Obavijesti

News

Komentari 49

Preznojavanje u moru: Nije da vas plašim - iza vas je peraja!

Preznojavanje u moru: Nije da vas plašim - iza vas je peraja!
2

Šestero prijatelja htjeli su se osvježiti na otvorenom moru između Palagruže i Komiže. Ugledali su peraju morskog psa. Izletjeli su iz mora brže od rakete

VIDEO

Peraja, peraja, vikao sam ostalima. Pretrnuo sam. Mislili su da se šalim, a onda su shvatili da mi se promijenio glas. Kad su me pogledali u oči, sve im je bilo jasno.

Vlasnik omiškog broda Zmaj Ivo Pešić prestravio se kad je u moru, samo nekoliko metara dalje, vidio peraju morskog psa . S kolegama je sudjelovao na prošlotjednoj regati tradicionalnih brodova od Komiže do Palagruže. Nakon nekoliko sati plovidbe ekipa se odlučila osvježiti.

- Skočili smo u more i kupali se nekoliko minuta kad sam ugledao peraju. Iako sam bio najbliži brodu, prvi sam je vidio i počeo vikati ostalima - govori Ivo.

Pokretanje videa...

24sataTV VIDEO

'Na brod smo se ukrcali u sekundi'

Zavladala je potpuna panika. U strahu su hitali prema brodu.

- Dok si trepnuo, svi smo bili na palubi . Ma mislim da se za manje od 30 sekundi nas svih šest ukrcalo na brod. Svjetski rekord - šali se Ivo Pešić, ali dodaje kako im tih pola minute nije bilo do smijeha.

- Kad smo se popeli na brod, u nevjerici smo se gledali. Morali smo ‘trgnuti’ po jednu kako bismo došli k sebi. A kad je napetost popustila, počela je zafrkancija. Ali do Palagruže više nikome nije palo na pamet ‘osvježiti’ se u moru - dodaje.

Na fotografiji koju nam je poslao jasno se vidi peraja, ali po njoj se ne može zaključiti veličina ili vrsta morskog psa.

- Vjerujte, kad vidite peraju nekoliko metara od vas, ne razmišljate o tome - zaključuje.

Napadi u Jadranu su vrlo rijetki

Napadi morskih pasa u Jadranu su vrlo rijetki . Od 1934. godine bilo ih je tek pet, zadnji 2008.

- Kod nas postoje samo dvije vrste koje mogu napasti čovjeka - veliki bijeli i ‘tiger shark’, koji odavno nije viđen - kaže Jakov Dulčić s Instituta za oceanografiju i ribarstvo. Iako je velikih bijelih psina više zbog uzgoja tuna, poručuje kako razloga za brigu nema, ali na otvorenom moru treba biti oprezan.

Slovenca je ugrizao jer je osjetio krv ribe

Iz noge slovenskog ronioca splitski su liječnici 2008. izvadili dva zuba morskog psa . Ugrizao ga je na Visu u uvali Smokva. Vjerojatno je nanjušio krv koja je curila iz ulovljene ribe koju je Slovenac vezao oko pasa. Oporavio se.

Sve što je bitno, na dohvat ruke
Skini aplikaciju za najbolje iskustvo portala. Čitaj, komentiraj i budi uvijek u toku s najnovijim vijestima.

Komentari 49
VIDEO

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10
UŽIVO: REZULTATI IZBORA

Obrađeno skoro 100 posto: HDZ ima 61 mandat, SDP 42, DP 14, Most 11 mandata, a Možemo 10

Nakon objave prvih rezultata u HDZ-u je zavladalo oduševljenje, a u SDP-u razočaranje. Cijelo vrijeme traje prebrojavanje, ali SDP se ne miče sa 42 mandata...

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača
NAJVEĆA IZLAZNOST U 24 GODINE

FOTO Izbori 2024. ruše rekorde: Pogledajte gdje je najveća, a gdje najmanja izlaznost birača

U usporedbi s proteklim godinama, ova izlaznost je za šest postotnih poena viša nego 2020. godine, 5,3 posto više nego 2016. godine, a premašila je čak i rekordnu 2015. godinu kada je do 11.30 sati glasalo 21,55 posto
Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...
IZBORI 2024.

Pogledajte kako su glasali vaši susjedi, grad, selo, općina...

Na stranicama izbori možete pregledati rezultate po izbornim jedinicama i gradovima , tj. pogledati kako se glasalo u vašem 'susjedstvu'...