Obavijesti

News

Komentari 108

HDZ se predomislio: "Za Božić su izdali radnike Rafinerije..."

HDZ se predomislio: "Za Božić su izdali radnike Rafinerije..."
3

U predizbornoj kampanji Plenković se zaklinjao da će rafinerija opstati. Sve nas je prevario 2016. kada je obećao da neće dopustiti zatvaranje rafinerije u Sisku. Sad je MOL-u dopustio da rafineriju zatvori

VIDEO

Vlada je poduprla hrvatske članove uprave u sprečavanju donošenja odluke o zatvaranju rafinerije u Sisku. Želim istaknuti da je međudioničarski ugovor jasan i predviđa obnovu obje rafinerije.

Pokretanje videa...

00:19

Govorio je tako upravo izabrani predsjednik HDZ-a Andrej Plenković u jesen 2016. godine. HDZ je hvatao zalet s Plenkovićem, a Sisak i rafinerija bili su u fokusu HDZ-ovih zastupnika.

- Zalagat ću se za opstanak i modernizaciju sisačke rafinerije, koja bi trebala postati generator daljnjeg razvoja i zapošljavanja na sisačkom području - rekao je Plenković također u ljeto 2016. godine.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Pet godina traju natezanja

Danas je došao i taj dan. Uprava Ine u srijedu je donijela odluku koja nije uspjela tri zadnje godine: ugasit će rafinerijsku proizvodnju u Sisku. Ali sad premijer nije rekao ni riječi. Sve je prošlo uz blagoslov Vlade jer su za takvu odluku glasali i hrvatski članovi uprave Ine koji su inače odbijali prihvatiti gašenje rafinerijske proizvodnje. Pet godina već traje natezanje i s vladom Zorana Milanovića i Tihomira Oreškovića, pa sad i Andreja Plenkovića s mađarskim MOL-om oko sudbine Ine. A upravo jedna prijeporna točka je rafinerija u Sisku.

'Da, rafinerija u Sisku stvara gubitke, ali nema novih odluka'
'Da, rafinerija u Sisku stvara gubitke, ali nema novih odluka'

Koordinator stožera za obranu rafinerije Predrag Sekulić, koji je već godinama najavljivao da će na kraju rafinerija biti ugašena, kaže da su radnici razočarani. Ostavljeni su od Vlade.

- Treći Božić zaredom radnici tuguju umjesto da slave. Ovaj put je jasno da se rafinerija gasi, a sve najave iz Vlade da to neće dopustiti pale su u vodu. Ovo je čista izdaja nacionalnih interesa u koje se toliko zaklinju. Hrvatska će ostati bez prerade nafte, naša nafta će ići u inozemstvo, MOL će je prerađivati i ostvarivati profit. Želio bih podsjetiti Vladu da nema radnika u rafineriji koji se nije borio ili izgubio nekoga svoga u Domovinskom ratu. A sad nismo Vladi ni na kraj pameti - kaže nam Sekulić. Stožer za obranu sisačke rafinerije sastat će se u petak.

Ina je najavila dvije stvari kao svojevrsnu kompenzaciju gašenja proizvodnje. Kažu da će sisački pogon prenamijeniti.

- Lokacija će ostati dio vrijednog poslovanja Ine - tvrde.

Prenamjena pogona u Sisku

Od rafinerije u Sisku kažu da će napraviti pogon koji će biti profitabilan umjesto da proizvodi gubitke. To bi moglo uključivati, kažu razvoj biokomponenti, petrokemijskih proizvoda. Sisak bi trebao postati i moderno logističko središte, za proizvodnju bitumena, maziva i obnovljivih izvora energije. Kažu i da će ostati najveći poslodavac.

Ina kaže da su odgovorni, pa je za sve od 550 radnika “spremna razmotriti” zadržavanje plaća, materijalnih prava te im ponuditi prekvalifikacije ili otpremninu znatno višu od prosjeka.

Sekulić kaže da je sve to mazanje očiju i da su se takvih priča već naslušali. Ništa ne vjeruje Mađarima. Isto su pokušali progurati već zadnje tri godine. Vlada je tad bila protiv, ali nisu poduzeli ništa, kaže.

Industrijski centar je nepoznanica

Sekulić dodaje i da je na sastanku uprave rečeno kako može opstati 40-50 posto radnih mjesta, i to ako se realiziraju nove investicije, ali ne zna se ni kad ni kako će to izgledati.

- Nitko ne zna kakav bi to industrijski centar bio i što bi to značilo. Najavljivali su i da ćemo postati postrojenje za preradu biodizela pa je to palo u vodu. Kako bi to zaživjelo, cijela Hrvatska bi trebala biti zasađena biljem za biodizel. Manje od 100 ljudi će ostati ovdje. Neće biti velikog otpuštanja u jednom valu, ali će ona ići sukcesivno. Sad nema nigdje onih koji su nam obećavali pred izbore da neće dopustiti gašenje rafinerije - objašnjava Sekulić.

