Obavijesti

News

Komentari 1

'Presude donesene protiv pojedinaca ne treba politizirati'

'Presude donesene protiv pojedinaca ne treba politizirati'
1

Ljubljansko "Delo" u vezi s presudom "šestorici" u četvrtak  ističe kako je "zadnja haaška presuda" u "fokus opet stavila susret Miloševića s Tuđmanom u Karađorđevu"

VIDEO

Izricanjem pravomoćnih presuda protiv nekadašnjih vojnih i političkih čelnika "samoproglašene Herceg-Bosne" za ratne zločine u "Hercegovini i središnjoj Bosni" haaški sud završio je svoj rad, a presude koje su donesene protiv pojedinaca za zločine na području bivše Jugoslavije ne treba politizirati, navodi se u izjavi slovenskog ministarstva vanjskih poslova povodom suđenja šestorici Hrvata iz BiH.

"Međunarodni kazneni sud završava dugogodišnji proces kažnjavanja krivaca za zločine počinjene za vrijeme rata na području bivše Jugoslavije. Sada je na strani država odgovornost da se odluke međunarodnih pravosudnih institucija i vladavina prava, kao jedna od temeljnih europskih vrijednosti, prihvate i da se ne politiziraju. Time će se i države, a ne samo međunarodni sud u Haagu, pridružiti jasnoj poruci da pojedinci koji su odgovorni za počinjene zločine moraju doći pred lice pravde", navodi se u priopćenju objavljenom na internetskoj stranici ministarstva.
Ljubljansko "Delo" u vezi s presudom "šestorici" u četvrtak  ističe kako je "zadnja haaška presuda" u "fokus opet stavila susret Miloševića s Tuđmanom u Karađorđevu", ističući u glavnom naslovu na prvoj stranici da je osuda "bosanskih Hrvata" zasjenjena samoubojstvom bivšeg zapovjednika HVO-a Slobodana Praljka nakon što mu je izrečena osuđujuća presuda.
Vodeći slovenski list navodi da su jučerašnje presude "potvrdile ulogu Hrvatske kao agresora u BiH" i da su suci presudama konstatirali postojanje "zajedničkog zločinačkog plana etničkog čišćenja Bošnjaka na području Herceg-Bosne".
Navodeći presude Slovenska tiskovna agencija STA navodi da je njima i u prizivnom postupku potvrđeno da se na području djelovanja osuđenih odvijao "međunarodni oružani sukob uz umiješanost Hrvatske, te stanje okupacije", čime je sudsko vijeće u žalbenom postupku odbilo zahtjeve obrane da se optuženicima osjetno snize kazne ili da se izreknu oslobađajuće presude.
Mariborski list "Večer" navodi u četvrtak, u vezi s jučerašnjim izricanjem presuda u Haagu, kako su osude krivih za ratne zločine potrebne kako bi ljudi na području koje je nakon raspada Jugoslavije bilo zahvaćeno ratovima "lakše došli do katarze" i mogli gledati u budućnost jer se u Haagu, kako ističe, sudi pojedincima, a ne državama.
 "Haaški sud je unatoč svim slabostima obavio velik posao, ali je problematično to što Milošević, kojega većina na Balkanu smatra glavnim krivcem za izbijanje krvavih ratova, nije živ dočekao kraj suđenja i presudu", navodi mariborski list, uz ocjenu da su jučerašnji događaji u sudnici bili "dramatični i kaotični" zbog samoubojstva jednog od osuđenih.

 

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.
Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 1
VIDEO

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'
OTVORILE SE STARE RANE

'Praljkovo samoubojstvo bila je njegova posljednja granata...'

Mostar je danas, zaključuju novinari Guardiana, i danas podjeljen grad. 'Cijela regija je u psihozi i jedna iskra mogla bi biti dovoljna da je cijelu ponovno zapali' govori Marin Tomaš

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi
NALAZ OBDUKCIJE

Praljak se otrovao cijankalijem, srce mu je ubrzo prestalo raditi

Podsjetimo, Slobodan Praljak umro je u srijedu popodne u bolnici u Den Haagu nakon što je u sudnici odmah nakon izricanja presude popio tada nepoznat otrov
Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se
'HRVATI SU SPASILI BIH'

Kovač o presudi: Prestanimo biti patetični, osvijestimo se

Nužno je i legitimno da se za koji dan u New Yorku, pred Vijećem sigurnosti UN-a, koje je svojom rezolucijom i osnovalo Haaški sud, iznese stav Hrvatske o njegovu radu, smatra Kovač