Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Spustili najviši stup: Ovaj most će biti simbol mira i sigurnosti

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Dvojica premijera prijepodne su katamaranom krenuli iz Dubrovnika prema Pelješcu. Obišli su gradilište, a nakon toga na svečanoj ceremoniji simbolično pokrenuli postavljanje najvišeg pilota na mostu

Kineski premijer Li Keqiang i hrvatski premijer Andrej Plenković stigli su na gradilište Pelješkog mosta. Skupa su pritisnuli gumb koji je označava postavljanje najvišeg od 150 pilota mosta. Radi se o stupu visokom 128 metara koji će ukopati u morsko dno. Time se označava kraj prve faze radova na Pelješkom mostu.

POGLEDAJTE VIDEO

Premijeri na Pelješcu: Pritiskom na gumb aktivirat će postavljanje najvišeg stupa u podmorsko dno, visokog čak 128 metara

Premijeri na Pelješcu: Pritiskom na gumb aktivirat će postavljanje najvišeg stupa u podmorsko dno, visokog čak 128 metara Više na http://bit.ly/2Gf477B Reporterka: Rozeta Bogeljić

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 11. travnja 2019.

 

12:09 - Premijeri su pritisnuli gumb koji je označio radnicima da kreću sa spuštanjem najvećeg pilota na Pelješkom mostu.

Andrej Plenković i Li Keqiang obišli gradilište Pelješkog mosta | Autor: Ivo Cagalj/PIXSELL Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Ovime je svečano završena prva faza radova, a premijeri će se nakon toga zaputiti i na svečani domjenak.

POGLEDAJTE VIDEO:

11:58 - Na gradilištu mosta se na svečanoj ceremoniji obratio i kineski premijer Keqiang. Istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što je posjetio gradilište u društvu premijera Plenkovića. Cijelo vrijeme puta od Dubrovnika koji je trajao više od dva sata slušao je predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti, rekao je Keqiang.

- Vani je kiša sve jača. To šalje poruku graditeljima naše tvrtke da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo - rekao je Keqiang.

11:49 - Riječ je po projektu koji za Hrvatsku ima strateško značenje. Njime ćemo povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu znači neometan promet do juga, rekao je premijer u uvodnom govoru te se zahvalio predstavnicima HAC-a i kineskim izvođačima radova. Istaknuo je kako je je most jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća te da će njegova realizacija predstavljati trajni spomenik prvih nekoliko godina hrvatskog članstva u EU.

- Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 tisuća tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Eiffelovih tornjeva. To pokazuje o kakvom se pothvatu radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u povijesti izgradnje bilo kojih mostova u svijetu - rekao je hrvatski premijer.

11:32 - Premijeri su stigli na gradilište. Osim što će zajedno pritisnuti gumb, premijeri će otkriti i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta.

Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

11:11 - Premijeri su katamaranom stigli na Pelješac. Do gradilišta će nastaviti autom, a s njima će u obilasku gradilišta biti i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac

10:56 - Gradilište su počeli nadlijetati i helikopteri. Dvojica premijera prijepodne su katamaranom krenuli iz Dubrovnika prema Pelješcu te će zajedno obići radnike i gradilište Pelješkog mosta u Brijesti.

Plenković i  Keqiang na katamaranu Jelena | Autor: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL Foto: Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

10:28 - Radnici čekaju početak svečanosti. Pripremljeni su i brodovi te pilot koji će premijeri simbolično zabiti. Dvojica premijera će zajedno pritisnuti gumb.

9:30 - Na gradilištu Pelješkog mosta sve je pripremljeno za svečani dolazak kineskog premijera Keqianga i hrvatskog premijera Plenkovića. Izvješene su tako motivacijske poruke na kineskom i hrvatskom jeziku. Njihov dolazak očekuje se u 11 sati, piše N1.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

None Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL 23

Pelješki most gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna potpisali su 23. travnja prošle godine. Most će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara. Imat će četiri prometna traka, a njegova gradnja trajat će 36 mjeseci.

Nakon toga hrvatski premijer će biti domaćin svečane večere za šefove država članica inicijative Kina+16 u Dubrovniku, a predviđen je i obilazak Staroga grada.

DOGOVORI S KINEZIMA Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?

Podsjetimo, Kina i Hrvatska su u srijedu potpisale šest sporazuma. Radi se o memorandumima o suglasnosti o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području sporta, o suradnji u podruju posebnih oblika turizma, o protokolu o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske i Kinu te o memorandumu.

Komentari (201)
  • Što kazu bakirbeg i komšoguz?

    11. 4. 2019,   09:26
  • Ovi Hdz ovce su bez obraza, koliko su puta otvarali taj most i radove na njemu, trebali se pokriti usima, platiti EU novcima taj most i kada ga vrijedni Kinezi sagrade u tišini niti objaviti da je gotov nego samo urediti ceste pa kada autom naidjemo na jug Hrvatske da kazemo a vidi gotov je most sto je innormalno nakon 13 godina radova. A ne oni ce raditi show od svoje sramote. Inace prvi koji je proglasi radove otvorenim je Ivo Sanader kojeg pokusavaju uzbrisati iz memorije svojih ovaca

    11. 4. 2019,   09:30
  • Kinezi nisu ok, na tom mostu su napravljene 4 predizborne kampanje a moglo se napraviti barem još 5...

    11. 4. 2019,   10:04