'Rafinerija Sisak se ne zatvara zbog ekonomije, imam dokaze'
'Rafinerija Sisak se ne zatvara zbog ekonomije, imam dokaze'

Jedan od njih je i sisačko-moslavački župan Ivo Žinić (HDZ). On je čitavu kampanju za parlamentarne, a zatim i za lokalne izbore 2017. godine gradio na tome da se neće dopustiti gašenje rafinerije.

Na ulazu u Sisak i danas stoje njegovi, već poluraspali plakati na kojima piše “Ne damo rafineriju nafte Sisak”. Ministar zaštite okoliša i energetike Tomislav Ćorić (HDZ) jučer je pozdravio odluku Ine iako je još u travnju rekao da ga iznenađuje najava zatvaranje rafinerije i da takvi jednostrani potezi nisu dobri.

- Transformacija poslovanja u Sisku promišljena je na razini menadžmenta Ine, njihovih analiza, i mi smatramo da je to jednostavno put kojim Ina treba ići. Ina treba postatati business case (poslovna priča, op.a.), a manje predmet politiziranja - poručio je Ćorić.

Bez politike, to je poslovna priča

Ivan Vrdoljak, nekadašnji ministar gospodarstva iz HNS-a, bio je protiv gašenja rafinerije i žestoke se sukobio s MOL-om oko Ine.

Vrdoljakov HNS je sad dio Vlade pa ni on nije ništa odgovorio na naš upit. Podršku prenamjeni u Sisku dao je Ljubo Jurčić, koji kaže da proizvodnja u rafineriji nije isplativa.

Ina pak ima i drugo obećanje kojim je pokrila gašenje rafinerijske proizvodnje u Sisku. Obećavaju da će uložiti četiri milijarde kuna u modernizaciju rafinerije u Rijeci. Ali i tu ima jedno “ali”.

- Konačna odluka o investiciji u projekt planirana je za 2019. godinu, pod uvjetom da budu zadovoljeni svi preduvjeti kojima će se osigurati povrat investicije, a postrojenje bi trebalo biti pušteno u rad 2023. godine - stoji u priopćenju Ine.

Dakle, da bi se uložilo, treba prvo napraviti studiju koja će pokazati isplativost. Upravo zato ni Sekulić, a ni bivši ministar gospodarstva Tomislav Panenić ne vjeruju da će se to ostvariti. Nakon Siska ugasit će se i Rijeka, uvjereni su. Samo je pitanje kad.

Kolinda: 'Bila bi katastrofa za Sisak da se zatvori Rafinerija'
Kolinda: 'Bila bi katastrofa za Sisak da se zatvori Rafinerija'

- Pa već godinama slušamo da će Mađari modernizirati Rijeku, a to se nije dogodilo. I sad najavljuju modernizaciju sljedeće godine ‘ako se ispune uvjeti’. Od toga neće biti ništa. Već je kasno. Te priče su lažne. Mi smo izdani ovdje, ovo je ponovno čista dominacija Mađarske države nad Hrvatskom. Svima u Vladi želim miran Božić, neka slave kad naše obitelji ne mogu. Mi smo ostali sami i ostavljeni od onih koji bi nas trebali zaštititi - zaključuje emocionalno Sekulić.

rafinerija

Panenić kaže da se u javnosti na veliko pustilo da je MOL odustao od nekoliko milijuna kamata u tužbi, a sad se gasi rafinerija bez reakcije Vlade.

Sudbina riječke rafinerije

- Mađari od svog plana nisu odustali ni milimetra sve ove godine, a Vlada je popustila. Digla je ruke od Ine. U Sisku će ostati i troškovi sanacije koji se mjere milijardama, Mađari neće ni to učiniti. Kad se ugasi Sisak, samo će reći da je ulaganje u Rijeku neisplativo te će tako i ona biti ugašena - uvjeren je Panenić.

Treba napomenuti da je Plenković prije dvije godine obećao otkupiti Inu od MOL-a. Od toga nije bilo ništa. Nije još potpisan ni ugovor s konzultantima. Hrvatsku još čeka i odluka u arbitraži s MOL-om u Washingtonu. MOL nije odustao od traženja milijarde kuna odštete.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 108
VIDEO

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.
FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci
SNIMILI VIDEO NA TIKTOKU

FOTO Ovo su muškarci koji su lagali da je Danka (2) kod njih: U kuću u BiH upali su specijalci

Muškarci su tražili 50.000 KM za objavu informacija o nestaloj Danki Ilić (2)