Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Prevara: Plaće bez doprinosa pokušalo je isplatiti 846 tvrtki

None Foto: M.Habljak/Pixsell

Tvrtke su htjele dali nalog za isplatu plaća oko 7000 radnika, a državu su namjeravali zakinuti za 10,8 milijuna kuna pripadajućih doprinosa na te plaće

Ministar financija Slavko Linić prijetio je kako će država bez milosti postupati prema tvrtkama koje ne isplaćuju doprinose, ali je tijekom svibnja čak 846 poslodavaca pokušalo isplatiti radnicima plaće bez doprinosa. Novi list javlja kako su tako dali nalog za isplatu plaća oko 7000 radnika, a državu su htjeli zakinuti za 10,8 milijuna kuna pripadajućih doprinosa na te plaće. 

Plan im ipak nije uspio, a 84 posto tih tvrtki je nakon nekoliko dana ponovilo nalog za isplatu plaća, ali su ovaj put u transakciju uključili isplatu doprinosa.

Ministarstvo financija izvijestilo je kako je za više od 6000 radnika isplaćena plaća s uredno plaćenim doprinosima. Za ljude u Ministarstvu je pokušaj da se prevari država sada dokaz da se to nije radilo zbog nedostatka novaca, nego samo zato jer su to mogli. 

- Ako netko u ponedjeljak da nalog za isplatu plaće bez doprinosa, pa mu banka odbije taj nalog jer je na listi "loših" poslodavca, a on već u srijedu ili petak može isplatiti plaću i uplatiti doprinose, to govori da se ranije nije ni trudio pronaći način da radnicima uplati doprinose koji mu pripadaju jer je takvo ponašanje dosad prolazilo - kažu iz Ministarstva. 

Država je prema nekim informacijama u samo mjesec dana pojačala uplatu doprinosa za 100 milijuna kuna.

Komentari (88)
  • Mirovinski fondovi su ionako opljačkani za unaprijed 50 godina. Bio bih sretniji da mi poslodavac podupla plaću nego što uplaćuje davanja državi, dakle ja bih mjesećno zaradio 5000 kn dodatno koje bih stavio na štednju za starost, a do 65-te bih imao ravno 1 800 000 kn. Mislim da je to penziću dovoljno. A vi?

    29. 5. 2012,   10:06
  • Evo ja nisam dobio svoju placu za 4. mjesec, a vec je 29.5. Do sada je placa kasnila, a evo sada nije niti dosla. Sad mi je jasno zbog cega. Ali da, vazno je napomenuti da je direktor kupio sluzbeni auto za 250 000 kn. :). Blago meni!

    29. 5. 2012,   09:49
  • Sve je to došlo sa hadezenjarama...sav taj lopovluk,neplačanje doprinosa,neisplačivanje plača,svakodnevan mobing na radnom mjestu,rasprodaja narodne imovine,uništenje sela i poljoprivrede,uništenje sveg dobrog i poštenog,pogledajte na što nam liči glazbena a i šira kulturna scena...jad i bijeda...ali tako je narod htio,pa neka mu bude...!!!

    29. 5. 2012,   10:35