Obavijesti

News

Komentari 150

'Presuda je dobra za generale, ali ne i za osjećaj pravednosti'

'Presuda je dobra za generale, ali ne i za osjećaj pravednosti'
1

Saborski zastupnik rekao je kako se ovih dana činilo kao da se vraćamo u 90-e, i po govorima i po porukama, te kao da se obnavljaju vrijednosti tog vremena

VIDEO

Saborski zastupnik i predsjednik Srpskog narodnog vijeća Milorad Pupovac gostovao je u Vijestima 24sata TV-a. Prokomentirao je stanje u državi nakon oslobađajuće presude generalima Gotovini i Markaču. Smatra da je stanje mirno, iako su se bojali da će neki krivo protumačiti oslobođenu radost zbog poruka koje su odašiljali mediji i neki političari, ali ne i general Gotovina.

- Nažalost, nekoliko dana je izgledalo kao da se vraćamo u 90-e, po govorima, po porukama. Naglašavam, ne iz poruka generala Gotovine. Kao da se obnavljaju vrijednosti, stavovi, vrste kanona koji su se zagovarali tada, a koje bi netko htio da se zagovaraju danas, rekao je Pupovac. 

'Presuda je dobra za generale, njihove obitelji, prijatelje...'

Smatra da je presuda donijela slobodu generalima, što nitko s njihove strane nije komentirao. Objasnio je da je s mnogih razina, pa i s najviše političke razine, protumačeno da je Hrvatska abolirana od zločina koji su počinjeni i za koje netko, kako tvrdi, treba odgovarati.

- Ne samo neposredni počinitelji, nego i oni koji ih nisu spriječili i koji su ih inspirirali, a postoji mnogo dokaza za to, rekao je Pupovac.

Na pitanje kako je osobno doživio presudu, Pupovac je rekao da su presude dobre za generale, njihove obitelji, prijatelje i poštivatelje.

- Ali nije dobra za osjećaj pravednosti i za ono što još treba utvrditi, a to je tko je odgovoran. Utvrđeno je da su zločini počinjeni, utvrđeni su i razmjeri, ali nije utvrđeno tko je kriv, rekao je i dodao da je i ranije rekao da je mnogo veća odgovornost za zločine na onima koji su donosili političke odluke, nego na onima koji su morali izvršavati te zamisli. 

- Ja nemam dovoljno saznanja o tome kako su Markač i Gotovina djelovali, ali imam dovoljno saznanja o tome kakva se politika vodila. Nema nikakve sumnje da se s tom činjenicom moramo kao zemlja susresti i to ne smijemo nikome ostaviti u naslijeđe, rekao je Pupovac.

'Odnosi Srba i Hrvata su pod kontrolom'

Nije optimističan kada su u pitanju daljnje presude za oluju.

- Ako se nastavi ovako kao što se radilo dosad nema razloga da vjerujemo da će se to napraviti, rekao je Pupovac i dodao da nećemo imati rezultat koji bi trebali imati ako se država ne promijeni i ne odredi kao odgovorna prema zločinima.

Na pitanje misli li da će pogoršanje odnosa među Srbima i Hrvatima eskalirati rekao je kako je ono pod kontrolom i da ima tek pojedinačnih incidenata kao što je paljenje Hrvatske zastave u Beogradu. Ipak, pesimističan je jer nije vidio dovoljno političke snage da se pusti ljude da reagiraju kako osjećaju bilo na trgu bilo na ulici, ali da država u svemu tome ostane racionalna.

- Država mora imati rezervu i mora znati što je dobro sutra za narod, ubuduće za narod, a toga, izuzev u izjavama predsjednika Vlade, nismo vidjeli dovoljno i zato kada govorimo o manjku optimizma imam na umu raniji rad pravosuđa imam na umu da se postupanje u politici pomiješalo s ljudima koji su izašli na trgove, rekao je Pupovac.

'Generalov poziv Srbima je drugačiji od svih dosad'

Osvrnuo se i na poruke generala Gotovine nakon oslobađanja. 

- General je rekao da politika nije njegov put, ali sve ove dane kako se pojavio ponaša se političkije od mnogih drugih i poruke koje šalje su mnogo odgovornije od drugih kojima je politika poziv. Poziv Srbima da se vrate je značajan, rekao je Pupovac i naglasio da nije od onih koji hvale Gotovinu, pa se tome ne želi pridružiti ni ovom prilikom. Ipak, smatra da je generalov poziv drugačiji od svih dosad izrečenih jer nije samo pozvao Srbe da se vrate u Hrvatsku, nego je dodao da je to njihova zemlja kao i njegova, a ta je poruka za Pupovca dalekosežna.

- Da ju je izrekao 1995. ili 1996. godine vjerojatno ne bi bio tamo gdje je bio niti bi Srbi bili tamo gdje jesu, zaključio je Pupovac.

O porezu na nekretnine

Za kraj se osvrnuo na sporni porez na nekretnine. Rekao je da s njima nitko nije razgovarao o njemu, a on novi porez gleda i s aspekta zajednice koju zastupa.

- Kako oporezivati kuće ljudima koji se nisu vraćali, kako oporezivati zemlju ljudima koji se nisu mogli vratiti. Riječ je o nekoliko desetka tisuća ljudi. Želimo odgovor na to pitanje prije nego Zakon dođe u proceduru, rekao je.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 150
VIDEO

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?
IZ MINUTE U MINUTU

Izvor iz HDZ-a: Sve je vrlo blizu dogovora s DP-om. Vučemilović i Pavliček će dati podršku?

Prošlo je tjedan dana od parlamentarnih izbora, ali i dalje nitko nije skupio 76 ruku i formirao većinu. Kreću ozbiljni pregovori

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!
PRATITE NA 24SATA

UŽIVO Rafalei stigli u Hrvatsku!

Povijesnim preletom od vojne baze kod Bordeauxa u Zagreb stiže prvih šest od ukupno 12 borbenih zrakoplova Rafalea koje je Hrvatska naručila od Francuske
Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'
SUSJEDI SU ZGROŽENI

Policajci priveli krivog čovjeka u Zagrebu i polomili ga: ‘Sram me. Nismo ni znali da je slijep'

Nisam imao bijeli štap jer taj teren dobro poznajem. Sestrična im je vikala moje ime i da sam slijep te da imam člansku iskaznicu Saveza slijepih, rekao je Stevan Jambrešić na sudu