Obavijesti

News

Komentari 142

Preživio sva ratišta, pio i pušio cijeli život i umro u 102. godini

Preživio sva ratišta, pio i pušio cijeli život i umro u 102. godini
1

Johann Schwerdfeger bio je njemački narednik u Drugom svjetskom ratu koji je iz svih situacija uspio izvući živu glavu. Čak ga je i slavni američki general Patton pustio nakon zarobljavanja 1945.

VIDEO

U ratu je bio od samog početka do kraja. Izvlačio se iz nemogućih situacija, sam samcat je likvidirao jedan vod sovjetskih vojnika, sam uništavao tenkove, spasio velik broj svojih suboraca, preživio Staljingrad, ranjen nosio suborca kilometrima do poljske bolnice i na kraju rata preživio savezničko zarobljavanje.A bilo je još toga...Malo je reći da je Johann Schwerdfeger, rođen na današnji dan 1914. imao sreće u životu. Zaista, kao da je rođen pod sretnom zvijezdom jer je nakon šest godina provedenih u ratu nastavio život, doživio 102. godine i umro 2015. Ostatak života je pušio, pio, uživao u životu, sretan jer nije kao mnogi drugi završio nakon rata u jednom od sovjetskih gulaga.

Predao se 'Staroj krvopiji'

A to se nije dogodilo jer se predao Pattonovoj Trećoj Armiji. Naime, ovaj narednik odlikovan i Viteškim križem Željeznog križa sudjelovao je u bitci za Berlin. Bio je hrabar i odvažan narednik, odličan zapovjednik i miljenik svojih ljudi.
Sa svojim se vodom ispio probiti iz okruženja i predati se Amerikancima. I to generalu Georgeu Pattonu, vodećem američkom generalu u Drugom svjetskom ratu kojeg povijest pamti kao briljantnog vojnog vođu, doduše autokratskog ponašanja poznatog i pod nadimkom  'Stara krvopija'. Kad je Patton čuo što je ovaj njemački narednik sa svojim ljudima sve prošao, doživio i preživio, gdje se sve borio o odakle se probio odlučio je poštedjeti njega i njegove ljude. Razlog je bio i što Patton baš nikako nije mogao smisliti komuniste, a Johann Schwerdfeger je sa  svojim ljudima trebao biti vraćen Sovjetima jer se borio na Istoku. Patton ih je tako odlučio poštedjeti patnji u Staljinovom gulagu.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Inspiracija za kultni film

Upravo je narednik Schwerdfeger bio inspiracija za lik Rolfa Steinera (Glumio ga James Coburn) u kultnom filmu Sama Peckinpaha " Željezni križ " iz 1977. godine koji je u Europi postao veliki hit, a u Njemačkoj  nakon "Moje pjesme, moji snovi" najgledaniji film svih vremena.

U filmu su glumili i naši glumci Igor Galo i mladi Slavko Štimac.  Željezni križ se te 1977. dijelom snimao u okolici Rijeke, u Istri i u Slovenskom primorju.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 142
VIDEO

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista
MIRIS SKANDALA

'Sočni' detalji iz života fatalne Coco: Voljela plemića i nacista

Ljubiteljica aristokracije, milijunaša i nacista - genijalna modna ikona Coco Chanel cijelo vrijeme okupacije Francuske provela je u hotelu Ritz gdje je bila smještena nacistička vrhuška

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...
GRENFELL TORANJ

Toranj smrti: I danas živimo u strahu da ćemo izgorjeti živi...

Poznati londonski neboder Grenfell na današnji dan prije dvije godine planuo je kao šibica. U požaru je život izgubile 72 ljudi, dvoje ih je podleglo ozljedama u bolnici dok je 70 ljudi bilo ozlijeđeno
Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'
20 GODINA OD PREKRETNICE

Sloboda i strah na Kosovu: 'Da tu nije NATO, izbio bi novi rat'

NATO-ova tromjesečna intervencija zaustavila je nasilje između albanskih separatista i srpskih snaga kojima je upravljao Slobodan Milošević. Iako je nasilje zaustavljeno, dvije se strane nikada nisu pomirile u cijelosti