Najnovije vijesti iz Hrvatske i Svijeta na 24sata

Preživio je tri rata, bezbroj ranjavanja, a umro u starosti

None Foto: Wikipedia 4

Sir Adrian Carton de Wiart prozvan je neuništvim vojnikom. Borio se u tri rata, preživio dvije avionske nesreće, a ranjen je bio u gotovo sve dijelove tijela...

Malo tko je kao engleski aristokrat Sir Adrian Carton de Wiart imao uzbudljiv život. Rođen 1880. godine napustio je studij prava na Oxfordu i otputovao kao 19- godišnjak u Južnu Afriku kako bi sudjelovao u Burskom ratu. Borio se pod lažnim imenom i tvrdio da ima 25 godina. Zatim se borio u Prvom svjetskom i Drugom svjetskom ratu, a  upucali su ga u lice, glavu, trbuh, zglob, nogu, kuk i uho. 

Prozvan je neuništivim vojnikom jer je preživio tri rata, izvukao živu glavu, mada je u borbi ostao bez šake i oka. Metak mu je jednom prilikom prošao kroz lubanju ali to ga nije zaustavilo da prestane sa ratovanjem.

Wikipedia

Samo u Prvom svjetskom ratu ranjen je osam puta. Nakon što je prethodno izgubio šaku i oko, zubima je čupao osigurače na granatama i bacao ih zdravom rukom.A prije toga kad mu liječnici nisu mogli amputirati prste sam ih je odgrizao. Nakon toga morali su mu amputirati cijelu šaku.

Slična situacija dogodila se i s okom. Kada su mu liječnici u Engleskoj dali stakleno oko, toliko se iznervirao se da ga je navodno izvadio i bacio, nakon čega je sebi nabavio crni povez za oko.

Osim pustih ranjavanja i amputacija ovaj entuzijastični ratnik koji je živio u Belgiji, Egiptu, Engleskoj, Indiji, Južnoj Africi, Poljskoj i Kini dva puta je preživio pad aviona kao i zarobljeništvo u talijanskom logoru. Preživio je i pad niz stepenice. 

Wikipedia

Prije Drugog svjetskog rata bio je vojni savjetnik Winstonu Churchillu, a bio mu je pratnja i na savezničkoj konferenciji u Kairu 1943.. Na početku Drugog svjetskog rata već je imao 60 godina i bio je otpisan iz vojske jer su mlađi generali smatrali kako je prestar.No britanska vojska vrlo brzo je shvatila da je šteta da ne bude u njihovim redovima pa ga je vrlo brzo pozvala natrag u službu.

Uspio je pobjeći iz talijanskog logora te se tjedan dana pretvarao da je lokalni seljak iako nije znao niti jednu riječ talijanskog jezika.

Wikipedia

Svojom nevjerojatnom hrabrošću a pomalo i zastrašujućim izgledom (izgledao je kao elegantni gusar) general pukovnik sir Adrian je predstavljao ogromnu podršku vojnicima.

Rat mu je bio zabavan

Kada je u svojoj autobiografiji opisivao svoje iskustvo u Prvom svjetskom ratu, napisao je kako je iskreno uživao. Rat je, kazao je, za njega bio zabavan i nije mogao razumjeti ljudi koji su živjeli u miru i propustili ga. Za svoje zasluge odlikovan je Viktorijinim križem, najvišim britanskim odlikovanjem za hrabrost

Umro je 1963. godine u 83. godini života. 

Tema: History

Komentari (21)
  • Ha ha ha ha ha ha ovaj bi preživio i u Hirošimi.

    12. 11. 2015,   20:19
  • Bio je aristokrat i išao je u rat kao i običan puk! To je u Engleskoj čest slučaj. Kod nas je to nezamislivo. I ako mi nemamo aristokraciju nego kriminalce, nitko ko ima love ne bi išao u rat.

    12. 11. 2015,   20:59
  • Kakav popis.. Nevjerojatno! U svakom slučaju vrijedno divljenja

    12. 11. 2015,   21:03