnih medija, mogućnost alternativnih prijevoznih sredstava, svijest o neposrednom okruženju, informiranje prijatelja i obitelji o svojoj sigurnosti", navedeno je u obavijesti.

U petak je u Kataloniji, na sjeveroistoku Španjolske, počeo opći štrajk, a u Barceloni se očekuje više stotina tisuća prosvjednika. Oni traže puštanje na slobodu zatvorenih zagovornika nezavisnosti te pozivaju na odcjepljenje od Španjolske.

Španjolski premijer Pedro Sánchez i španjolski ministar unutarnjih poslova Fernando Grande-Marlaska rekli su u petak na konferencijama za medije u Bruxellesu i Madridu kako se turisti ne trebaju bojati za sigurnost te bez problema mogu posjetiti Barcelonu i druge katalonske gradove.

Na aerodomu u Barceloni 45 je letova otkazano zbog prosvjeda
Na aerodomu u Barceloni 45 je letova otkazano zbog prosvjeda

Odnos Madrida i Barcelone zaoštrio se nakon što je u  ponedjeljak Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o nezavisnosti 2017. godine kojeg je bio zabranio ustavni sud i posljedičnog proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

To je potaknulo nasilne prosvjede tijekom kojih u posljednja četiri dana  bilo ozlijeđeno oko 300 osoba, postavljane su barikade, paljeni kontejneri za smeće a na policiju bacani Molotovljevi kokteli. Policija je uzvratila palicama i oruđem za rastjerivanje mase.

Kučan: Zatvoreni Katalonci su politički zatvorenici, to je sramota za EU

Drakonske zatvorske kazne koje su u Španjolskoj izrečene katalonskim liderima koji se bore za samostalnost te pokrajine "ozbiljno potkopavaju temelje europskog sustava vrijednosti", navodi se u izjavi Odbora za potporu katalonskim političkim zatvorenicima koji je formiran u Sloveniji, a vodi ga bivši predsjednik države Milan Kučan.

Kaos u Barceloni: Prosvjednici su se sukobili s policajcima
Kaos u Barceloni: Prosvjednici su se sukobili s policajcima

"Imati političke zatvorenike danas na tlu Europske unije  je sramota!", navodi se u izjavi koju je u petak na konferenciji za novinare u Ljubljani u ime odbora pročitao Milan Kučan, bivši predsjednik Slovenije.

Odbor koji je formiran ovog mjeseca, a uz dugogodišnjeg bivšeg predsjednika ga čini i više istaknutih politički angažiranih sociologa, filozofa te nekadašnji slovenski ministar vanjskih poslova i donedavni eurozastupnik Ivo Vajgl, navodi u svojoj izjavi da su katalonski lideri visokim zatvorskim kaznama kažnjeni samo zato jer  se  "demokratskim sredstvima i bez nasilja bore za svoja osobna i kolektivna prava" te da su sada po mišljenjima mnogih pravnika u svijetu oni politički zatvorenici u Španjolskoj, koja je članica Europske unije.
Zatvorske kazne katalonskim vođama komentirao je početkom tjedna i slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar, rekavši da su kazne visoke, ali da kao ministar vanjskih poslova službeno mora reći da je Španjolska suverena država sa nezavisnim sudstvom, a ne diktatura, iako uvažava stajališta slovenskih državljana koji na katalonski pokret za nezavisnost gledaju sa simpatijama, videći nekakvu paralelu sa slovenskim osamostaljivanjem iz bivše SFRJ.
 Kučanov Odbor za podršku katalonskim zatvorenicima naveo je pak u svojoj izjavi da kriza odnosa između "Madrida i Barcelone" ne znači samo "unutarpolitičko pitanje Španjolske".
Kratkovidno je gledanje da se tu  krizu može se riješiti represijom, zastrašivanjem, zatvorima i poticanjem neprijateljstava jer nasilje uvijek rađa novo nasilje", naveo je u izjavi slovenski odbor za potporu Kataloncima.

Guardiola poziva Europu da se angažira na rješavanju krize u Kataloniji

Katalonski trener Manchester Cityja, Pep Guardiola pozvao je Europu da se angažira u rješavanju političke krize koja je prerasla u nasilje, nakon osude separatističkih čelnika zbog njihove uloge u pokušaju odcjepljenja 2017. godine.

"Uobičajeno, svatko gleda svoju situaciju i kada nisu previše zabrinuti skrenu pogled. Ali trebamo Europu za rješenje krize, jer Katalonija i Španjolska ne vjeruju jedna drugoj", ocijenio je trener na konferenciji za novinare u petak.

"Međunarodna zajednica nam mora pomoći riješiti taj sukob" i treba nam "posrednik izvana pomoći u pokretanju razgovora", dodao je Guardiola.

Osobe iz cijele Katalonije mirno idu u Barcelonu podržati sedam političkih zatvorenika i dvojicu vojnika osuđenih na više od 100 godina zatvora. Da ljudi nisu uvjereni u ispravnost tog stajališta, ne bi milijuni i milijuni osoba podražavali te čelnike, koji su prognani i ne mogu se vratiti doma, dodao je Guardiola.

U ponedjeljak je Vrhovni sud u Madridu osudio devetero katalonskih dužnosnika na zatvorske kazne od 9 do 13 godine zbog organiziranja referenduma o neovisnosti 2017. godine što ga je bio zabranio ustavni sud Španjolske i proglašenja republike Katalonije. Osuđeni su zbog poticanja stanovništva na ustanak i trošenja javnog novca za organiziranje zabranjenog referenduma.

Od tada su počeli nasilni prosvjedi u kojima je Barceloni nanesena materijalna šteta od 1,5 milijuna eura, priopćile su gradske vlasti.

U petak je u Kataloniji na poziv sindikata koji zagovaraju nezavisnost Katalonije počeo opći štrajk, a tisuće prosvjednika pristižu u Barcelonu gdje će navečer u masovnom prosvjedu zatražiti oslobođenje zatvorenih katalonskih dužnosnika.

 

 

 

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 0
VIDEO

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"
Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!
ZARADILE 30 TISUĆA EURA

Dvije 'madamice' su u Zagrebu godinama vodile posao. Za sat vremena naplaćivale 159,27 €!

DETALJI OPTUŽNICE Spolne usluge oglašavale su pod naslovima 'Plava bomba 35 g.', 'Mazna37', 'Vatrena plavuša, grudi 4' i slično. Neki od muškaraca su odlazili kada bi vidjeli da žena ne odgovara opisu iz oglasa