Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preminula je majka Marijete, curice s rijetkim sindromom

None Foto: Marijan Susenj/PIXSELL

Nemam vremena, nemam hrabrosti, nemam ludosti dovoljno da odustanem od borbe za djecu, za život, za dostojanstvo, bilo je posljednje što je Valentina objavila na Facebooku. Bila je majka šestero djece...

Nakon teške bolesti, preminula je Valentina Smoljanović (43) iz Koprivnice, koju je javnost upoznala kao hrabru majku 15-godišnje djevojčice Marijete Bugarin, jedine u Hrvatskoj oboljele od iznimno rijetkog Parry-Rombergova sindroma. Tužnu vijest o Valentininoj smrti objavili su u četvrtak navečer na Facebooku njezini prijatelji. Osim Marijete, Valentina je imala još petero djece, svi su školarci. Sva djeca trenutno su kod bake Vesne. 

POGLEDAJTE VIDEO:

- Sutra (nadam se) konačno vizita i saznanje što se iskompliciralo, gdje, zašto i kako dalje (spajaju se prvi maj i vikendi cccc). Nemam vremena, nemam hrabrosti, nemam ludosti dovoljno da odustanem od borbe za djecu, za život, za dostojanstvo - bilo je posljednje što je Valentina, uz fotografiju iz bolnice, objavila na svojem Facebook profilu prije pet dana.  

Njezina kći Marijeta je 2015. godine u SAD-u podvrgnuta operaciji zbog rijetkog Parry-Rombergova sindroma. Njezin imunološki sustav je napadao sam sebe, a rezultat je bio problem na licu. Bolest joj je izjedala tkivo između mišića, kostiju i kože, širila se i mogla je zahvatiti kosti i mozak, a u tom slučaju, rezultat može biti i smrt.  

Za njezin je odlazak u SAD organiziran je niz humanitarnih akcija u kojima se prikupljao novac. Operacijom joj je otklonjeno zaraženo tkivo i Marijetina bolest je sada u remisiji. Kako piše ePodravina, Marijeta je 2016. imala još jednu operaciju, ali estetske prirode. Zatim je dobila lijek s kortikosteroidima te joj je lice prestalo naticati. No, bez obzira na to što progresija bolesti stala, Marijeta mora i dalje posjećivati liječnika. Redovito odlazi dermatologu, imunologu, stomatologu te mora kontrolirati vid i sluh, ali i na magnetsku rezonancu svakih šest mjeseci. Prognoze su takve da je teško reći je li se bolest trajno povukla.

Kako piše Večernji list, u svijetu je samo 680 ljudi oboljelo od te autoimune bolesti. Nažalost, Marijeta nije jedina sa zdravstvenim problemima, jer je navodno teška srčana bolest dijagnosticirana i njezinom starijem bratu (16).

Komentari (17)
  • Pocivaj u miru hrabra zeno, majko..

    10. 5. 2019,   09:25
  • Draga zeno : tamo gdje si otisla znam da je puno bolje: nema boli , nema patnje, kemo, infuzija injekcija , ceka te samo mir i samo mir . Odmaraj hrabra zeno u nebeskim dvorima , pokoj ti vjecni!!!!🙏😢

    10. 5. 2019,   10:41
  • Ovo je bilo preteško i za pročitat. Laka Vam zemlja gđo.

    10. 5. 2019,   10:45