Obavijesti

News

Komentari 10

Preminuo je novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić

Preminuo je novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić
1

Nakon diplome, 1968. godine zaposlio se u "Vjesniku", gdje je prvo bio kazališni kritičar, a od 1973. i urednik rubrike Kulture te od 1975. godine dopisnik "Vjesnikovih“ izdanja iz New Yorka

VIDEO

Višestruko nagrađivani novinar, urednik i diplomat Dražen Vukov Colić preminuo je Krapinskim Toplicama u petak u 75. godini, priopćeno je u subotu iz Hrvatskog novinarskog društva (HND).

Novinarstvom se počeo baviti u "Studentskom listu", još za vrijeme studija jugoslavenske i  poredbene književnosti na Filozofskom fakultetu u Zagrebu, a u tom je listu bio i zamjenik glavnog urednika.

Nakon diplome, 1968. godine zaposlio se u "Vjesniku", gdje je prvo bio kazališni kritičar, a od 1973. i urednik rubrike Kulture te od 1975. godine dopisnik "Vjesnikovih“ izdanja iz New Yorka. Po povratku u Zagreb 1980. godine uključen je u ekipu koja je, pod vodstvom Jože Vlahovića pripremila i 1982. godine pokrenula politički tjednik "Danas", u kojem je bio zamjenik glavnog urednika.

Uslijed političkih previranja i sukoba unutar partijskih struktura dolazi do smjene uredničke ekipe te Vukov Colić tada odlazi u "Start", a od 1984. godine ponovno je dopisnik "Vjesnikovih“ izdanja i to iz Bonna. Po povratku iz Njemačke 1988. godine bio je glavni i odgovorni  urednik "Danasa" (od 1988. do 1991. godine). U tom je razdoblju bio i urednik sedam knjiga koje je izdao tjednik "Danas" te jedne zbirke eseja Veselka Tenžere.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Smijenjen je ponovno, 1991. godine, i prelazi u slobodne novinare, a u tom je statusu bio do 1994. godine kada se zaposlio u riječkom "Novom listu" čiji je kolumnist bio do umirovljenja 2010. godine. U tom je razdoblju pisao i za "Glas Istre“. 

Nakon umirovljenja bio je do 2015. godine kolumnist "T-portala", a objavljivao je komentare i u raznim drugim internetskim izdanjima.

U jednoj od svojih kolumni 2014. godine, napisao je: 

Zoran Milanović nije jedini premijer koji je ministre odabrao po ključu zasluga za stranku, a ne prema znanju i iskustvu za vođenje ministarstava, baš kao što autor ovih redaka ostaje podjednako nemoćan u opovrgavanju zablude da je otac sjajne Karmele Vukov Colić (ona je kći mog najdražeg bratića), a da se ta neistina ne pojavi bar nekoliko puta u brojnim odjecima na većinu mojih kolumni.

U ovoj zemlji vlada tortura neznalica, neobaviještenih, razočaranih i zavidnih ljudi, od Markovog trga do elektronskih portala, kao da je pravo na lajanje na Mjesec jedino novo i neporecivo demokratsko pravo koje se nakon komunizma doista može nekažnjeno uživati. Opće osporavanje stručnosti (od Markovog trga do onih koji o nogometu uvijek znaju više od trenutnog selektora) nije samo osporavanje znanja, već i načina na koji spoznajemo svijet, razvijamo znanost, a branimo racionalnost, otvorenost, humanost i dijalog, kao zagubljene temelje zapadne civilizacije. I zbog toga bi se i Zoran Milanović, kao i mnogi njegovi ministri, trebali konačno uozbiljiti u svim svojim javnim nastupima, a ne samo onda kada to od njih traži saborska zakonska procedura.

Za svoje je tekstove dobio više nagrada Hrvatskog novinarskog društva - Zlatno pero Društva novinara Hrvatske 1993. godine,  Nagradu "Veselko Tenžera" za novinara godine (1996. godina), Nagrada "Otokar Keršovani" za životno djelo 2010. godine, kao i niz drugih priznanja.

U dva je navrata bio i veleposlanik Republike Hrvatske - u Austriji od  2000. do 2004. godine,  te u Bugarskoj od 2004. do 2008. godine.

Bio je i predsjednik Radne grupe predsjednika Republike Hrvatske za promicanje Hrvatske u svijetu "Identitet i image“ te član Savjeta predsjednika Republike Hrvatske za vanjsku politiku i diplomaciju (2000. godina).

Kao diplomat dobio je dva visoka odlikovanja – austrijski Veliki orden za zasluge sa srebrnom zvijezdom, te bugarski Orden stare planine prvog stupnja. 

Dražen Vukov Colić rođen je 1. svibnja 1944. godine.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 10
VIDEO

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca
TRAŽE MALENU DANKU (2)

Majka ostavila auto iza štale? Kopa se blizu kuće, stiže sve više policije i vatrogasaca

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora. Djevojčicu traži stotine ljudi, od volontera, policije, Gorske službe spašavanja, helikoptera...

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'
MAJCI VJEŠTAČE MOBITEL

Susjedi nestale curice: 'Što je obitelj radila ovdje?! Pa nisu bili godinama tu. Sve je zapušteno'

Mještani kažu kako obitelj Ilić godinama nisu viđali u susjedstvu. Kažu kako u toj vikendici već godinama nikoga nema, objekt je zapušten pa susjedima nije najjasnije zašto je obitelj sa sobom tamo povela djecu
Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag