Obavijesti

News

Komentari 3

'Prepoznao bih Martića da sam ga vidio za vrijeme napada'

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi', po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića, izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca

VIDEO

Svjedočenjem Mirka Mihalića, koji je kazao da za vrijeme napada nije vidio optuženog, u srijedu je na Županijskom sudu nastavljeno suđenje u odsutnosti Siniši Martiću zvanom Šilt, za ratne zločine nad civilima u selima Donji i Gornji Viduševac u rujnu 1991. te u selu Donja Bučica u studenome iste godine.

Iskazivajući na okolnost kombiniranog pješačko-oklopnog napada na Gornji i Donji Viduševac 30. rujna 1991. Mirko Mihalić je rekao da je sudjelovao u obrani sela zajedno s još stotinjak hrvatskih branitelja.

Zloglasni Šilt svjedočio: Nisam dopuštao ni silovanja ni pljačke
Zloglasni Šilt svjedočio: Nisam dopuštao ni silovanja ni pljačke

''Glavnina neprijateljskih snaga kretala se na pravcu Glina - Gornji Viduševac -Topusko, a u napadu su sudjelovali srpski teritorijalci, tenkovska brigada iz Pančeva i dobrovoljci iz Srbije. Prije samog napada avioni bivše JNA obavljali su izviđanje terena, a obavljena je i topnička priprema. Napad je započeo oko 9 sati te je borba okončana istog dana oko 19 sati, kada smo se povukli s položaja'', ispričao je Mihalić.

Svjedok je dodao kako su branitelji neuspješno pokušali izvesti protunapad te da su neprijateljske snage ''gađale sve što im je bilo u dometu cijevi''. Pritom je istaknuo da je u napadu uništeno više od polovine kuća u Gornjem i Donjem Viduševcu te kako ne zna što se poslije događalo.

Upitan za postrojbu 'Šiltovi', Mihalić je rekao da kako su oni bili specijalna postrojba elitnog statusa unutar 24. brigade 39. banijskog korpusa, što je zaključio iz snimaka koje su snimali pripadnici te postrojbe, a koje je odgledao nakon rata.

''Tijekom napada na Viduševce, iz razumljivih razloga, nisam mogao razaznati sudjeluju li u napadu i 'Šiltovi'. Stoga nisam niti mogao prepoznati nikoga od napadača'', rekao je Mihalić, dodajući kako je poznavao Sinišu Martića od njegovog djetinjstva. Pritom je zaključio da bi prepoznao optuženog u slučaju da ga je vidio za vrijeme napada.

Siniša Martić zvani Šilt optužen je da je 30. rujna 1991. kao zapovjednik postrojbe 'Šiltovi', po zapovijedi generala JNA Dušana Koturovića, izvršio napad na civilno stanovništvo Gornjeg i Donjeg Viduševca, protjerao stanovnike te opljačkao imovinu i uništio zaštićene objekate.

Svjedokinja: Ne mogu potvrditi tko je napao sela oko Gline...
Svjedokinja: Ne mogu potvrditi tko je napao sela oko Gline...

Martića se tereti i da je 19. studenog 1991. u Donjoj Bučici kao zapovjednik 'Šiltova', nakon što je od V. M., ženske osobe s vidljivim duševnim poteškoćama, prilikom ispitivanja u logoru KPD Glina dobio informaciju da se u njenoj kući navodno krije 20 hrvatskih vojnika, izveo ženu iz logora i zajedno sa 40 pripadnika svoje postrojbe doveo do kuće.

Tada joj je naredio da uđe u kuću, iako ništa nije ukazivalo da se u kući skrivaju hrvatski vojnici, naredio pripadnicima svoje postrojbe da iz svog raspoloživog oružja zapucaju. Prema kući je ispaljeno više hitaca iz automatskog oružja i ručnih raketnih bacača, a bačeno je i nekoliko bombi, pri čemu su V. M. i njezina majka poginule.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 3
VIDEO

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'
JOŠ JE NISU PRONAŠLI

Obustavili potragu za Dankom (2) u Srbiji. Djed: 'Bugarska je blizu, bojim se da je oteta...'

Djevojčicu od jučer traže stotine ljudi. Tu su volonteri, policija, potražni psi, Gorska služba spašavanja, rudari, helikopteri, termovizijske kamere...

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga
MISTERIOZNI SLUČAJ IZ SRBIJE

Pozlilo je ocu nestale djevojčice, napisao potresne riječi. Policija ispitala i mamu. Curici ni traga

Svi se nadaju kako će djevojčica uskoro biti pronađena i vraćena svojim roditeljima. U tijeku je velika potraga za Dankom (2) na istoku Srbije. Prvi put su koristili i 'Amber Alert'
Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...
FOTO: STRAVIČNA PROMETNA

Tragedija u Njemačkoj: Autobus Flixbusa se prevrnuo, u nesreći poginulo najmanje pet osoba...

U autobusu je bilo 53 putnika te dvoje vozača. Uz pet poginulih više ljudi je teško ozlijeđeno u ovoj nesreći...