Obavijesti

News

Komentari 18

Preminuo bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali

Preminuo bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali

Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta Boutros‐Ghali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike

VIDEO

Bivši glavni tajnik UN-a Boutros Boutros-Ghali umro je u dobi od 93 godine, objavio je u utorak venezuelski veleposlanik pri UN-u Rafael Dario Ramirez Carreno, predsjednik UN-ova Vijeća sigurnosti za veljaču.

Egipćanin Boutros‐Ghali služio je jedan petogodišnji mandat na čelu svjetske organizacije od 1992. od 1996., u vrijeme Domovinskog rata u Hrvatskoj i sukoba na području Bosne i Hercegovine, te u vrijeme genocida u Ruandi. 

Petnaestčlano Vijeće sigurnosti održalo je minutu šutnje u utorak u počast umrlome, no zasad nije objavilo druge pojedinosti. 
Kao prvi glavni tajnik UN-a s afričkog kontinenta Boutros‐Ghali angažirao se na operaciji spašavanja Somalije od gladi i organizirao je prvu masovnu UN-ovu operaciju na Rogu Afrike. 

Ali ondje su ga optužili da nije polučio važniji uspjeh. Bio je kritiziran zbog propusta UN-a tijekom genocida počinjenog 1994. u Ruandi te zbog toga jer nije dovoljno snažno zagovarao intervenciju UN-a za završetak građanskog rata u Angoli koji je tada bio jedan od najduljih sukoba u svijetu. 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Boutros‐Ghali bio je izviždan u Sarajevu, u Mogadishu, glavnome gradu Somalije i u Addis Abebi u Etiopiji. Šokirao je Sarajevo kada je kazao da ne pokušava umanjiti užase u Bosni i Hercegovini, ali da ima i drugih zemalja u svijetu u kojima je sveukupni broj poginulih veći nego u ratu u BiH.  

U Etiopiji rekao je somalskim ratnim vođama i klanovskim starješinama da prestanu optuživati i njega i UN za kolonijalizam.
"Hladni rat je završio", poručio im je rekavši "Nikoga ne zanimaju siromašne zemlje u Africi ili bilo gdje u svijetu. Oni mogu lako zaboraviti Somaliju u samo 24 sata".

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 18
VIDEO

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...
POSTIZBORNI PREGOVORI

Pljušte reakcije na Ustavni sud. Oglasili se Bartulica, Grbin...

Nakon održanih parlamentarnih izbora stanje je ovakvo - HDZ 61 mandat, Rijeke pravde 42, Domovinski pokret 14, Most 11, Možemo 10, NPS 2, IDS 2, Fokus 1

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'
IZ MINUTE U MINUTU

Washington je za plan Izraela o napadu na Iran doznao u zadnji trenutak: 'Proračunata osveta'

Iran je bio u stanju pripravnosti nakon što je Izrael rekao da će odgovoriti na iranski napad na njega u subotu navečer
Milanović gubi šansu sastaviti  Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?
ANALIZA GRMOJINA ISTUPA

Milanović gubi šansu sastaviti Vladu. Je li Mostova odluka i treći puta spasila vlast HDZ-u?

Opcija  s 57 zastupnika u kojoj se "čeka" Most je dakle otpala. Ako bi se svih 13 zastupnika Domovinskog pokreta priključilo toj koaliciji, dolazimo do brojke 70. Ali onda iz nje otpadaju i Možemo i troje zastupnika SDSS-a