Obavijesti

News

Komentari 128

'Sastao sam se s Brkićem, naći ću se i s drugim kandidatima'

'Sastao sam se s Brkićem, naći ću se i s drugim kandidatima'
1

U utorak sam se našao s gospodinom Brkićem. Imali smo konstruktivan sastanak. Ovih dana ću se naći i s nekim drugim kandidatima, rekao je premijer Orešković

VIDEO

Kako je najavljeno, premijer Tihomir Orešković je konferenciju počeo s odlukom Europske komisije o nepokretanju korektivnog postupka za Hrvatsku.

'Ova Vlada je spremna provoditi reforme'

- Hrvatska je dobila jasnu poruku. Prijetile su na korektivne mjere. Mi smo možda bile jedina država kojoj se time prijetilo. To  bi za Hrvatsku bilo katastrofa - rekao je na početku premijer dodajući da je nakon toga poslao pismo predsjedniku EK u kojem je objasnio da je njegova Vlada spremna provesti reforme.

- Ova Vlada je spremna provoditi reforme i nema razloga zašto bi EK pokrenula ove korektivne mjere. Mi ćemo provesti te mjere. Svima je jasno da je to potrebno. Mi smo naše reforme uputili EK. Ja sam bio uvjeren da će ovaj dokument biti dovoljan da se uvjere da smo ozbiljni - rekao je.

- Dobili smo pozitivnu poruku od EK. U sljedećih nekoliko dana ćemo objaviti te mjere  i javnosti. Svima bih zahvalio što smo spriječili to. Dobili smo podršku EK da je ovo dobar plan. Što se tiče proračuna, i od gospođe Merkel smo dobili podršku. U roku od dva tjedna se puno toga promijenilo i mislim da je to pozitivna poruka za Hrvatsku - kazao je Orešković.

'Ilegalni migranti više neće prolaziti balkanskom rutom'

Govoreći o zatvaranju balkanske rute, rekao je kako su se sastali s čelnicima susjednih zemalja, Junckerom i Angelom Merkel te da su na kraju iz teksta izbacili dio koji vrlo jasno rekao da će ruta biti zatvorena, ali poruka je bila jasna - "da ilegalni migranti više neće prolaziti ovom rutom".

- Danas je situacija, rekao bih, vrlo pozitivna za Hrvatsku i naše susjede - rekao je, zahvalivši se ministru unutarnjih poslova Vlahi Orepiću.

O ministru branitelja: U utorak sam razgovarao s Brkićem

Premijer se dotaknuo i izbora novog ministra branitelja. 

- Tražio sam još kandidata, ali to ne znači da ću se sa svima vidjeti. U utorak sam se našao s gospodinom Brkićem. Imali smo konstruktivan sastanak. Ovih dana ću se naći i s nekim drugim kandidatima - kazao je dodajući da će se nakon ove konferencije za medije naći s udrugama iz Domovinskog rata da čuje njihove probleme.

O Puljizu: Prvi dan sam rekao da ću izabrati najbolje ljude

Osvrnuo se i na svojim tim te Jakšu Puljiza.

-  Ovo je moj tim. Prvoga dana u Saboru sam rekao da ću izabrati najbolje ljude - rekao je.

- Gospodin Puljiz je stručnjak, doktor znanosti, ima dobro iskustvo. Mi smo se prije dva mjeseca našli i vrlo sam jasno vidio da shvaća ne samo europske fondove, nego sve ono što je nama bitno. Ne da samo gledamo radnju u silosima, nego horizontalno. Chief integration officer je bitna pozicija i netko tko može pomoći da ubrzamo projekte i to u suradnji s ministrom. Prepoznata je moja volja da se poklapamo u nekim projektima i bitna je koordinacija'' - rekao je Orešković.

'Situacija nije sjajna, imamo dosta izazova'

Premijer je kazao i da je danas bio na prvoj sjednici GSV-a. Kazao je da je potreban otvoreni dijalog.

- Situacija nije sjajna, imamo dosta izazova. Tražim otvoreni dijalog, da shvatimo da ćemo kao lideri naći rješenje i poboljšati standard građana Hrvatske - kazao je Orešković.

'Bio sam kod predsjednice, idućih dana razgovor o smjeni šefa SOA-e'

Izjavio je da je i jučer bio na Pantovčaku kod predsjednice Kolinde Grabar Kitarović, kao i da će se idućih dana sastati s njom kako bi razgovarali o aktualnim temama, među kojima je i smjena šefa SOA-e Dragana Lozančića.

'Plaće i penzije nećemo dirati, ali...'

Govoreći o reformama, Orešković je kazao da se proračun neće povećati, da će deficit biti ispod 3 posto BDP-a, zdravstveni sustav će se reformirati kako bismo smanjili administrativne procese.

- To se općenito odnosi na cijelu Hrvatsku. Plaće nećemo dirati, penzije nećemo dirati - ali ako netko ide ranije u penziju, bit će razlika između njega i onoga tko ide kasnije. Javni sektor - tu je nabava, dodatne strukturne mjere... Ubrzat ćemo procese u pravosuđu - kazao je Orešković.

'Odluku o Lozančiću donijet ću kad sve ispitam'

Na pitanje narušava li Karamarko njegov autoritet kada mu putem medija poručuje što treba napraviti, premijer je rekao da njih dvojica imaju dobre odnose.

- Svaki potpredsjednik i ministar imaju pravo na svoje mišljenje. Ja ću donijeti odluku kad sve ispitam o Lozančiću. Sve će se to u svoje vrijeme riješiti - odgovorio je.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 128
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...