Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

'Prevrnula sam i nebo i zemlju u potrazi za sinom i suborcem'

None Foto: Pixsell 5

Milka Takač je prije smrti zamolila Blanku Petrovečki (79) da nastavi potragu za njezinim sinom Draženom Takačem. Nestao je u rujnu 1991. Blanka traži i svog sina Marijana

Nemoćna sam u pronalasku svojega sina, a kamoli maloga Dražena, rekla nam je shrvana Blanka Petrovečki (79) iz Pakraca.

POGLEDAJTE VIDEO:

Od kolovoza 1991. godine traga za sinom Marijanom Petrovečkim, a prije sedam godina dobila je zadaću da pronađe i njegova suborca Dražena Takača. Priča je krenula u početku današnje udruge Hrvatski Feniks, u kojoj je Blanka upoznala Draženovu majku Milku.

- Sastala sam se s Draženovom mamom u udruzi u Zagrebu, tad još nije bio Feniks, i onda je ona pričala da joj je sin nestao, ali nije znala ni gdje ni kad. Ništa... A kako je i moj sin nestao, išla sam kod zarobljenika pitati i tako došla do saznanja da je Takač isto bio na Bučju kao i moj sin - kaže Blanka.

Dražen Takač je imao nepunih 20 godina kad je nestao početkom rujna 1991. godine. Bio je u pričuvnom sastavu Policijske stanice Koprivnica. Nestao je negdje oko Pakraca, a pretpostavlja se da je zarobljen i pogubljen. O Marijanu Petrovečkom se zna još i manje. Bio je daruvarski policajac i zarobljen je krajem kolovoza, ali u Daruvaru.

Dala je sve od sebe

Njegova majka Blanka od kobne 1991. nema mira. Prošla je i Hrvatsku i BiH, preko Međunarodnog crvenog križa pisala u sve logore, no sina do danas nije našla, ali je, zahvaljujući svojoj upornosti, došla do vrijednih informacija.

- Saznala sam da su obojica 22. rujna pročitani i voženi na razmjenu iz logora Bučje. Ni danas nitko od njih nije pronađen - kaže Blanka.

Foto: Jurica Galoic/PIXSELL Uspomenu na Dražena Takača Blanka ima jedino u knjizi. Nije ga poznavala, ali je prihvatila odgovornost da ga nađe

Draženovoj majci Milki je potom rekla kako je sigurna da su njihovi sinovi zajedno nestali. Naime, preko zarobljenika u sabirnom logoru Bučje kraj Pakraca saznala je da ih je toga dana bilo sedam i da su ih utrpali u kombi, nakon čega im se gubi svaki trag.

- Oni su s Bučja odvezeni. Bili su vezani jedan za drugog, ruke i oči su im bili vezane. Potrpani su u zeleni šumarski pakrački kombi i odvezeni prema Kusonjama. Odvezeni su u 10 sati s Bučja, a taj isti kombi se vratio u 18 sati, ali bez zatvorenika, tako da se ne zna što su s njima, napravili - govori Blanka jedva suzdržavši suze.

Preminuli mu roditelji

Srpski policajci, koji su tad imali bazu u logoru, odgovorni su za odvođenje sedmorice Hrvata na takozvanu “razmjenu“ u Pakrac. Do nje, naravno, nije došlo. To su saznanja s kojima su živjele obje majke, i Blanka i Milka. Sastale su se tek jednom u udruzi 2000. godine, ali su nastavile kontaktirati telefonom.

- Muž joj je bio u lošem stanju, a poslije mi je javila da je preminuo. Ja sam njoj govorila ako sam što čula i saznala. Više sam ja nju zvala. Odjednom se ona prestala javljati. Onda mi je tadašnja predsjednica udruge Marija Macek rekla da je umrla. Pa vjerojatno od tuge, kao i njezin muž. Sigurno da je bio ‘šlagiran’. I od mene je sve otišlo. Mene vuče ta snaga jer mislim da nisam dosta napravila. Da trebam više - govori nam Blanka.

'Da, trebam više'

Prije smrti Milka je zamolila Blanku da nastavi tragati i za Draženom. Iako je godine u neznanju dovode do ludila, Blanka je tu odgovornost objeručke prihvatila.

- Njegova majka nije znala gdje je on, nije znala ni gdje joj je sin otišao. Oni su bili zarobljeni, a još nije ni počeo rat - kaže Blanka.

Godinama samo plače. Na spomen sina najradije bi se smijala, ali ne može.

- Nadate li se da ćete ga pronaći - rekla sam joj.

- Ne znam hoću li to doživjeti. Kad je zadnji put netko pronađen - upitala nas je sa suznim očima.

- Otišli su mi živci, otišlo mi srce, operirala sam jedno koljeno, pa moram i drugo, od plača su mi popucale neke kapilare i moram na operaciju oka. Preteško mi je svaki dan. Znali su moji Pakračani govoriti da prevrćem i nebo i zemlju, ali ne mogu ga svejedno naći. Ni Dražena - rekla je Blanka. Kako Dražena nije poznavala, posjeduje tek jednu njegovu fotografiju ispod koje pišu šturi podaci. Kako su mu preminuli i otac i majka, nismo uspjeli pronaći nikog njegovog. U udruzi pretpostavljaju da je bio jedinac jer Milka nikad nije spominjala da ima još djece. Zato je potragu za svojim Draženom povjerila Blanki.

- Molim vas da kažete nekome njegovom da mi se javi. Ako ikoga ima. Meni je ostao smo broj telefona njegove pokojne majke - zamolila nas je na odlasku.

Tema: Nestali u Domovinskom ratu

Komentari (30)
  • Pa Drazen Takac I Marijan Petrovecki su sami htjeli biti zaklani, da li to govorite mrTrobec? Srpsko ludilo fascinira vec 30 godina! Ali, sve se vraca, sve se placa. Dobro vam je dok jos imate rakije.....

    26. 8. 2018,   12:26
  • Pa eto, mozda bi ljude trebalo oraspolozit, poklonit kartu za bajagin koncert. (Crni humor, naravno. Naravno da treba pustit srbe da nam pjevaju, klat nas opet mogu za 20ak godina..)

    26. 8. 2018,   11:19
  • Jel ima srbina da zna gdje su pokopani, ne samo pogubljeni iz ove price vec i ostali, kolika je mrznja da ni anonimno ne zelite reci gdje su pa da se pokopaju, sutite i dalje, samo sutite,

    26. 8. 2018,   11:25