Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Premijera filma o američkom avionu koji se srušio kraj Visa

None Foto: Davor Puklavec/PIXSELL 3

Zrakoplov se srušio 1944. godine, a ronioci su ga prvi puta pronašli 66 godina kasnije kod Visa. Uzrok pada otkriven je tek prošle godine nakon što je avion izvučen iz mora.

Jako sam uzbuđen što će se večeras premijerno ovdje u Zagrebu prikazati dokumentarac The Last-B24: The Tulsamerican, rekao je američki ambasador W. Robert Kohorst tijekom večerašnjeg posjeta Američkoj međunarodnoj školi gdje se film prikazao. Dokumentarac je snimljen prošle godine, a publika je s oduševljenjem pratila na koji način je ratni zrakoplov, koji je srušen tijekom drugog svjetskog rata kraj Visa, izvučen iz mora nakon 74 godina. Kako nam je rekao ambasador Kohorst, arheolozi koji su istraživali događaj došli su do zaključka kako je do nesreće došlo nekoliko trenutaka prije slijetanja kada je motor otkazao. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL

OSTATKE NAŠLI KOD VISA Pilota identificirali po prstenu: 'Moj tata konačno putuje kući'

Roniocu su avion pronašli već 2010. godine, a Ministarstvo obrane, uz  pomoć Hrvatske ratne mornarice i neke od vodećih svjetskih arheologa, olupinu je izvukla iz mora. Premijera je započela u 18 sati i trajalo je malo manje od sat vremena. Dvoranu je napunilo preko stotinjak ljudi koji su film popratili velikim pljeskom. Osim ambasadora na prikazivanju filma je bio je i Direktor američke agencije za pronalazak ratnih zatočenika i osoba nestalih u akciji (DPAA) koja je sudjelovala u pronalasku olupine. 

Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
- Vjerujem da takve rane nikada ne zacijele. Obitelji već desetljećima tragaju za odgovorima o nestanku svojih najbližih. Bilo da se radi o nestalima tijekom domovinskog rata ili drugog svjetskog rata, film ukazuje na bol koju obitelji cijeli život nose sa sobom – rekao je direktor DPPA-a Kelly McKeague. Dodao je da film može služiti kao upozorenje da se idući put prije početka bilo kojega rata zapitamo da li su posljedice vrijede žrtve. Nadaju se da će film pokazati koliko je jako partnerstvo između hrvatske i američke vlade. 

Komentiraj, znaš da želiš!