Obavijesti

News

Komentari 201

Spustili najviši stup: Ovaj most će biti simbol mira i sigurnosti

Spustili najviši stup: Ovaj most će biti simbol mira i sigurnosti
1

Dvojica premijera prijepodne su katamaranom krenuli iz Dubrovnika prema Pelješcu. Obišli su gradilište, a nakon toga na svečanoj ceremoniji simbolično pokrenuli postavljanje najvišeg pilota na mostu

VIDEO

Kineski premijer Li Keqiang i hrvatski premijer Andrej Plenković stigli su na gradilište Pelješkog mosta. Skupa su pritisnuli gumb koji je označava postavljanje najvišeg od 150 pilota mosta. Radi se o stupu visokom 128 metara koji će ukopati u morsko dno. Time se označava kraj prve faze radova na Pelješkom mostu.

POGLEDAJTE VIDEO

Premijeri na Pelješcu: Pritiskom na gumb aktivirat će postavljanje najvišeg stupa u podmorsko dno, visokog čak 128 metara

Premijeri na Pelješcu: Pritiskom na gumb aktivirat će postavljanje najvišeg stupa u podmorsko dno, visokog čak 128 metara Više na http://bit.ly/2Gf477B Reporterka: Rozeta Bogeljić

Objavljuje 24sata u Četvrtak, 11. travnja 2019.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

12:09 - Premijeri su pritisnuli gumb koji je označio radnicima da kreću sa spuštanjem najvećeg pilota na Pelješkom mostu.

Andrej Plenković i Li Keqiang obišli gradilište Pelješkog mosta

Ovime je svečano završena prva faza radova, a premijeri će se nakon toga zaputiti i na svečani domjenak.

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

04:21

11:58 - Na gradilištu mosta se na svečanoj ceremoniji obratio i kineski premijer Keqiang. Istaknuo je kako mu je zadovoljstvo što je posjetio gradilište u društvu premijera Plenkovića. Cijelo vrijeme puta od Dubrovnika koji je trajao više od dva sata slušao je predstavljanje o ovom mostu. On je simbol mira i sigurnosti, rekao je Keqiang.

- Vani je kiša sve jača. To šalje poruku graditeljima naše tvrtke da most treba izdržati sve vremenske uvjete. Mi u Kini kažemo da poslije kiše dolazi duga, zato će most, kad bude izgrađen, biti duga na zemlji, a kineski graditelji s hrvatskim prijateljima mogu slaviti jedno takvo čudo - rekao je Keqiang.

11:49 - Riječ je po projektu koji za Hrvatsku ima strateško značenje. Njime ćemo povezati jug Hrvatske s ostatkom zemlje. Njegov značaj u prometnom i turističkom pogledu znači neometan promet do juga, rekao je premijer u uvodnom govoru te se zahvalio predstavnicima HAC-a i kineskim izvođačima radova. Istaknuo je kako je je most jedan od najznačajnijih koji se gradi u Europi proteklog desetljeća te da će njegova realizacija predstavljati trajni spomenik prvih nekoliko godina hrvatskog članstva u EU.

- Vrijedno je napomenuti da je ukupna težina mosta 80 tisuća tona čelika, što pod vodom, što iznad, a to ilustrativno znači da će težiti kao deset Eiffelovih tornjeva. To pokazuje o kakvom se pothvatu radi i kakve sposobnosti CRBC posjeduje kad postavlja ove pilote koji su sa 130 metara praktički jedni od najdužih u povijesti izgradnje bilo kojih mostova u svijetu - rekao je hrvatski premijer.

11:32 - Premijeri su stigli na gradilište. Osim što će zajedno pritisnuti gumb, premijeri će otkriti i metalnu ploču kojom se obilježava dovršetak prve faze gradnje mosta.

11:11 - Premijeri su katamaranom stigli na Pelješac. Do gradilišta će nastaviti autom, a s njima će u obilasku gradilišta biti i ministar graditeljstva Predrag Štromar, ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ministar gospodarstva Darko Horvat, ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Čorić i ministrica regionalnog razvoja i fondova EU Gabrijela Žalac

10:56 - Gradilište su počeli nadlijetati i helikopteri. Dvojica premijera prijepodne su katamaranom krenuli iz Dubrovnika prema Pelješcu te će zajedno obići radnike i gradilište Pelješkog mosta u Brijesti.

Plenković i  Keqiang na katamaranu Jelena

10:28 - Radnici čekaju početak svečanosti. Pripremljeni su i brodovi te pilot koji će premijeri simbolično zabiti. Dvojica premijera će zajedno pritisnuti gumb.

9:30 - Na gradilištu Pelješkog mosta sve je pripremljeno za svečani dolazak kineskog premijera Keqianga i hrvatskog premijera Plenkovića. Izvješene su tako motivacijske poruke na kineskom i hrvatskom jeziku. Njihov dolazak očekuje se u 11 sati, piše N1.

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU

Brijesta: Pripreme uoči dolaska Andreja Plenkovića i kineskog premijera Li Keqianga Plenković i  Keqiang na katamaranu Jelena Plenković i  Keqiang na katamaranu Jelena
23
| Foto: Ivo Cagalj/PIXSELL

Pelješki most gradi kineski konzorcij China Road and Bridge Corporation. Ugovor za izgradnju mosta kopno-Pelješac s pristupnim cestama, vrijedan 2,08 milijardi kuna potpisali su 23. travnja prošle godine. Most će biti dug 2,4 kilometra i visok 55 metara. Imat će četiri prometna traka, a njegova gradnja trajat će 36 mjeseci.

Nakon toga hrvatski premijer će biti domaćin svečane večere za šefove država članica inicijative Kina+16 u Dubrovniku, a predviđen je i obilazak Staroga grada.

Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?
Sagradit će željeznice, stadion, spasiti Uljanik i poljoprivredu?

Podsjetimo, Kina i Hrvatska su u srijedu potpisale šest sporazuma. Radi se o memorandumima o suglasnosti o zajedničkom financiranju istraživanja i razvojnih projekata, o uspostavi zajedničke radne skupine za suradnju na području ulaganja, o suradnji u području sporta, o suradnji u podruju posebnih oblika turizma, o protokolu o veterinarskim i javnozdravstvenim zahtjevima za mliječne proizvode namijenjene izvozu iz Hrvatske i Kinu te o memorandumu.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 201
VIDEO

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!
SPEKTAKL

Ava Karabatić dobila je više glasova od Plenkijeve ministrice kulture Obuljen Koržinek!

Lani sam u ovo vrijeme bila doma u alkoholiziranom stanju. Ovo je veliki uspjeh za mene i moj mali tim velikih ljudi, rekla je Karabatić

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'
NAKON IZBORNE NOĆI

Milanović se konačno oglasio: 'Razgovori o sastavljanju nove saborske većine već traju...'

Kao i do sada, ja ću se i u ovoj situaciji do kraja držati slova i duha hrvatskog Ustava - napisao je Milanović
Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...
PREFERENCIJALNI GLASOVI

Ovo su 'preskakači' izbora: U Sabor idu Vučemilović, Zurovec, Stier, Bartulica, Krstičević...

Preferencijalni glasovi su skinuli mandate Mostu, Domovinskom pokretu, PGS-u, ali otkrili i stranačke netrpeljivosti i pomrsili planove šefovima stranaka. Čačić i Glavašević ipak neće u Sabor