Obavijesti

News

Komentari 5

Preminula nakon što su joj dali pluća okorjelog pušača

Preminula nakon što su joj dali pluća okorjelog pušača
3

Allan Scott (57) je nakon smrti kćeri saznao da je dobila pluća donora koji je pušio 30 god. Siguran je da bi Lynsey odbila transplantaciju da je znala

VIDEO

Britanka Lynsey Scott (28) bolovala je cistične fibroze, urođene bolesti koja zahvaća više organa, a najviše pluća i gušteraču. Prije godinu dana liječnici su joj u bolnici u Manchesteru presadili pluća. Samo nekoliko mjeseci poslije Lynsey je preminula. Njezin otac Allan Scott (57) otkrio je da su njegovoj kćeri presadili organ donora koji je 30 godina bio pušač.
- Mogu sa sigurnošću reći kako bi ona bila užasnuta da je znala da dobiva pluća pušača i sasvim sigurno bi odbila transplantaciju - rekao je očajni otac koji je svjestan da donirani organi ne mogu biti od potpuno zdravih ljudi. Ipak, smatra kako bi pacijentima trebali reći što dobivaju i od koga te da je na njima hoće li prihvatiti raspoloživi organ.
- To nije kao automobil na kojemu možete promijeniti neki dio koji se pokvario. Za ograne ne postoje rezervni dijelovi - smatra Allan. Iz britanske zaklade za doniranje organa nisu željeli komentirati slučaj. Samo su kazali kako postoje klinički kriteriji za prihvaćanje organa. Budući da je broj plućnih donora vrlo mali i 30 posto primatelja umre prije transplantacije, morali su spustiti kriterije.
- Ti organi se i dalje smatraju sigurnima. U slučaju da postoje čimbenici koji povećavaju rizik, primjerice da je donor uživao droge, onda primatelj odlučuje želi li organ ili ne - objasnili su.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 5
VIDEO

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi
FELJTON: ČERNOBILSKE TAJNE

Hrvatima otkrila strašnu istinu o Černobilu, htjeli su je uhititi

PRVI DIO Zagrebački Radio 101 prvi je u Jugoslaviji objavio informaciju o nuklearnoj katastrofi u Černobilu. Znanstvenica Alica Bauman danima je na televiziji obavještavala javnost o posljedicama

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'
PRATITE NA 24SATA

VIDEO Svih šest Rafalea sletjeli su na Pleso. Državni vrh okupio se oko aviona: 'Ostvarili san!'

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'
POGLEDAJTE VIDEO

Prva snimka Rafalea i poruka kontroli leta: 'Hrvatsko nebo bit će sigurnije. Stigli smo kući...'

Piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva s višenamjenskim borbenim avionima Rafale danas 25. travnja 2024. godine oko 12 sati prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor stupili su u kontakt s Hrvatskom kontrolom zračne plovidbe. U hrvatski zračni prostor ušli su u području Istarske županije, a poletjeli su s aerodroma u francuskom Bordeauxu nešto prije 11 sati. Prilikom ulaska u hrvatski zračni prostor, piloti Hrvatskog ratnog zrakoplovstva poslali su poruku svim hrvatskim građanima s ovog povijesnog preleta: "Upravo ulazimo u hrvatski zračni prostor koji će od danas biti još sigurniji. Hrvatski Rafale i hrvatski piloti su stigli kući!"