Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prepolovio se zrakoplov... 153 poginulih, 19 ranjenih

None Foto: El Pais 21

Tragedija u Madridu: Putnički zrakoplov tvrtke Spanair zapalio se pri polijetanju na aerodromu i sletio s piste. Na letu je bilo 20 djece i dvije bebe

Bio je to pravi pakao. Avion je bio u komadima, a spaljena tijela ležala su uokolo, svjedočili su zaposlenici madridskog aerodroma Barajas. U jednoj od najtežih zrakoplovnih nesreća u Europi poginula je većina od 172 putnika i članova posade putničkog zrakoplova MD-82 kompanije Spanair, koji je trebao letjeti za Kanarske otoke. Početna brojka od 45 poginulih do kraja dana došla je do čak 153, ali španjolska vlada nije to htjela potvrditi. Među putnicima su bilo je 20 djece i dvije bebe. Putnički zrakoplov MD-82 je oko 14.45 sati sletio s piste prilikom drugog pokušaja polijetanja s četvrtog terminala međunarodnog aerodroma Barajas. Očevici tvrde da je iz lijevog motora počeo sukljati plamen nakon što se avion uzdigao nekoliko metara od zemlje. Potom se srušio i prepolovio se. Spasioci su uspjeli izvući tek 20-ak preživjelih, ali teško ozlijeđenih ljudi. Jedan mladić preminuo je navečer u bolnici. Navodno je liječnik, koji je bio u avionu, rekao da je sve bilo prepuno spaljenih tijela te da su izvukli samo 23 preživjelih.
Na teren je izašlo 60-ak ambulantnih kola i 11 vatrogasnih ekipa, koje su gasile požar i izvlačile ozlijeđene. Osoblje aerodroma osposobilo je prostoriju u koju su smještene obitelji poginulih i ozlijeđenih te im stručnjaci pružaju psihološku pomoć. Avion je trebao letjeti na Kanarske otoke.


MVP: NA KOBNOM LETU 5022 NIJE BILO HRVATA
Budući da ta aviotvrtka surađuje s Lufthansom, među žrtvama je mnogo Nijemaca, ali i drugih turista iz više europskih zemalja. Mario Dragun, glasnogovornik Ministarstva vanjskih poslova, potvrdio nam je da u avionu nije bilo hrvatskih državljana.
Među okupljenom rodbinom stradalih na aerodromu su bili i putnici koji su posve slučajno odustali od baš tog kobnog leta.KOBNA STATISTIKA: U 26 GODINA 976 MRTVIH U AVIONIMA ISTOG PROIZVOĐAČA
Prema statističkim podacima na stranici Airdisaster.com, tvrtka McDonnell Douglas, koja je proizvela ovaj avion, nije najpouzdanija. Naime, u posljednjih 26 godina srušilo se 18 njenih zrakoplova, pri čemu je poginulo 976 putnika.

TRI DANA ŽALOSTI NA KANARSKIM OTOCIMA
Las Palmas na Kanarima proglasio je tri dana žalosti zbog žrtava nesreće, a ispred gradske vijećnice zastave će biti spuštene na pola koplja. Tri dana žalosti proglasio je i Madrid, a španjolski dužnosnici hitno su se vratili s godišnjih odmora.

Pogledajte animaciju nesreće OVDJE

Komentari (17)
  • Šteta,da je bar bila Realova momčad unutra...

    20. 8. 2008,   17:00
  • prestrašno,velika tragedija..žao mi ljudi kao i njihovih bližnjih.

    20. 8. 2008,   17:01
  • nema šanse da ja ikad sidnem u avion... sigurno je, sigurno je... da,da...

    20. 8. 2008,   16:58