Obavijesti

News

Komentari 19

'Prerano nam je za otvaranje Europske agencije za rad...'

'Prerano nam je za otvaranje Europske agencije za rad...'
1

Ministar Pavić je na pitanje hoće li se Hrvatska kandidirati za zemlju u kojoj će biti Europska agencija za rad, koja pomaže zemljama članicama u mobilnosti radne snage, odgovorio da je još 'prerano za to'

VIDEO

Hrvatska je ostvarila znatan napredak po pitanju tržišta rada, smanjuje se nezaposlenost, povećava zaposlenost, a priprema i program za dugotrajne nezaposlene, ocijenio je u četvrtak ministar rada i mirovinskog sustava Marko Pavić.

 Ministar Pavić sudjelovao je u Bruxellesu u radu Vijeća za rad, socijalnu politiku, zdravstvo i zaštitu potrošača (EPSCO).

- Istaknuo samo u svojim intervencijama znatan napredak Hrvatske po pitanju tržišta rada, gdje smo u zadnje četiri godine investirali četiri i pol milijarde kuna, što u aktivne mjere politike zapošljavanje, što u specijalizirane programe poput programa 'Zaželi'. Imamo najbržu stopu pada nezaposlenih u EU-u, sada je na 7,7 posto što je sumjerljivo s europskom prosjeku, ali ono što posebno veseli da smo imali 71 tisuće više zaposlenih ove godine nego godinu ranije, dakle raste i zaposlenost i to po stopi od dva, tri posto, što je također jedna od najviših u EU-u - rekao je Pavić.

Pavić najavljuje programe koji će se pozabaviti pitanjem dugotrajne nezaposlenosti i cjeloživotnog obrazovanja.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Hrvatskoj je potreban drukčiji, individualizirani, pristup prema dugogtrajno nezaposlenima, koji su uglavnom nalaze među onima s nižim obrazovanjem, osobama s invaliditetom, ženama u ruralnim područjima, kaže ministar.

Što se tiče cjeloživotnog obrazovanja, gdje je Hrvatska vrlo slaba - samo tri posto građana je uključeno u to - ministar kaže da želi preslikati, uz određene modifikacije, francuski model.

'Prerano je za osnivanje Europske agencije za rad u Hrvatskoj'

U Francuskoj tvrtke s preko 20 zaposlenih izdvajaju 1,68 posto svoje dobiti za cjeloživotno obrazovanje zaposlenika. Pavić kaže da Hrvatska želi sličan model, ali da, za razliku od Francuske, to neće financirati poslodavci, nego bi sredstva dolazila iz Europskog socijalnog fonda.

Ministar je rekao da želi ta pitanja uvrstiti u priorietete hrvatskog predsjedanja Vijeće EU-a u prvoj polovici 2020. 

Ministri rada zemalja članica podržali su na svom sastanku osnivanje Europske agencije za rad. Na pitanje hoće li se Hrvatska kandidirati za udomljavanje te agencije na svom tlu, Pavić je rekao da je još prerano za to.

- Mi smo podržali osnivanje agencije, ali još ne znamo do kraja format i način rada. Vidjet ćemo kada se usuglase detalji hoćemo li se kandidirati, ali bih istaknuo da je Hrvatska jedna od onih članica koje nemaju nijednu europsku agenciju na svom tlu - rekao je.

Ta nova agencija trebala bi pomagati zemljama članicama u provedbi europskog zakonodavstva u području prekogranične mobilnosti radne snage i koordinaciji socijalne sigurnosti, uključujući slobodno kretanje radnika i upućivanje izaslanih radnika.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 19
VIDEO

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju
ZBOG NOVIH SAZNANJA?

Roditelji djevojčice su ponovno u policijskoj postaji! Na mjesto potrage stigao i bager, kopaju

Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe
NOVA SAZNANJA?

Četvrti je dan potrage za malom Dankom (2) u Srbiji! Na mjesto događaja stigle specijalne ekipe

Danka Ilić (2) nestala je u utorak oko 13 sati u prigradskom naselju Banjsko polje kod srpskog grada Bora
Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka
VIDEO: CURICA NESTALA U SRBIJI

Snimke s mjesta događaja: Policija kopa teren kod štaglja gdje je nestala malena Danka

BANJSKO POLJE, SRBIJA - Nekoliko pripadnika policije iskopava prostor ispred štaglja gdje je djevojčica Danka Ilić nestala prije dva dana. Pretražuje se teren kako bi se pronašao bilo kakav trag. Roditelji djevojčice ponovno su pozvani u policijsku postaju, ali za sada još nema informacija je li to povezano s kopanjem zemljišta oko kuće gdje je malena Danka nestala.