Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preminula Milka Zadro, majka heroja iz Vukovara Blage Zadre

None Foto: Davor Javorovic/PIXSELL 3

Cijela obitelj Zadro stala je u obranu grada predvođena Milkinim sinom Blagom Zadrom, koji je poginuo 16. listopada 1991. godine. Milka je u ratu izgubila i unuka Roberta...

U 98. godini u Vukovaru je preminula Milka Zadro, majka vukovarskoj heroja Blage Zadre. Umrla je okružena članovima obitelji u Domu za starije i nemoćne gdje je živjela u miru proteklih godina. 

POGLEDAJTE VIDEO:

Deset članova obitelji Zadro branilo je Vukovar u vrijeme Domovinskog rata, predvođeni njenim sinom Blagom Zadrom. Suprug Jozo također je bio branitelj grada, zarobljen je 20. studenog 1991. godine, nakon čega je prošao pakao logora u Begejcima, Sremskoj Mitrovici i beogradskom zatvoru. 

Razmijenjen je, a potom je umro 1995. godine. Vukovar su u vrijeme okupacije branili i drugi članovi njene obitelji, sin Stanko, kćeri Danica i Marica, unuci Tomislav i Damir, pa čak i unuka Sanja. Unuk Robert prošao je pakao Vukovara ali se nastavio boriti na drugim ratištima i poginuo je 10. travnja 1992. godine na Kupresu.

U STARAČKOM DOMU Suze majke hrabrosti: Kolinda odlikovala mamu Blage Zadre

"Umrla je majka najvažnijeg vukovarskog branitelja. Njena žrtva za ovaj grad bila je ogromna jer bez Blage i Tomislava Merčepa ne bi bilo ni obrane grada Vukovara. Naša bi povijest bez njih izgledala posve drugačije. Bila je to iznimno ponosna i hrabra žena i majka koja je u ratu izgubila i sina i unuka, kasnije i supruga. Proživjela je pakao u životu  i hvala joj što je izdržala i ostala živjeti u Vukovaru" rekao je povodom smrti Milke Zadro Tomislav Josić, predsjednik Savjeta za branitelje grada Vukovara i vukovarski branitelj sa Trpinjske ceste. 

Milku Zadro protekle je godine predsjednica Kolinda Grabar Kitarović odlikovala Redom Danice Hrvatske s likom Katarine Zrinske, kojom prilikom su joj se, u ime majke, zahvalili Stanko i kćerke koji također još uvijek žive u Vukovaru. 

Pokop vukovarske majke Milke Zadro biti će u petak u 15 sati na centralnom groblju

Komentari (168)
  • Hvala sto si podarila Hrvatske junake!Pocivala u miru Bozjem!

    19. 4. 2018,   20:23
  • Grli majka opet svoga sina, velikog heroja.

    19. 4. 2018,   20:30
  • docekali su je njeni najmiliji

    19. 4. 2018,   20:29