Obavijesti

News

Komentari 20

Preživjela Holokaust i rat pa s 96 pjeva u death metal bendu

Preživjela Holokaust i rat pa s 96 pjeva u death metal bendu
1

Svestrana umjetnica Inge Ginsberg i legendarni glumac Christopher Lee najbolji su dokaz da prepreke ponekad postoje samo u našim glavama i da je moguće voditi ispunjen život do samoga kraja

VIDEO

Postoje ljudi na svijetu zbog kojih je lako povjerovati da je baš sve moguće. Jedna od njih zasigurno je Inge Ginsberg, 96-godišnjakinja koja je preživjela Holokaust, a sada je frontmenica u death metal bendu Inge & the Tritone Kings

POGLEDAJTE VIDEO:

Pokretanje videa...

01:17

Prije ulaska u glazbene vode, njezin životni put uvelike podsjeća na zaplet povijesnog filma. U vrijeme progona Židova, Inge je iz Austrije pobjegla u Švicarsku u izbjeglički logor, piše MyModermet.

Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. 18+.

Nakon završetka Drugog svjetskog rata, Inge je sa svojim prvim suprugom Ottom Kollmannom preselila u Sjedinjene Američke Države. Njih dvoje počelo je raditi u holivudskoj glazbenoj industriji. Par je pisao pjesme za najveće zvijezde toga vremena, pa su tako između ostalog, napisali pjesmu Deana Martina 'Try Again', a pisali su i za Nat King Colea i Doris Day.  

Radite nove stvari

Iako je s vremenom karijera počela blijediti, Inge se nikada nije prestala izražavati kroz poeziju i pjesme. 

- Ali kako prenijeti poruku. Nisam pjevačica, uvijek sam pisala - objasnila je. 

Kada je napunila 93 godine, njezini suradnici su istaknuli da riječi njezinih pjesama zvuče tako da bi mogle biti tekstovi death metal pjesama. Umjesto pjevanja, Inge ih je mogla izvikivati. 

I tako je počelo njezino putovanje koje joj je omogućilo da se izrazi na način koji će joj biti poznat i njoj svojstven, ali istovremeno i potpuno nov i drugačiji od svega što je do sada radila. 

U kratkom dokumentarcu 'Death Metal Grandma' (u prijevodu Death metal baka) objavljenom na internetskoj stranici New York Timesa, redateljica Leah Galant ispričala je životnu priču Inge Ginsburg. Ujedno fascinantna i šarmantna, Inge i njezina priča podsjetnik su da čovjek konstantno mora otkrivati nove načine da život živi punim plućima. 

- Važno je ostati aktivan i okružiti se mladim ljudima. I stalno raditi stvari koje niste nikad prije radili - poručuje Ginsberg.

POGLEDAJTE VIDEO:

Tajnu dugovječnosti i ispunjenog života znao je i legendarni glumac Christopher Lee, vjerojatno najpoznatiji po ulogama Grofa Drakule u serijalu klasika koje je pedesetih i šezdesetih snimio redatelj Terence Fisher.

Ipak, mlađim naraštajima Lee je prepoznatljiviji kao Saruman iz trilogije 'Gospodari prstenova' i 'Hobbit', ali i kao Count Dooku iz Star Warsa. 

Manje je poznato da je Christopher Lee bio ocijenjen zbog svojih vokalnih mogućnosti. Njegova prabaka Marie Carandini bila je operna pjevačica. Christopherova majka razvela se od njegovog oca i odselila u Švicarsku, gdje je pohađao umjetničku školu i još kao dijete dobio prvu ulogu u Rumpelstiltskinu.

S dolaskom Drugog svjetskog rata, Lee se prijavio u britanske zračne snage i uspješno završio obuku, no zbog zdravstvenih razloga nije mogao letjeti. Prijavio se u RAF-ovu tajnu službu što mu je omogućilo da proputuje južnu Afriku, Maltu, Italiju pa i Jugoslaviju. 

Legenda horor scene

Po završetku rata, Lee se ponovno odlučuje za glumačku karijeru. Dugo je radio za britansku filmsku kompaniju Hammer Films, s kojima je nanizao mnoštvo uspješnih horor filmova koji su Leeju osigurali globalnu prepoznatljivost i slavu.

Često je posuđivao glas za crtiće i videoigre, a bio je jedan od dražih suradnika redatelja Tima Burtona koji je Leeja angažirao na pet projekata. Unatoč brojnim ulogama, Lee  nikada nije ni pomišljao na penziju.

Surađivao je i s raznim heavy metal grupama, a 2006. godine izdao je i album obrada Revelation 2006. godine i 2010. godine metal album Charlemagne: By the Sword and the Cross za koji je dobio i priznanje Spirit of Metal na Metal Hammer Golden Gods. 

Na 90. rođendan najavio je novi singl 'Let Legend Mark Me as the King' s novog albuma u kojem prelazi na heavy metal i tako postao najstariji izvođač u povijesti tog žanra. Godine 2013. s božićnim singlom Jingle Hell plasirao se Billboard Hot 100 ljestvicu na 22. mjesto. Kako je tada već imao punih 91 godinu, Lee je ujedno u legendu ušao i kao najstariji živući izvođač koji se plasirao na tu top listu.

POGLEDAJTE VIDEO:

 

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 20
VIDEO

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Penava: 'Znam s kim nećemo razgovarati'; Grmoja: 'Nećemo Milanovića za premijera'

Izbori su iza nas, obrađeni su svi glasovi, a sada kreće političko nadmudrivanje. Tko će s kime koalirati i stvoriti većinu...

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef
IZBORNA NOĆ U MOSTU

Marija Selak skinula štikle, Bulj pokidao narukvicu, Petrov pao u drugi plan - više neće biti šef

Božo Petrov došao je nešto prije 19 sati, ali je netragom nestao, pričalo se da je otišao kući oko 22 sata. Ipak, zvali su ga nazad. Ubrzo više neće biti predsjednik i Most traži novog šefa stranke
Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...
KOMENTAR BORISA RAŠETE

Domovinski pokret u rukama drži ključeve nove Vlade, ali...

Plus+ Birači nisu previše kaznili HDZ ni za brojne afere, niti za Lex AP, ni za Turudića. Naprotiv, uz ovako visoku izlaznost njihova politika dobila je legitimaciju. A za nastavak vladavine trebat će im solidna trgovačka vještina